Може ли една груба дума или прибързана реплика да застрашат щастливото протичане на бременността ви?! Оказва се, че думите имат много по-силно влияние, отколкото предполагаме.


Най-често лекарите и акушерките се отнасят с внимание и разбиране към бъдещите майки. Около 80% от тях признават, че са доволни от медицинския персонал. Но има и такива, които страдат от грубия език. Бременната жена е емоционално нестабилна и лекарите трябва да се съобразят с това, когато се налага да й съобщят някоя неприятна новина.

39-годишната Кремена не се наслаждавала на бременността си. Тя била опиянена от щастие, когато разбрала новината и лекарката й съобщила: “Браво! Честито! Ще ставате майка!” Но само минута по-късно добавила: “Добре е сега да направим първия преглед с ехограф, защото сте възрастна и може да има проблеми с бебето. Задължително ще се наложи амниоцентеза, и то в най-скоро време.” Лекарката компетентно си свършила работата, но дори и за миг не осъзнала какъв жесток удар е нанесла върху психиката на Кремена. Тя се опитвала да забременее от години и само за минута щастието й било помрачено. Без да е направила необходимите изследвания, гинеколожката е решила, че бременността е рискова и има опасност за бебето. С един замах събудила бъдещата майка от сладката мечта за бебе. От друга страна, идеята да се подложат на амниоцентеза плаши повечето бъдещи майки. Дори и да се наложи подобна процедура, тя се прави едва в средата на бременността. Има достатъчно време жената бавно и постепенно да се подготви за това.

На вълните на въображението
Бременността и развинтеното въображение вървят ръка за ръка. През първите три месеца бебето все още не е добре оформено, ехографските снимки показват само някакви неясни образи и бъдещата майка може само да си представя малкото човече. Тя го вижда бъдещ президент, кинозвезда или носител на Нобелова награда. През този период няма и грам съмнение, че бъдещото бебе ще е съвършено – умно, красиво, очарователно… Дори първият ехографски преглед, от който бременната не разбира нищо, потвърждава нейните представи. Именно защото образите на монитора са толкова неясни, бъдещата майка се интересува от всяка дума на лекаря.


31-годишната Никол разказва: “Влязох в 12-ата гестационна седмица и заедно със съпруга ми отидохме на преглед с ехограф. Бяхме развълнувани.” След кратка пауза специалистът казал: “Има две ръце, два крака… май всичко е нормално”. Никол била ужасена – защо лекарят не бил напълно сигурен. Тя непрекъснато се чудела дали бебето й е нормално, или не. От друга страна, описвайки детето по този начин, гинекологът разбил фантазиите на Никол. За нея малкото човече било осмото чудо на света, а изведнъж се превърнало в нещо “най-нормално”. Често след първия преглед с ехограф бъдещата майка се събужда от блажения сън и стъпва в реалността. Ето защо е и изключително важно какво ще каже лекарят през тези няколко минути. Понякога след подобно “пробуждане” бременната започва да си представя какви ли не ужаси, които е чула или чела някъде. Обикновено тези страхове са напразни, защото днес медицината е напреднала толкова, че почти всички процедури са почти безопасни, а апаратурата е достатъчно прецизна, за да установи каквито и да било аномалии много рано.
За съжаление лекарят няма как да заобиколи развинтеното въображение на бъдещите майки. При първия преглед той обикновено казва: “Всичко засега е нормално и върви добре”. Но бременната си мисли: “Сега добре, а после… сигурно ще има проблеми.”

Кризата
Доказано е, че през първите три месеца повечето бременни страдат от сутрешно гадене и повръщане. И ако това е най-трудният период, защото има най-много неразположения, след 4-ия месец настъпва времето на емоционалната криза.
Сега е моментът, в който медицината се намесва най-отчетливо. В средата на бременността се откриват почти всички аномалии и това време ужасява бъдещите майки. “Бях на работа, телефонът звънна. Беше лекарят, който ми съобщи, че резултатите от изследванията ми не са добри и спешно се налага да ми направят амниоцентеза”, разказва Никол. Светът спрял да се върти, тя се обляла в сълзи. “Плаках в продължение на часове. Лекарят беше притеснен, бях сигурна, че нещо не е наред. Едва по-късно, разговаряйки със специалист, установих, че рискът е минимален”, обяснява младата жена, днес щастлива майка на напълно здраво дете. Съобщаването на резултатите по телефона е една от най-често допусканите и най-груби грешки на лекарите. Често медиците нямат и достатъчно време да обяснят на пациентката рисковете от дадена процедура или защо кръвните изследвания не са в нормата. “Получих резултатите от амниоцентезата 20 дни по-късно”, разказва Никол. “Вече не се наслаждавах на бременността. До раждането бях убедена, че има скрит проблем.”

На финалната права
През последните месеци страхът на бъдещата майка се засилва. За нея това, че бебето е “голямо”, задължително означава, че ще се наложи секцио. Диагнозата “малко бебе” пък според бременната значи, че ще е недоносено… Понякога бъдещите майки дотолкова вярват на собствените си фантазии, че пренебрегват съветите на специалистите. “Плодът е голям, добре е да влезете в болница”, казал лекарят на 22-годишната Петя. Тя обаче веднага решила, че ако постъпи в лечебното заведение, ще й направят цезарово сечение. Отказала категорично, защото искала да роди по нормален път. Лекарят бил ужасен от твърдоглавието й и я изгонил от кабинета.

Щастливите дни
Трудно е бъдещите майки да контролират въображението си. Те трябва да се доверяват повече на лекарите и да не оставят това, което случайно са чули, да помрачи радостта им. Днес и Кремена, и Никол, и Петя се радват на здрави, щастливи бебета и напълно са забравили лошото.