Как се променят сексуалните желания и преживявания на партньорите през бременността? През 9-те месеца в биологичен, в индивидуално-психологичен и в междуличностен план са възможни положителни, но и неприятни промени. Важно е с каква нагласа те се приемат от партньорите и доколко двойката притежава умения да се справя с неизбежните предизвикателства.


Бременността е време на
засилено сексуално желание и
по-интензивни еротични преживявания

Има конкретни причини за това.
 Телесните промени при бременност водят до по-добро овлажняване и кръвонапълване в областта на влагалището и клитора, поради което през този период много бъдещи майки за пръв път стигат до оргазъм или получават множество оргазми. Доста жени споделят, че през 9-те месеца гърдите им са били по-чувствителни и са били един от основните източници на еротично удоволствие.

 През този период двойките се освобождават от грижата да се предпазват от нежелана бременност и това допълнително стимулира сексуалните им преживявания.
 За повечето двойки очакваното съвместно родителство е осъществяване на най-съкровените им мечти и то засилва взаимната им привързаност и привличане.

 Физическите промени при бъдещата майка се възприемат като еротично атрактивни както от повечето мъже, така и от преобладаващата част от бременните. Много жени признават, че именно през този период най-пълно са възприели женската си същност. Еротичната близост с бременната партньорка би могла да има положителен принос и за формирането на зрялата мъжка идентичност и за трансформирането на мъжката роля от „свободен ловец” в „отговорен баща”. 
 През 9-те месеца много жени изпитват по-голяма нужда от  емоционална свързаност и подкрепа и това е една от причините за изострената им потребност от интимност, ласки и нежности. В този период дистанцирането на партньора поради неоснователни притеснения или предубеждения може да породи дълбоко и трайно разочарование и отчуждение в двойката.
През бременността могат да се появят и някои
неприятни моменти
за преодоляването на които се изискват разбиране и креативност.
 Възможно е в първото тримесечие жената да чувства физическо неразположение поради постоянната умора и гадене. Естествено е това да потиска и сексуалното й желание.
 Към края на бременността причина за неприятните усещания по време на полово сношение могат да са твърде големият корем и усещането за тромавост. Въпрос на изобретателност от страна на двойката е да избере най-подходящите еротични стимулации или пози за интимна близост, при които неудобствата да се избегнат.
 Страхът от предстоящото раждане и притесненията, свързани с проблемна бременност, също могат да потиснат сексуалното желание. В такива моменти от особено значение е умението на партньора да изрази своето съчувствие и емоционална подкрепа. Грубото настояване за сексуални контакти, независимо от преживяванията на жената, би могло да доведе до отчуждение и натрупване на взаимен негативизъм.
 Разбираеми са опасенията и тревогите и при жени, чиято бременност не е желана или планирана. Постоянните притеснения, свързани с непредвидените обрати в живота им, могат не само трайно да потиснат сексуалното желание, но дори да доведат до отвращение от сексуалната близост въобще.
 Проблемната бременност също би могла да изтласка на заден план всякакви еротични желания. Тази ситуация също изисква повишено внимание и емоционална подкрепа от страна на партньора.
Смята се, че оптимални условия за развитието на бременността и поемането на родителските роли съществуват тогава, когато предварително партньорите са изяснили своите отношения и доброволно и съзнателно са поели отговорността на съвместния живот и родителството. За съжаление у нас тези условия не винаги се спазват. Някои мъже и жени са склонни твърде наивно и безотговорно да приемат създаването на дете като задача, която обслужва единствено техните егоистични и манипулативни мотиви. Има
някои типични ситуации
 Жената забременява, тъй като е притеснена от наближаването на критическата възраст. Тя не се интересува дали партньорът й е готов да отглежда детето заедно с нея и се вкопчва в бъдещата си рожба с надеждата, че тя ще осмисли живота й и ще я спаси от самотата. Подобно „планирано самотно майчинство” лишава детето от абсолютно необходимото му присъствие и на другия родител. Често връзката между такива майки и детето им е прекалено обсебваща и обрича децата да са „живи социални осигуровки” за майките си на стари години. Съзнателното приемане на драматичната роля на самотна майка рядко допринася за личностното развитие на такива жени и по-често води до изолирането им, а не до възможността да се интегрират, създавайки стабилни партньорски отношения.
 Мъжът и жената решават да станат родители, за да спасят или стабилизират връзката си. Често такъв избор се прави, когато някой от двамата не е прекъснал предишен брак или има паралелни отношения с друг партньор. В тези случаи заради сериозните неясноти и тревоги и пълноценният интимен живот трудно може да се запази.
 Забременяването с доминиращ мотив да се избяга от деспотичен баща, да се „натрие носа” на неверен партньор, да се „хване” за съпруг богат мъж или да се постигне някакъв друг социален ефект са сред най-проблемните варианти при износването на бременността.  Противоречивите и конфликтни преживявания, които естествено възникват при подобни сценарии, свеждат до минимум вероятността сексуалните отношения да са хармонични.
Днес има сигурни средства за контрол върху бременността. Създаването на поколение е
изключително отговорен личен избор за всеки
Когато се взема решението за един бъдещ живот, следва да се изясни как това ще промени индивидуалната съдба и отношенията на партньорите. Всяко дете има право да бъде родено в обич от родители, които свободно и съзнателно са поели този житейски избор с готовността да си партнират. Макар и биологични създатели на децата си, ние не сме автори на техния живот, а само помощници в процеса на личностното им израстване. Колкото по-ясно съзнаваме тези основни морални принципи, толкова по-хармонично ще поемем родителската роля. Именно това е определящият момент и по отношение на преживяванията и в частност – на интимните отношения през бременността. Колкото и странно да звучи за поколенията, възпитани в духа на „битието определя съзнанието”, емоционалните вълнения на бъдещата майка и качеството на връзката й с партньора са водещи за това как ще протече бременността като биологичен процес, какво ще е сексуалното желание на жената и дали този период ще обогати интимните отношения. Всички процеси в човешкия организъм са подчинени на контрола от страна на мозъчната кора. Именно поради това можем да бъдем автори на живота си, осъществявайки съзнателен и отговорен избор във всеки  момент. Така, вместо да треперим безпомощно пред средностатистическите безлични констатации, сами можем да определим как ще повлияе бременността на личния ни живот и на отношенията ни с нашия партньор. 

Доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м.
сексолог-психотерапевт
www.erbos.com