Страстен секс от сутрин до вечер, а бебето все не става? Къде може да се крие грешката? В позите? В подредбата на звездите? Или пък най-лошото – в здравен проблем… Възможно ли е да сте алергична към спермата на съпруга си и това да е причина да не можете да забременеете? Сигурно ви звучи като лоша шега от страна на природата. Факт обаче е, че подобни неща наистина се случват. Жените не са единствените засегнати. Има и господа, които също могат да развият алергия към собствените си „плувци”. Причината е, че организмът създава т.нар. антиспермални антитела.

Бързо на лекар
Някои дами се притесняват, че имат непоносимост към спермата на партньора си, когато изпитват болка, сухота или парене по време на секс и след това. Всъщност повечето от тези симптоми са резултат от друго заболяване – инфекция на половите органи например. Добре е при тези оплаквания веднага да се потърси лекарска помощ.


„Състоянието, познато като „алергия към спермата”, не е точно алергия, която предизвиква сърбеж или кихане”, обяснява американският проф. Стивън Уиткин. „Имунната система при някои хора възприема спермата като агресор, микроб, с който трябва да се справи. Тя изгражда антитела, които да убият сперматозоидите. Статистиката сочи, че антиспермални антитела се откриват при около 10% от инфертилните мъже и при 1% от фертилните. Тези антитела обаче пречат на „плувците” да достигнат яйцеклетката и да я оплодят.
„Бях ужасена, когато за пръв път чух, че страдам от алергия към спермата на съпруга си, спомня си Тами Коул от Ню Йорк. „Лекарят ми показа хиляди сперматозоиди под микроскоп, но никой от тях не се движеше.”

Причините
Какви обаче са най-честите причини имунната система да обяви война на спермата? Лекарите са категорични, че повечето мъже, подложили се на вазектомия (стерилитет, придобит вследствие на операция), имат антиспермови антитела. Подобен проблем може да възникне и след инфекция на половите органи, варикоцеле (разширени вени около тестиса и семенната връв), завъртане или т.нар. торзия на тестиса и др.

Тестване за алергии
Ако въпреки опитите ви да имате бебе, то все не се получава, лекарят може да ви препоръча да направите изследване за антитела срещу спермата. Важно е и двамата партньори да се подложат на този тест. Сперматозоидите се изследват за подвижност и за жизненост. Цервикалната слуз на жената пък се тества между 6-ия до 24-ия час след половия акт. Правят се и кръвни изследвания. „В някои случаи резултатите са в норма и въпреки всичко имунната система образува антитела”, казва проф. Уиткин. Два от най-разпространените тестове са immunobead binding test (IBT) и mixed agglutination reaction test (MAR). И при двата се проверява наличието на антитела в семенната течност. Лекарите поставят окончателната диагноза, след като и двамата партньори се подложат няколко пъти на изследване.
“Със съпруга ми бяхме нещастни, защото знаехме, че шансът ни да имаме дете беше минимален. Същевременно след поставената диагноза вече знаехме срещу какво се борим и имахме възможност да се справим с тази т.нар. алергия, споделя Тами Коул.

Лечението
Дори да ви поставят тази диагноза, не са отчайвайте. Това не значи да се простите с надеждата за бебе. Има няколко пътя, които могат да ви помогнат да държите така желаното мъниче в ръце.
Терапия с кортикостероиди. Потискането на имунната система с кортикостероиди може да доведе до намаление на производството на антиспермални антитела, но то за съжаление има редица странични ефекти.
Вътрематочна инсеминация. Тази процедура е много ефективна. При нея предварително обработената в лаборатория сперма се инжектира по време на овулация в матката на жената.
Ин витро оплождане. Прилага се, когато имунната система произвежда много антиспермални антитела.

Внимание! Опасност
Съществуват редки случаи, при които някои жени наистина развиват алергия към семенната течност на партньора си. Така вместо върховно удоволствие и наслада, те могат да изпаднат в шок, който дори да застраши живота им. Важно е тези двойки винаги да използват презерватив по време на половия акт. Единственият начин да имат бебе е чрез изкуствено оплождане или ин витро процедура.

Щастливият край
След две процедури на вътрематочна инсеминация Тами Коул вече е майка на близначета. Тя и съпругът й са щастливи, че са се справили с проблемната сперма и се радват на голямото си семейство.

Из чуждестранния печат
Мария Радионова