Мама и татко са на различно мнение? Това не е добре. Татко и мама винаги са на едно мнение? И това не е добре.


Лени е на 1½ год. Наскоро след отпуска по майчинство майка й се е върнала към професията си, а баща й е безработен. 

Родителите са
разменили ролите си
– таткото изцяло се е отдал на отглеждането на Лени. Той я разхожда в парка, разглежда с нея книжки с картинки, имитира мученето на крава или крякането на гарван... Приема със спокойствие първите прояви на инат от страна на момиченцето, което иначе е изпълнено с обич към татко.
Майката обаче има известни трудности с бащата. Тя реагира все по-раздразнено, когато след дългия работен ден детето просто не я забелязва или набързо й измърморва нещо под носа си. Майката на Лени си признава, че от ревност непрекъснато търси за какво да се заяде с таткото.

За съжаление таткото често
не приема спокойно критиките
Той без друго намира положението си за трудно – майката храни семейството, а той бави детето. С това нещо не се свиква твърде лесно.
Лени посреща страхливо връщането на майка си вкъщи. Когато тя я вдигне, за да я целуне, малката се опъва. Междувременно обаче мама изкарва яда си на бащата и атмосферата вечерта става тягостна. В такива дни Лени заспива особено трудно.
На какво се дължи това? Може би момиченцето схваща, че
мама и татко се карат
Нажежената атмосфера между родителите кара децата да се страхуват, че някой от тях внезапно може да си тръгне и да не се върне вече вкъщи.
Един ден Лени посреща радостно майка си и дори сяда на коленете й. Тя се чуди коя е причината за този прилив на любов, докато дъщеричката не й казва, че иска да получи любимата си играчка. Оказва се, че таткото я е прибрал, за да накаже детето за лошото му поведение през деня. Лени води майка си до шкафа, където е прибрана играчката, и посочва къде точно е мястото.
Този случай принуждава бащата да се опита по възможно най- деликатен начин да извади дъщеря си от съюза между двама и да я въведе в съюза между трима.
Това означава няколко неща
 Да избягва всичко, което Лени може да изтълкува, че по някакъв начин е насочено срещу майка й.
 Да въвлича майката в досегашните съвместни действия между него и детето, дори когато тя отсъства.
 Да се изказва мило за майката в нейно отсъствие, с което да показва, че има още някой, който принадлежи към съюза между него и момиченцето.
Решаващо обаче е родителите да престанат да превръщат съвместния си живот в
съревнование за спечелването на
сърцето на детето си
В миналото се е смятало, че родителите не бива да спорят пред децата. Днес този съвет не е актуален. Дебатите са важни за малчуганите, от тях те могат да научат много неща. Могат например да разберат как разумните хора се отнасят помежду си, когато са на различно мнение. Как се изслушват и се опитват със спокоен тон да излагат аргументите си и как се мъчат да сближават различни мнения и предложения. Така от малки децата имат възможност да се убедят каква е ползата от изказването на мнения, от компромисите и от уважението между участниците в спора. Детето вече знае, че различните мнения са нещо съвсем нормално. Все пак, за да не се стряска малчуганът от децибелите на мама и татко, когато спорът им е твърде оживен, добре е един от родителите да го сложи на коленете си и да го погали. Същевременно мама и татко могат да му обяснят, че всичко е наред и че и занапред всички ще се разбират добре.
Накрая остава въпросът
дали родителите
винаги трябва да са на едно и също мнение
Това не е нужно, не е и възможно. Няма нищо по-лошо за детето, ако се изправя срещу твърдия фронт на родителите – една стена, която не му дава никакъв шанс понякога да изказва собствено мнение. Разбира се, родители, които постоянно са на различно мнение, са истински ужас за децата си. Затова бъдете внимателни и дозирайте споровете и разправиите!

Вера Антонова
психолог