Как да постигнете най-доброто възможно раждане и как животът ви с бебето да потегли по спокойни релси? Девет месеца сте се подготвяли за срещата с вашето бебе. На финала сте, предстои ви сериозен житейски изпит – раждането. Колкото и прилежни да сте били в С “9 месеца” на училище, колкото и специализирана литература да сте изчели, притеснението ви никак няма да е малко.

Фал старт
Вероятно и вие като много бъдещи майки ще сте готова да хукнете към родилната клиника още при първата контракция. Добре е да знаете, че раждането няма да започне веднага, затова останете вкъщи. Домашната атмосфера и близостта с любимия действат успокояващо. Придвижването до болницата и по-дългият престой в нея със сигурност ще натоварят психиката ви. Безпокойството ви ще увеличи производството на адреналин – хормона на стреса, а той забавя раждането. Затова послушайте съвета и на своя лекар (на акушерката) и изчакайте вкъщи, докато контракциите станат през 5 мин и траят около 60 сек.

Масаж и похапване
Помолете бъдещия татко да масажира гърба ви, за да се облекчат болките от контракциите. Може да вземете топъл душ и да похапнете нещо за увеличаване на енергията. Подходящи са пълнозърнестите бисквити или твърдосвареното яйце. Чрез тях ще балансирате нивото на кръвната захар.

В клиниката
Ще си осигурите комфорт, ако вземете и някои лични вещи (разбира се, които са разрешени), МР3 (дискмен, уокмен) с любима музика и пр. Носете и някакво развлекателно четиво за отвличане на вниманието, докато чакате. Предстои ви сериозен труд, така че се запасете и с достатъчно минерална вода.


Преди да постъпите в клиниката, осведомете се какви са правилата в нея – разрешено ли е раждащите да ядат и да носят ядки, сушени плодове, бисквити... Напомнете и на бъдещия татко да си вземе сандвич, за да не се наложи в критичния момент да тича до кафето.

След срещата с бебето...
Пригответе се предварително за първата баня в болницата след раждането. След нея облечете хубава нощница и си поставете малко козметика – така ще се почувствате по-човешки. Осигурете си почивка след всички изтощителни преживявания. Преди това изпратете щастливия татко да осигури онова, от което сте се лишавали през последните месеци и за което си мечтаете. Ако не можете да заспите от превъзбуда, послушайте любимата си музика, която ще ви върне към приятни спомени.

Първият ден вкъщи
Прибирането вкъщи с бебето е голям празник, така че е добре в хладилника да има бутилка шампанско. Гледайте обаче да не прекалите с глътките – организмът ви едва ли ще ги приеме след месеците на въздържане. Не очаквайте да постигнете пълен успех в храненето и в съня си още през първия ден. Наслаждавайте се на прекрасните мигове с вашето бебе. Вероятно то ще спи през по-голямата част от първото денонощие, но не непрекъснато и при всяко събуждане инстинктивно ще търси топлината на вашата прегръдка. Вие и таткото може би ще плувате в еуфория или ще сте още в стрес, ако раждането е било трудно. Така или иначе и двамата се нуждаете от време, за да се адаптирате към живота си като родители. Съобщете на близки и приятели, че искате да прекарате сами първия ден вкъщи.

Първата седмица
Раждането е физически маратон и дори да се чувствате пълна с енергия няколко дни след него, вие се нуждаете от почивка и възстановяване. Може да усетите признаци на следродилна депресия поради понижаването на нивото на хормоните на бременността. Това обикновено се случва 3–4 дни след раждането. Може да се чувствате щастлива, а в следващия момент – уплашена, да загубите апетит и да страдате от безсъние. Тези колебания в настроението са напълно нормални и изчезват след десетина дни. Ако симптомите продължават, трябва да потърсите лекарски съвет. Добре е да знаете, че депресията може да се влоши от недостиг на някои хранителни вещества и по-специално на цинк. Богати на този минерал са рибата, ядките, яйцата и тъмнозелените зеленчуци. Действието на цинка се засилва, ако той се комбинира с витамин В6, затова добавяйте пшенични зародиши и мюсли към киселото мляко. Хапвайте тлъста риба и орехи, но не приемайте допълнително повече от 50 мг витамин В6 дневно, защото високото му ниво влияе върху кърмата. Недостигът на омега 3 мастни киселини също се свързва със следродилната депресия, затова добавяйте към храната няколко лъжички ленено семе или ленено масло. Грижете се за себе си и за възстановяването си, хранете се здравословно, тогава вероятността за депресия намалява.
През първата седмица тактично ограничете вълната от посещения на роднини и приятели. Не забравяйте, че в началото близките трябва да се грижат за вас, а не обратното. Нуждите на бебето са на първо място и всички около него трябва да се съобразяват с това. Приемайте предложенията за помощ – от пазаруване до носене на храна. Повярвайте, че се правят от сърце. Когато това не е така, предложението ще е еднократно!