Думата смърт е страшна, но не винаги означава окончателен край. На клетъчно ниво тя е задължително условие за оцеляването на организма ни. Много често клетките умират под натиска на външна агресия – изгаряне, нараняване, атаки на микроорганизми и др. В такива случаи клетката изгубва контрол върху връзките си с околната среда, увеличава обема си и се пуква, като излива съдържанието си и предизвиква възпалителен процес.


Има и друг, естествен, вроден начин на клетъчна смърт. Наречен е апоптоза. Така както наесен дърветата се освобождават от листата си, за да оцелеят през зимата, човешкият организъм ежедневно се разделя с милиарди стари и нетрудоспособни клетки, за да поддържа тялото здраво. Не случайно думата апоптоза идва от гръцката дума листопад.

В началото на човешкото тяло стои една-единствена клетка. Тя започва да се дели и размножава до милиарди други клетки. Те се развиват, трансформират и обединяват, за да образуват различните органи. Клетките са мастни, мускулни, нервни, кръвни, епителни, секретиращи, поглъщащи... Всяка 
от тях има
различно дълъг живот

Клетките на чревната лигавица живеят 6 дни, червените кръвни телца (еритроцити) – 4 месеца, белите кръвни телца (левкоцити) – 3–4 дни, костните клетки – 10 до 30 години, кожните клетки – 3–5 дни, чернодробните – 500 дни, клетките на папилите на езика – 10 дни, нервните – през целия живот на човека.

Тялото ни е сбор от различни видове клетки, но устройството на всяка от тях е еднакво – ядро, протоплазма, клетъчна обвивка и клетъчни рецептори. Командният център на клетката е ядрото. За да съществува то, му е нужен белтък. За да диша и работи клетката, са й нужни въглехидрати, мазнини, микроелементи, витамини, т.е. всичко, което поемате и познавате като храна. Чрез клетъчното деление се образуват нови енергични клетки. Те приемат сигнали чрез рецепторите си кога да се самоунищожат. Веднага след командата “умри” в клетката започват да действат химични реакции. Тя се свива бързо и ядрото й се разпада. Клетъчната обвивка се покрива с мехурчета, които клетки чистачи изхвърлят в кръвта. Така от нея не остава нищо.
Развитието на ембриона
в тялото на бременната също е съпроводено с масирано намаляване на клетките, т.е. смъртта им е неделима част от ембрионалното развитие. Чрез нея се моделира човешкият организъм. През първите месеци на бременността по този начин се оформят пръстите на зародиша, като се отстранява излишният ципест слой между тях. Клетъчната смърт не пощадява нито един орган. Чрез нея се постига и разграничаване на пола. В ембриона има зачатъци на мъжки и женски полови органи чак до момента, когато апоптозата премахне едните от тях.
Клетките са програмирани да се самоунищожават само при определени условия. Ето защо, за да се развива нормално плодът и вие да сте здрава, от голямо значение е как се храните.
Ако старите клетки не умират, ще се превърнем в огромни, неподвижни, грозни чудовища. Но и за да живеем, мъртвите клетки трябва да се заменят с живи. Механизмът на програмираното самоунищожение често престава да действа и се появяват заболявания, а при ембриона – вродени физически дефекти. Това обикновено се случва при бременни, които пушат, консумират алкохол и приемат лекарства без лекарски съвет. Никотинът и алкохолът, ежедневно внасяни в човешкия организъм, затрудняват работата на клетката и тя трудно получава заповеди, а ако ги получи, не може добре да ги разчете. Това е най-важната причина, поради която се препоръчва да забравите цигарите и алкохола и да приемате само медикаменти, предписани от лекар.
Как да се храните, за да сте здрава и плодът в корема ви да се развива нормално? Лаконичният отговор е:
рационално, разнообразно, достатъчно и навреме
В менюто ви да има поне 150–200 г белтъчини от животински и растителен произход, едно яйце (през ден), бобови растения, соя. Сама изберете какъв вид белтъчини да поемате. Те обаче трябва да са в достатъчно количество, лесносмилаеми и висококачествени. В протоплазмата на клетката кръжат всички останали хранителни продукти: захари, мазнини, витамини, микроелементи, ферменти. Те ухажват любезно ядрото и го канят да ги вкуси, но то, ако е  добре заситено с белтъци, проявява избираемост. Ако принадлежи на мисловна клетка, обича всичко, ако клетката ще “бяга” (мускулна клетка), предпочита захарта, чернодробната обича белтък, минерали, захар, но и ферменти. Половата е по-капризна. Тя се нуждае от пресни плодове и зеленчуци, подправки и месо от дивеч... За да са ефективни действията на всички органи в тялото, трябва да се грижите и да консумирате зрели плодове, пресни зеленчуци, да пиете много течности и вода. Много важно е и да се храните достатъчно. Дневно са ви нужни 2200–2400 калории. Докато бременеете, не се впускайте в диети, колкото и безобидни и полезни да са те.
Ако страдате от анемия, бъбречни заболявания, диабет, повишено кръвно налягане, съставете менюто си с помощта на личния лекар или на диетолог. Не прекалявайте с пиците, шоколада, хамбургерите, чипса и други “бързи” храни. Пийте обаче много течности. Всяка клетка съдържа между 65 и 80% течност. Научете се
да контролирате и да улавяте
сигналите за ситост на организма си

Това е особено важен фактор за доброто здраве, за осъществяване на апоптозата и за ежедневното образуване на нови клетки там, където е нужно. Подчинете менюто на вкуса си, но го съчетавайте и с правилата за рационалното хранене. Нероденото бебе се нуждае точно от това и вие трябва да му го осигурите.

Д-р Милка Жижанова – Милушева   
диетолог