“Аз искам момиченце, а съпругът ми – момче.” “Лекарят каза, че очакваме дъщеря, а се роди син.” “Защо Николай е толкова по-послушен от Виолета?”... Полът на детето е един от въпросите, които вълнуват почти всички бъдещи майки. Още в средата на бременността те искат да разберат какви дрешки да купуват – сини или розови, и да направят списък с имена за момиченце или за момченце. Двата пола не си приличат още от раждането. Разликите са не само физически, но и в реакциите, в поведението. Ако знаете повече за това какво е характерно за Николай и какво за Виолета, ще ви е по-лесно да ги възпитате и да отговаряте на техните емоционални нужди.

Хромозомите са виновни
Някои майки хапват сладкиши, за да родят момиченце, или правят секс само в мисионерската поза, за да имат момче. Науката е доказала, че полът се определя в момента на зачеването и бабините деветини, колкото и убедително да звучат, едва ли са от голямо значение. Дали ще имате син или дъщеря, се знае още от първия ден. В началото разликата е само генетична. Момичетата имат ХХ хромозоми, а момчетата – ХY. С развитието на бебето постепенно се появяват и хормоналните различия. Между 6-ата и 8-ата гестационна седмица (г.с.) се оформят мъжките полови жлези (тестиси) и плодът започва да произвежда типично мъжкия хормон тестостерон. В организма на госпожиците пък се отделят женските хормони естрогени.

Бързи, смели, дебели
Редица проучвания сочат, че при раждането умират по-голям процент момчета. Момичетата са много по-издръжливи на това стресиращо преживяване. Те се появяват на бял свят и с 30% по-голяма мускулна маса от  новородените от силния пол. Момченцата обаче обикновено са по-едри – те тежат средно около 3.500 кг, а средното тегло на новородените момичета е около 3.325 кг. Момчетата са и по-високи (средно 50 см срещу 49 см при момичетата) и имат по-голяма обиколка на главата (35 см срещу 34.5 см при момичетата).
За съжаление малките господа се разболяват по-често през първите две години от живота си. Именно по тази причина те плачат повече, по-неспокойни са и се нуждаят от повече ласки и нежни песнички.

Кой е по-по-най
Без да се обиждат момчетата, но те се появяват на бял свят с по-неразвит мозък. Естрогените съдействат за засилване на връзките между двете мозъчни полукълба. Тестостеронът обаче няма подобна роля.
Момчетата по-трудно се справят със задачи, които изискват координация между двете мозъчни полукълба. Те проговарят по-късно, затрудняват се с писането, четенето и рисуването. Не е измислица и фактът, че момчетата не могат да правят много неща едновременно. Хормоните обаче им помагат да са по-наблюдателни, по-подвижни, да се ориентират по-добре в пространството, да са по-силни. Те са майстори на сглобяването и разглобяването на всякакви играчки и без никакъв страх поемат рискове. Момичетата не бива да се сърдят, но връстниците им момчета се научават по-рано да пълзят, да изкачват стъпала и да ходят.
Малките дами пък са по-самостоятелни, имат по-голяма нужда от чужда компания и по-лесно общуват.

Времето ще покаже
Коя е любимата играчка на детето ви? Обикновено, докато навършат годинка, малчуганите са особено привързани към някакъв предмет, с който си играят по цял ден. За момчетата това е нещо, което ги подтиква към движение – автомобил или трактор, момичетата пък харесват куклите и плюшените мечета. Колкото и да искате да избягате от стереотипите, това са предпочитанията на около 90% от малчуганите и вие нищо не може да направите, за да ги промените. Те изразяват естествените потребности на малките: на дамите – да закрилят и да се грижат, на господата – да се развиват и конструират. Добре е да знаете, че по-лесно може да изкушите с нова играчка сина си, отколкото дъщеря си. Момичетата предпочитат дълго да изучават познатите предмети – затова и куклите им често са неугледни и скъсани. Момчетата бързо се насищат на количките и искат нещо различно.
Госпожиците лесно контролират мускулите си около 2-годишната си възраст. На момичетата обаче им трябват още 6 месеца, докато постигнат това.

Насърчавайте игрите
На 3-годишна възраст децата от двата пола усилено изучават света и подражават на околните. Ето защо именно това е времето, в което синовете постоянно се въртят около татко си, привличат ги инструментите, автомобилите, дори стойката и походката. Малките госпожици пък с удоволствие действат в кухнята, а винаги намират време и да се гримират или да изпробват обувките с високи токчета на мама.
Не се притеснявайте, ако детето ви проявява интерес към играчки, които традиционно са свързани с противоположния пол. В този етап от развитието си детето разучава света по всички възможни начини. Възпитавайте го на толерантност и бъдете пример за подражание. Проучване на Университета в Харвард показва, че родителите са склонни да налагат повече забрани на момчетата. Смята се, че те са по-непослушни и правят повече бели. Момичетата пък от своя страна не се надзирават толкова много и се даряват с повече ласки и нежност. Това обаче се отразява на характера им като пораснат. Мъжете са по-неспокойни, импулсивни, а дамите по-сговорчиви и разсъдливи.

Катерина Кирилова
психолог

Животът в жълто
Може ли цветът да предпазва от зли духове? Сигурно, защото още в дълбока древност момчетата са били обличани в синьо, понеже се е вярвало, че това е цветът на небето и на морето и предпазва от зли сили. Така синовете, наследници на рода, са били защитавани от невидимия свят.
Традицията дамите да са в розово обаче е съвсем нова – има едва 100-годишна история и се смята, че това е цветът на доброто здраве и живота. Розата се е асоциирала с розовия цвят.
Защо не в жълто? Нищо не пречи да поставите началото на нова традиция. Жълтото е символ на слънцето, изгрева, топлината и добратата. Само трябва да изберете на кого от двата пола ще подхожда повече.