Почти всяка майка се е сблъсквала с „досадната фукла” – на площадката, в градинката или в някое кафене. Винаги има жени, които постоянно се хвалят колко бързо се развива детето им – „Моята принцеса проходи на 6 месеца…”, „Ние пък започнахме да използваме гърне още на 8 месеца…” Истина или измислица, тези приказки понякога са много смущаващи. Всяко дете има различно темпо на развитие. Какво се случва, когато малчуганът ви не бърза да проговори, да проходи или да използва гърнето? Дали това се дължи на неговия бебешки мързел, или е сигнал за проблем?


 
Ходенето е досадно
Повечето деца правят първите си крачки между 12 и 14 месеца, някои още на 8–10, други едва на 18–20 месеца. Вярно е, че майките нямат търпение да видят своето мъниче как тича наоколо, но ако прохождането се забавя, не бива да се безпокоите. За някои деца ходенето е скучно. Те предпочитат да пълзят или просто да се поклащат. Причината за това обаче не е техният мързел. Понякога малчуганите не са достатъчно уверени в себе си, за да се изправят. Друг път закъснението е провокирано от факта, че мама и татко не учат детето да ходи. Запомнете, че двигателното развитие на всеки малчуган протича различно. Може да му помогнете, като му осигурите терен за действие. Разместете мебелите така, че детето да може да се движи не само в една стая, но безпрепятствено да преминава от кухнята в хола например. От значение е да обезопасите с дунапрен или с вата ръбовете на шкафовете и на другите мебели. Всеки ден играйте на „Ела при мен”. Примамвайте малчугана към вас с играчка или с любим предмет. През тези месеци той опознава света наоколо. Ако някои играчки са му любими, може да предпочете да се занимава с тях, вместо да се уморява с ходене. Пазете го да не падне и да не се уплаши. Това може да спре ентусиазма му да ходи. Понякога играта на детската площадка или дори на поляна сред природата може да ускори прохождането.

Опасно е, когато… Консултирайте се с педиатър, ако мъничето не проходи до 16-месечна възраст. Някои специалисти са на мнение, че дори това да стане на 20 месеца, в развитието на детето няма отклонения. Понякога късното прохождане може да се дължи на луксация на тазобедрената става или рахит. Това обаче ще установи ортопедът.

Не искам да говоря
Обикновено децата проговарят през втората година. В началото те произнасят срички и едва след това цели думи. Развитието на говора е много индивидуално. Някои мъничета се справят с цели изречения още на 1 ½ год., други пък на 2 год. още мрънкат под носа си. Добре е да знаете, че дори 1-месечните кърмачета възприемат и разграничават отделни звуци. По този начин те се подготвят за проговарянето още след раждането. На 2 месеца бебето гука и вече произнася  различни гласни и съгласни. До 10–11-ия месец всяко бебе е в състояние да имитира звуците и интонациите на който и да е език. Затова мъничетата по-лесно усвояват от възрастните чуждите езици. След този период обаче тази способност се ограничава само по отношение на езика, на който говорят мама и татко. Около годинка детето ползва 2–3 до 10 думи, макар и неправилно изговорени.  


Може да помогнете на малкото си съкровище, като още от най-ранна възраст постоянно му говорите. Така то ще различава звуците по-лесно. Сменяйте интонацията си и преправяйте гласа си. Важно е да назовавате играчките и вещите бавно и отчетливо. Докато се учи да проговаря, мъничето може да произнася думите неправилно. Не му правете забележки, не му се подигравайте и не довършвайте фразите му. Важно е всеки ден да му четете. Постепенно то ще започне да се интересува от историите в книжките. Много деца прекарват дълго време пред телевизора. Доказано обаче е, че анимационните филми само забавляват. Те не стимулират речевото развитие на немирника.
Опасно е, когато… Обърнете се към специалист, ако детето ви на 1 ½ год. не изговаря прости думи или на 3–4 год. не може правилно да произнася много звуци.

Противното гърне
Детето се разделя с еднократните пелени едва когато има пълен контрол над тялото си и може да прецени кога пикочният мехур е пълен. Обикновено малчуганите се сближават с гърнето най-рано между 12-ия и 18-ия месец, но най-често между 18-ия и 36-ия месец. Добре е да знаете, че пикочният мехур е чувствителен орган и понякога се оказва много трудно за детето да го контролира. Ако то се бави с ползването на гърнето, причината вероятно е, че родителите не са го подготвили. В други случаи пък мама и татко избързват с това „упражнение”.
Поставянето на гърне трябва да започне тогава, когато детето вече може да седи стабилно – около 8-ия месец.  По този начин то ще се научи да регулира тазовите си органи отрано. Късното сближаване с гърнето по-често води до нощно напикаване.
Опасно е, когато… Потърсете лекарска помощ, ако детето е над 5 години и често се напишква. Важно е да се установи дали няма някаква органична причина за това.

Д-р Пенка Цочева
педиатър