Бременността е деликатно състояние и всяка бъдеща майка има нужда от подкрепа. Деветте месеца минават през какви ли не перипетии, но раждането е най-сериозното изпитание. Вече в много български болници позволяват на това събитие да присъства бъдещият татко. Дали обаче той е идеалният партньор, който ще ви помогне да се справите с всички предизвикателства? Това може да е добър приятел или роднина.


Той трябва преди всичко да ви е физическа опора – да ви стиска ръката, да ви донесе чаша чай, да ви масажира. Разбира се, добре е и да ви е емоционална опора – да ви дава кураж, да знае кога да говори и кога да замълчи, и да ви представлява – да говори от ваше име с лекарите и акушерките, да защитава интересите ви. Според проучване в Медицинския университет в Северна Каролина (САЩ), когато до бъдещата майка има подходящ партньор, раждането протича много по-бързо и безболезнено.

Кой сред многото?
Идеалният партньор трябва да е в пълна хармония с вас. Изберете човек, който ви познава добре и който няма да се стресне, ако крещите от болка. Спрете се на някого, който ще е до вас през всичките етапи от раждането, няма да ви дава неуместни съвети или да се опитва да контролира положението. Преди да изберете конкретен човек, най-добре помислете за някои задължителни неща.

Доверие
Как се чувствате, когато той (тя) е до вас? Спокойна и уверена ли сте, или изнервена и уплашена? Ще се притесните ли, ако ви види гола, неглиже, плачеща и най-вероятно извън контрол и викаща за помощ? В случай че отговорът е “Не”, това е вашият човек.

Издръжливост
Някои бъдещи бащи не са способни да издържат на гледката при раждането, а от друга страна, притесняват се да се покажат слаби и тактично да ви го обяснят. Поговорете с партньора, когото сте избрали. Ако не може да понесе кървавата гледка, по-добре да изчака отвън.

Готовност
Вашият партньор трябва да е готов да ви помага от самото начало, да ви донася и пренася каквото е необходимо и да е до вас през цялото време. Помислете – ще може ли да излезе от работа в Големия ден? Ще му стигнат ли силите, или след първия час ще се умори? По-възрастната майка на раждащата може и да не издържи на напрежението.

Надеждност
Ако той (тя) непрекъснато губи ключовете от колата си, изпада в паника при най-малката трудност, помислете добре, преди да го (я) изберете и повикате до вас. Партньорът трябва да е със здрави нерви.

Словоохотливост
Идеалният партньор е този, пред когото можете да говорите спокойно, който ще отгатва желанията ви, преди още да сте ги изрекли на глас, който знае добре кога да спре разказването на вицове.

Ами сега?!

Бъдещият татко
За:
Обичате го, няма никакъв проблем да ви види гола в каквато и да е поза, а да споделите раждането на бебето, ще е най-вълнуващият момент за вас двамата.
Против:
Повечето мъже могат да гледат кръв само по телевизията. Ако припадне до родилното легло, едва ли ще ви помогне много. От друга страна, някои мъже толкова се плашат от раждането, че след това не искат да имат второ дете.

Приятел или роднина
За:
Вашата майка (сестра или приятелка), която вече е раждала, може да ви окаже изключителна помощ в този момент, защото ще е наясно какво се случва и може компетентно да се застъпи за вашите интереси пред лекарския екип. Познавате я добре и тя може да ви каже дали раждането върви нормално, или не.
Против:
В този момент партньорът ви може да се почувства засегнат, че сте предпочели друг пред него.

Гуро
За:
Колкото и да е странно, в някои държави по света вече се практикува присъствието на духовния учител на раждащата, който да я напътства. (У нас това може да е преподавателката от училището за бременни.) Гурото може да ви помогне да използвате алтернативни методи за намаляване на болката.
Против:
Все още тази услуга е много скъпа и струва почти толкова, колкото и раждане в частна клиника. От друга страна, трябва да сте готова да се покажете гола пред непознат човек.

10 правила за бъдещия татко

  • Посещавайте заедно училището за родители и болницата, в която партньорката ви ще ражда.
  • Усвоете техники на масаж, различни пози на тялото по време на раждане. Разберете кога любимата ви има нужда да й подадете ръка и кога се справя сама.
  • Направете план за предстоящото раждане. Раждането може да не върви много гладко и вие трябва да сте готов да се справяте с проблемите. Обмислете всички възможности.
  • Признайте пред себе си докъде може да стигнете. Наистина ли искате да видите всичко, или ще сте в родилната зала само за подкрепа. Кажете какво мислите за това на партньорката си.
  • Разиграйте няколко различни сценария. Ако детето дойде по-бързо, ако се наложи цезарово сечение, ако раждането се проточи... Направете списък от какво ще се нуждаете вие и вашата любима.
  • Бъдете подготвен – бъдещата майка може да вика, да се поти, да крещи по вас и дори да ви замерва с предмети. Не го приемайте лично.
  • Помислете и за специалните моменти. Дали искате да видите как излиза главата на бебето или да прережете пъпната връв.
  • Направете списък с координатите на болницата, телефонните номера на лекаря или акушерката, при които ще ражда партньорката ви, какви вещи ще сложите в чантата за болницата, от какво се нуждаете вие – сандвич, сок, списание…
  • Проверете най-добрия и бърз маршрут до болницата, колко време ще ви отнеме, ако има задръстване, и къде може да паркирате.
  • На вас ще се падне честта да съобщите радостната вест на всички роднини. Направете списък с телефонните номера и… все пак не забравяйте мобилния...