В родилните зали вече доста често се срещат мъже. Специалистите обаче твърдят, че присъствието им не е от полза за раждащите. Дали мъжете наистина могат да са опора за любимата си в този вълнуващ, но болезнен процес? Предлагаме ви разговор с акушер-гинеколога Ахим Вьокел от Университетската акушеро-гинекологична клиника в Улм (Германия).

Според най-новите изследвания бъдещите бащи, присъстващи на раждането, не ускоряват процеса, нито го правят по-леснопоносим. Дали има нужда от тях?


Погледнато от другата страна, мъжете в родилната зала не пречат. Дълго време се е смятало, че със своята безпомощност и страховете си силният пол пречи на родилния процес. Това вече се отхвърля. Повечето жени се чувстват защитени и сигурни в присъствието на половинката си, а това никак не е малко.
Днес мястото на партньора е до раждащата, а и повечето представители на силния пол не искат да пропуснат вълнуващото събитие и настояват да са в подкрепа на жена си. Не е нужно да се връщаме към 50-те години на миналия век, когато мъжете можеха да поздравят бебето си само през стъклената витрина. Важно обаче е бъдещите бащи да са добре подготвени как протича процесът. Само тогава могат да са опора на любимата си.


Достатъчно ли е мъжът да посещава училище за подготовка на раждането?

Твърдо “Не”! Много мъже отказват да посещават училище за подготовка на раждането. Те се страхуват да изразяват опасенията си и евентуално да задават въпроси. Мъжете трудно признават слабостта си, особено в присъствието на повече жени.

Най-често задаваният въпрос от мъжете е какво да правят през цялото време в родилната зала?

На този въпрос има прост и същевременно труден отговор – само да присъстват. Проучване показва, че всъщност жените не очакват нищо от мъжете си по време на раждането освен тяхното присъствие. Някои се надяват половинката им да ги масажира и да диша с тях. Но повечето искат до себе си да имат мъж, който не се страхува и ги окуражава. Това изглежда лесно. Въпреки това е доста трудно за представителите на силния пол. Те искат да действат. Родилните болки са труднопоносими и за мъжете. Те настояват болките на раждащата да се облекчат и често се страхуват от усложнения. Това понякога става причина да се намесват в работата на акушерките и лекарите. Ако мъжът предварително е подготвен, че задачата му е да не предприема нищо, ще е най-добре.
Раждащата може да предпочете най-добрата си приятелка или близка роднина до себе си. Днес това не е толкова просто. Много мъже искат да съпреживеят раждането на детето си. От друга страна, жените очакват от любимия си да не ги оставя сами в този важен момент. Въпреки това моето мнение е, че бъдещият баща не трябва да присъства на всяка цена в родилната зала. Който се страхува и има много притеснения, трябва да обсъди тази възможност с партньорката си. Стресираният човек не е добър помощник, това трябва да е ясно. Освен това мъжът трябва да е сигурен, че ще може да влезе в залата в мига, в който детето излезе на бял свят. Това е добър старт за успешната връзка. И няма нищо лошо, ако приятелка или майка на раждащата са държали ръката й преди това.

Но дали след това мъжът няма да се чувства засрамен, защото не е присъствал?

В Германия все още не е като в Скандинавия, където се очаква в много по-голяма степен мъжете да придружават партньорките си при раждането. В Средна Европа засега съществува обратна тенденция – в много страни мъжете остават извън родилната зала. Може би тази тенденция няма да се разпространи в Германия, ако за мъжете се организират специални вечерни срещи за подготовка за раждането.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова