Те се прокрадват незабележимо край нас, а ние често забравяме да бъдем бдителни за присъствието им. Това са електромагнитните лъчения, които се намесват ежечасно в живота ни чрез съвременните технологии.


Днес електромагнитните излъчвания от изкуствени източници са със стотици, дори хиляди пъти по-високи нива отпреди сто години. Ако сте бременна или вече сте майка, със сигурност имате по-изострено внимание към въпроса по какъв начин тези вълни влияят върху здравето на вашето дете или на плода, който се развива във вас.

Отдавна е дошло време да се сложи край на някои митове, затова потърсихме експертното мнение на доц. Мишел Израел, ръководител на лабораторията „Физически фактори” към Националния център за опазване на общественото здраве.
В началото думите на доц. Израел звучат успокояващо: „Все пак електромагнитните лъчения са присъствали още от началото на съществуването на живите организми. Говорим за неща като магнитното поле на Земята, инфрачервените и ултравиолетовите лъчения от слънцето и т.н. Хората притежават механизми в организма, които им помагат да възприемат тези фактори, без да се повлияват вредно от тях.” Бременните жени и кърмачките обаче се причисляват към т.нар. рискови групи, в които са включени още малките деца, подрастващите, страдащите от хронични заболявания и възрастните хора. Те са по-уязвими, затова при тях и праговете на чувствителност към лъченията са по-ниски от тези на обикновения човек. Но няма място за паника. Нужно е да се създаде култура на предпазване, която да гарантира безопасността.

Какво да направите, за да се предпазвате?
Мобилните телефони например са един от сериозните излъчватели на електромагнитни вълни. Призивът на експертите е винаги когато можете, да използвате устройството „Свободни ръце”. Целта е да държите телефона си колкото може по-далеч от тялото, защото електромагнитната енергия, която излъчва, е микровълнова и загрява тъканите. „Колкото повече говорим, толкова повече загряваме мозъка си. При по-продължителни разговори температурата се покачва с части от градуса, може леко да се повиши и кръвното налягане”, обяснява доц. Израел, но веднага добавя: „Разбира се, онази история с печенето на яйце е глупост. Мобилните телефони са с ниска мощност. Те не са нито микровълнова печка, нито радар.”
Доста въпросителни кръжат и около темата за
базовите станции (антените) на мобилните оператори Парадоксално, но факт – оказва се, че колкото по-малко базови станции има в даден географски район, толкова вредните лъчения на мобилните телефони са по-силни. Логиката е в това, че когато се набира даден номер, телефонът по-дълго време търси клетка, чрез която да направи връзка. Но ако в този момент бременната държи телефона си на разстояние 5–10 см или използва „Свободни ръце”, няма никаква опасност нито за плода, нито за нея, уверяват специалистите.
Още преди пет години доц. Израел и неговият екип са подали в Министерството на здравеопазването проект за наредба, предвиждаща задължителни правила за дистрибуторите
на уреди, които излъчват електромагнитни полета. Изискванията са на всеки продукт да се поставя етикет с предупредителен текст, който да дава информация за това колко е мощността на електромагнитно излъчване на  даден мобилен телефон например. Така бременната жена или майката, която купува телефон за детето си, ще има възможност да избере модел с по-малка мощност на излъчване. Предвижда се строгите мерки да засегнат и онези реклами на мобилните оператори, които представят свободни безплатни минути и изгодни планове за по-дълги разговори на децата и подрастващите. В много европейски държави подобни реклами са забранени, тъй като стимулират децата да говорят по-дълго по мобилните си телефони, което е
доказано вредно
Въвеждането на все нови и нови технологии, узурпиращи всяка сфера от живота ни, като валидаторите в транспорта, става с такава бързина, че учените все още не могат да проследят влиянието на техните лъчения върху хората. Така например специалистите не могат да установят дали лъченията на някои системи срещу кражба оказват негативно влияние на бременната продавачка или касиерка, която стои часове в магазина.
Затова доц. Израел изтъква колко важно е, когато учените и производителите създават нови технологии, улесняващи живота, на първо място да вземат предвид тяхното безопасно въвеждане.   
Едва ли има бременна, която да не прекарва определено време от деня си пред компютъра. Дори и тези бъдещи майки, на които не им се налага да работят професионално с компютър, често се заседяват пред монитора в търсене на съвети за бременни. Основният принцип, който трябва да се спазва, е да се стои
на 50 см разстояние от екрана
Тази дистанция е наложителна, защото не само мониторите с електроннолъчева тръба (CRT), но и мониторите на течнокристален принцип (LCD), макар и да са с повече защита, също излъчват електромагнитни вълни. Ако работите с лаптоп, не е добре да го слагате на краката си, защото и той е източник на магнитни полета.
Ако бременната жена спазва необходимата дистанция от компютъра, няма ограничение за престоя й пред монитора, според доц. Израел. Той обаче прави уточнението, че дългото взиране в екрана може да предизвика невроза, умора на очите, нарушаване на съня и др.
Културата на безопасно използване на технологиите е
въпрос на информираност
За съжаление в България компаниите, въвеждащи нови технологии, твърде рядко осведомяват хората за потенциалните опасности.
Така или иначе не можем, а и не искаме, да избягаме от технологичната мрежа, в която сме се оплели. Затова, вместо да се тормозим излишно, нека просто се постараем да спазваме някои правила, които максимално ще ни предпазят от коварното въздействие на електромагнитния смог.

Сандра Керелезова

Как да говорите безопасно по мобилния
3 съвета от доц. Израел към бременните

 Когато не говорите, дръжте мобилния си телефон далеч от тялото си. Най-добре е да го носите в дамската чанта.
 Говорете кратко – не повече от 2–3 минути. По време на разговора вредното лъчение не е силно, но все пак помнете, че максималното допустимо време за един разговор е 20 минути.
 Ако не използвате устройството „Свободни ръце”, докато набирате даден номер, дръжте телефона далеч от ухото си. В този момент телефонът търси клетка, чрез която да се свърже, а тогава вредните лъчения са най-интензивни.