Опознайте собствения си баща. Какви са чувствата ви, когато мислите за своя баща – гордост, снизхождение, апатия...? Скоро и вие ще станете татко. Запомнете, че спомените от детството цял живот съпътстват човека. Искате или не искате, често ще постъпвате като собствените си родители. Това е заложено от природата. Докато очаквате раждането на бебето, анализирайте какви чувства изпитвате към баща си. Кои черти от неговия характер не одобрявате, кое у него харесвате. Дайте му възможност и той да се защити... Ако сте израснали без баща, вероятно ще влагате огромно старание да сте такъв татко, за какъвто винаги сте си мечтали и какъвто винаги ви е липсвал. По-точно ще налучкате пътя към успеха, ако си представите как би ви оценило вашето дете след 20 години.

Тренирайте бащинството
Още след положителния тест за бременност помислете дали сте готов да поемете отговорност за новата си роля. Най-вероятно детето ви ще има нужда от татко, който се прибира вкъщи не за да изпие една ракия и да си легне да чете вестник пред телевизора... Повечето представители на силния пол не си дават сметка, че бащинството започва още със зачеването. Често се чувстват безпомощни, а някои дори измамени от неочакваното забременяване на партньорката си. Ако сте сред тези мъже, ще ви напомним, че от времето на Адам и Ева за зачеването са нужни двама! Предпазването от забременяване не е задължение само на жената.

Изучавайте бременността и раждането
Бащинството е едно от най-големите изпитания в живота на мъжа. Добре е да не сте пасивен наблюдател на промените в тялото и в психиката на партньорката си. Проявявайте старание да й помагате да се справя с неразположенията и със страховете и съмненията, които са напълно нормални за състоянието й. Дори да сте работохолик, най-късно през второто тримесечие отделете време, за да се запознаете с най-важното, което предстои. Добре е да придружавате любимата на сбирките на С “9 месеца” на училище или поне само на някои от тях.

Анализирайте живота в бъдеще
Раждането на детето поставя доста въпроси – финансови, за кариерата, за партньорското бъдеще... Не е зле да споделяте с половинката си своите представи за живота с детето. Заедно обмисляйте кой какво ще поеме след раждането, колко отпуск ще е нужен за гледане на детето...


Направете списък на близките и приятелите, които можете да ползвате като заместници, когато ще имате желание да се отделите за малко от бебето. Не забравяйте, че раждането на дете променя и отношенията между партньорите. Като се прибави евентуалната заплаха от следродилна депресия при майката, добре е да сте подготвен как да действате, за да се възстанови хармонията помежду ви.

Подготвяйте се за главната роля
Младите татковци обикновено смятат, че ангажиментът им се изчерпва само с осигуряването на парите за дома. Срещите с бебето за няколко минути късно вечер обаче не водят до пълноценно бащинство. В този период не бива да се задоволявате само с поддържащата роля. В противен случай ще се лишите от незаменими емоции. Добре е да запомните, че съучастието ви в отглеждането на детето има много голямо значение за неговото психично и физическо развитие.

Съветвайте се с татковци със стаж
Вероятно през 9-те месеца на бременността ще търсите отговор на въпросите ще можете ли успешно да се справите с предстоящите задължения, ще намирате ли време за детето, ще успеете ли да създадете “топла” връзка с него... Не разчитайте за всичко на собствените си сили. Посъветвайте се с бащи с опит. Не пренебрегвайте своите амбиции и желания. Проучете от по-опитните как да съхранявате личното си пространство, без това да създава конфликти с любимата ви и да ощетява детето ви. Все пак положително понякога и вие ще сте изморен, ядосан или притеснен. В такива моменти сигурно ще търсите комфорт в мъжкото приятелство.

Да присъствате ли на раждането?
Ако половинката ви настоява да сте до нея в тези съдбовни часове, нямате особен избор. Ако обаче тя не е убедена, че по този начин ще я облекчите, не се правете на герой. Няма съмнение, че присъствието на бъдещия татко до раждащата е истинско изпитание за психиката. Затова не се поддавайте на агитацията на близките, които ще ви убеждават колко вълнуващо е в родилната зала. Трезво преценете как ще ви действат мъките и напрежението, които ще изживява любимата ви. Ще имате ли сили да ги понесете хладнокръвно, а и да сте й опора?!

Сближавайте с бебето
Още през 9-те месеца се постарайте да скъсите заложената от природата дистанция до бебето си. Говорете му през корема на половинката си, разглеждайте ехографските му снимки. Така отрано ще осъзнаете, че това е вашето бебе. След като се роди, по-често го вземайте в прегръдката си, къпете го във ваничката, оставайте насаме с него, като давате възможност на мама да си почине...

Степенувайте приоритетите си
Не се заблуждавайте, че след раждането на детето ще можете да угодите на всички. Положително няма да ви е лесно. Шефът ви едва ли ще ви разтовари от някои професионални задължения само защото сте новоизлюпен татко. В този период е нужно максимално да се мобилизирате, да станете по-организиран и по-добре да разпределяте времето си. Така ще осигурите и повече часове за семейството.

Обичайте се
Най-доброто, което можете да направите за детето си, е да го дарите с родители, които се обичат. През първите месеци след появата на бебето много двойки стават жертва на умората и стреса и като че ли любовта им се изгубва между пелените и денонощните грижи. В този период някои татковци се чувстват пренебрегнати, ревнуват от бебето, дразнят се, че цялото внимание на околните е насочено към него и само към него. Ако ви тормозят такива емоции, споделяйте ги с половинката си. В този период особено важно е да не преставате да общувате и да намирате време за разговори помежду си.
Проявете разбиране – сега едва ли сексът ще е сред приоритетите на любимата ви. Хормоналната пренастройка, кърменето, раждането не са стимули за еротични преживявания. Подгответе се, че първите месеци след раждането на бебето ще са нещо като “военно” положение. Добрата новина е, че и този период не трае вечно...