Когато бащата на Петя Янева получил инфаркт, приятелките й били до нея през цялото време и я подкрепяли в най-трудните моменти. Носели й храна, когато забравяла да яде, вземали детето й от яслата, грижели се за възрастната й майка. Така Петя съсредоточила вниманието си само върху грижите около баща си.


Наскоро сватбата на Люси Валериева се провалила, въпреки че с дългогодишния си приятел Николай обсъждали събитието повече от 6 месеца. Тя останала сама да се грижи за двете им деца. Приятелките на Люси били насреща. Те се грижели за децата й, докато тя намери бавачка.

Важно е, когато сте в криза, да можете да се обадите на приятел и да потърсите помощ. Истинските приятели винаги са до нас в критичен момент. Те разведряват атмосферата, разбиват скучния ден и дават на мама времето и пространството, от което се нуждае.

Приятелско ухо
“Най-добрата подкрепа получавах от приятелки, които ме оставяха да говоря, когато имам нужда. Без значение колко тъжна или ядосана бях, близките ми просто слушаха и ме подкрепяха. Говоренето ми помагаше да стигна до проблема, да осъзная какво най-много ме тормози и да се заема с решението”, споделя Николета, майка на 2-годишна дъщеря, болна от диабет.


Изслушването помага, когато проблемът засяга не само единия родител, но всеки член на семейството.
Дайте й време. “Повечето ми приятелки по един или друг начин ми показаха, че е добре да престана да говоря за смъртта на сина си веднага след погребението. Една от тях обаче продължи да ми се обажда година след това. Подсказа ми, че винаги ще ме изслушва, когато имам нужда. Точно тогава усетих истинска подкрепа”, разказва Петя Петрова.
Не се опитвайте да решите проблема. Повечето хора се опитват по всякакъв начин да помогнат на приятелите си, особено ако ги обичат. Когато обаче се намесвате в прекалено деликатна ситуация, това може да накара близкия ви човек да се чувства неудобно. Избягвайте да давате съвети, без изрично да са ви помолили за това.
Уважавайте личното пространство. Няма нужда да питате как детето възприема развода, дали ще остане при баба и дядо, докато трае процедурата, или какви медикаменти срещу невроза взема лелята на приятелката ви. Ако тя иска, сама ще ви разкаже подробности.Това са прекалено лични въпроси, които могат да засегнат или да отворят дълбока рана.

Емоционална подкрепа
Когато приятелката ви се е обърнала към вас за помощ, за нея подкрепата е от голямо значение.
Малки любовни бележки. Симпатична картичка или имейл с послание, че си мислите за нея, ще я зарадва в трудни моменти. Може да добавите, че се възхищавате на това, което прави, че се справя перфектно със създалата се ситуация. Окуражителните думи са добре дошли.
Спътник при тежките срещи. Жените, които са преживели аборт, имат нужда от някого, който да държи ръката им, докато чакат пред кабинета за поредния преглед. Майката, която се развежда, не би желала да вижда бившия си съпруг сама и присъствието на добра приятелка винаги е от полза. Отделете малко от времето си за своята дружка в шопинга и в клюкарстването.
Не пропускайте да се обадите. Когато приятелката ви е загубила близък човек, обадете й се в деня на неговия рожден ден или когато има годишнина. Със сигурност тя ще е много разстроена и ще има нужда от топли думи.

Винаги насреща
Забравете фразата: “Ако има нещо, само ми кажи.” Много хора се притесняват да потърсят помощ, а други нямат време да звънят по телефона или просто забравят към кого могат да се обърнат. Най-добре е да давате конкретни предложения.
Наглеждайте децата. Когато майката на Яна починала, нейната приятелка водела сина й на ясла, хранела го и всяка вечер го слагала да спи точно като мама. Това помогнало на младата жена да се пребори с мъката и да не се терзае с още един проблем – грижите за 2-годишния непослушник. Когато децата са малки, те не обичат да променят дневния си режим. Ето защо по-добре предложете да посещавате приятелката си у дома и там да гледате децата.
Помогнете й в домакинството. Малко жени ще се почувстват добре, ако започнете да чистете и подреждате у дома им. По-добре се заемете с пазаруването или гладенето, докато сте на гости на кафе. Първоначално приятелката ви може и да не ви разреши, но ако сте много настоятелна, ще осъзнае, че го правите за нейно добро.

Павлина Симеонова
психолог

Не казвай това!
Понякога дори и най-добрите приятели могат да наранят чувствата на човек, изпаднал в беда. Избягвайте някои изрази.
“Всичко ще бъде наред!” – По този начин вие показвате, че не вземате насериозно проблемите на приятелката си и че смятате страховете й за безпочвени.
“Знам как се чувстваш!” – Най-вероятно нямате никаква представа как се чувства тя. Дори и да сте попадали в същата ситуация, няма да изпитвате подобни чувства. Най-добре й предложете да ви се обади. Споделете, че сте имали такъв проблем и разкажете какво ви е помогнало да се справите с него.
“Господ е решил така” – Много жени не са дълбоко  религиозни и не могат да приемат нещастието си толкова лесно.