Едва ли има майка, която да не иска някой да я отмени в домакинската работа. Колко е хубаво, ако след разходка с бебето ви посрещне чист дом с измити съдове и изгладени дрехи. „Черешката на тортата” може да е кулинарна изненада от любимия. Дали това е фантастична мисия? В повечето случаи тя едва ли е възможна, но има и изключения.
Домакинската работа се оказва едно от основните неща, които са повод за разправии между партньорите. Те често спорят кой да пазарува, кой да смени крушката, кой да простре прането....


Според проучване на Университета в Мериленд, САЩ, през работната седмица жените се трудят 16 часа повече от мъжете, което значи по 3 часа на ден отгоре. Освен професионалните задължения обикновено нежният пол се грижи за къщата и за децата, чисти, готви, пазарува... Важно е вече мъжете да се включат в тази въртележка, но това да стане така, че партньорът да не се почувства унизен, а деликатно стимулиран.
 
Пресметнете и действайте

Сметките за това кой колко часа е ангажиран извън дома и колко е натоварена работата му ще ви улеснят в атакуването на проблема. Този, който има повече свободно време, трябва повече да помага вкъщи. А най-добре е да включвате в домашните задължения и по-голямото дете. Може да го мотивирате, като представите досадното чистене като игра или състезание.

Напишете най-важните ежедневни дейности у дома. Срещу всяка отбележете кой я върши и сравнете дали има равенство в отговорностите. Потърсете баланса. Може да се редувате по седмици – първата седмица вие поемате задълженията вкъщи, втората седмица – любимият, и т.н. Но тази схема работи само ако той е достатъчно отговорен.

Заредете се с търпение
За да проработи схемата с разпределянето на задълженията, са нужни много търпение и толерантност от ваша страна. Понякога обаче може да прилагате и поучителни похвати. “Записвах всичко, което върша аз и което остава той да направи. Стараех се мръсните съдове да не ме дразнят, но веднъж просто оставих таткото без вечеря, защото нямаше в какво да я сипя. Резултатът беше скоростно измиване на чиниите”, разказва 34-годишната Емилия, майка на две деца.
Най-добре обаче е да насърчавате партньора си с похвали – колко добре се справя. Премълчавайте малките недостатъци. Друг подход е да му показвате (с достатъчно женска артистичност) колко трудно ви се удава дадено задължение. Все пак редно е мъжът, който ви обича, да ви помага в трудни моменти.

Направете списък
Има и по-директен подход. Оставете послание, в което след обръщението „Мили, направи….” следва не любовно обяснение, а списък със задачи. Започнете с малките задължения като постепенно включвате по-трудните за изпълнение. Не прекалявайте – ако затрупвате любимия с всевъзможни дейности, той може да се разбунтува. Все пак оставете го да поема инициатива и да си придава повече значимост. Важното при разпределянето на задълженията е мъжът до вас да осъзнае, че домашната работа е почти толкова тежка, колкото и ръководенето на фирма.

Стимулирайте уменията му

Някои Еви поемат всички домакински задачи и спазват традиционното схващане за женската работа. Голяма грешка. Наблюдавайте мъжа си. Дайте му шанс! Той може с досада да изхвърля боклука, а с удоволствие да бърше праха. Когато разпределяте задачите, имайте предвид това, което всеки от вас предпочита да прави. За най-досадните задължения може да давате бонус – за този, който ги поема, отпадат някои по-леки ангажименти.

Не бъдете прекалено взискателна

Едва ли партньорът ви ще свърши всичко така перфектно, както вие бихте го сторили, но все пак оценете усилията му. Не го критикувайте прекалено. Много жени смятат, че те са господари на къщата и това ги прави зависими от домакинската работа. Ако искате любимият да ви помага, оставете го да се изявява и не го затрупвайте с напътствия. Оценете идеите му и по-често го хвалете. Вие сте неговият учител!

Научете се да му благодарите

Дори и малката благодарност е от полза за положените усилия. Тя стимулира и успокоява, внася хармония в общуването и дава зелена светлина за нови идеи. Има дни, в които и на двамата няма да ви е до чистене и подреждане, особено след раждането на бебето. Приемете, че не всичко ще е на мястото си и често около вас ще има безпорядък. Но не оставяйте стресът от домашните задължения да ви завладее. Подхранвайте любовта и стимулирайте хармонията в семейството си. Защото домът е там, където е жената. В крайна сметка тя сплотява и внася уют. А от мъжа се иска не чак толкова много –  поне да дава рамо… в женските дейности.

Донка Дамянова
психолог