В миналото се е смятало, че безплодието се дължи най-вече на жената. Науката обаче доказа, че почти при половината от бездетните двойки проблемът е у мъжа. Това налага да се преосмислят традиционните представи – например, че само жената трябва да живее здравословно преди и по време на бременността. Явно, важно е и потомците на Адам да направят корекции както в менюто си, така и в стила си на живот.


Има пряка зависимост между това как мъжът се храни, преди половинката му да забременее, и ефективността на неговите сперматозоиди. Установено е, че нерационалното меню, постоянно комбинирано с алкохол, намалява количеството и качеството на сперматозоидите. А тези, които няколко месеца преди забременяването на любимата си са обръщали чашката с питие по-често (консумирали са повече от 100 мл концентрат дневно), са станали бащи на бебе, което е с около 200 г по-леко в сравнение с връстниците си. Известно е, че по-ниското тегло при раждането е рисков фактор за физическото и нервно-психичното развитие на детето.

Здравословно меню
Ако с партньорката ви сте решили да ставате родители, спазвайте един съвет: хранете се здравословно, разнообразно и пълноценно.
Има някои особеностите на „мъжкото” меню. Ако планирате да станете татко, добре е да ги имате предвид.


- Яжте повече пресни плодове, богати на витамин С и антиоксиданти. Те поддържат сперматозоидите здрави и увеличават подвижността им. В 200 мл прясно изцеден портокалов сок има около 120 мг витамин C. Най-добре е да си набавяте този витамин от консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Запомнете, че организмът ви се нуждае от около 60 мг витамин С дневно, но ако сте пушач – от 100 мг дневно.
- С храната си набавяйте цинк – минимум 12–15 мг дневно. Проучвания доказват, че дори за кратък период дефицитът му редуцира сперматозоидите и понижава нивото на тестостерона – главни участници в бебеправенето. Цинк можете да си осигурявате чрез консумацията на нетлъсто прясно телешко месо (в 100 г се съдържат около 5 мг цинк), „черно” пилешко месо (в 100 г има около 3 мг), стар фасул (в чаша от 200 мл има около 4 мг цинк).
- И повече калций и витамин D. Ако всеки ден чрез храната си осигурявате 1 г калций и 10 мкг витамин D, ще се грижите за ефективността на фертилността си. Богати на калций и витамин D са млякото и млечните продукти (в 200 мл мляко има 400 мг калций и около 2 мкг витамин D), рибата, хайверът.
- Чао на алкохола! Този призив не означава, че при специален повод не можете да изпиете чаша вино (бира), но този „бонус” не бива да е всекидневен и от него изцяло да зависи доброто ви настроение... Употребата на алкохол, особено на концентрати, намалява тестостерона, броя на сперматозоидите и което е по-опасно – уврежда част от тях.
- Долу дрогата! Марихуаната (колкото нейните защитници да я представят за безопасна!) и кокаинът също влияят зле на подвижността на сперматозоидите. Още по-голямата заплаха е, че наркотиците увреждат някои химични процеси в мозъка, от които зависи секретирането на репродуктивните хормони. За някои вродени дефекти при новородените сериозно се подозира употребата на дрога.

Живот на правилни обороти
Може да ви изглежда пресилено, но и стилът ви на живот влияе върху успеха на зачатието. Има някои установени правила, с които също е добре да съобразявате в ежедневието си.
- Забравете горещите вани, сауната, стегнатите панталони и слипове. Те затрудняват производството на сперма. Температурата, която гарантира добра функция на тестисите, трябва да е с 2–3 градуса по-ниска от телесната. Слиповете, впитите джинси, синтетичното бельо предизвикват запарване, което се отразява зле на производството на сперматозоиди.
- Велосипедът не е приятел на бъдещия татко. Има данни, че прекаленото каране на колело дори може да причини импотентност. Проучване на Медицинския университет в Южна Калифорния е установило, че постоянното притискане на слабините от седалката на велосипеда уврежда артериите и нервите в тази зона, което намалява репродуктивните възможности на мъжа.
Отложете срещите и с по-силовите спортове – футбол, хокей, баскетбол, езда. Опасността при тях е свързана с травми в областта на слабините.
- Живот без стрес. Дори и най-малкото напрежение може да доведе до намаляване на нивото на тестостерона и на количеството на сперматозоидите.
- Някои професии са опасни. Ако проектотаткото ежедневно е изложен на въздействието на вредни химикали или на радиация, има опасност бъдещото му дете да е с вродени и генетични дефекти.
- Ако приемате лекарства за хронично заболяване, консултирайте се с вашия лекар дали има риск да окажат вредно въздействие върху плода.
- И без цигари! Никотинът води до стесняване на кръвоносните съдове. Мъже, които пушат, имат по-малко сперматозоиди, а при дългогодишните пушачи може да настъпи дори импотентност. Не пренебрегвайте доказания факт, че пушенето е вредно за здравето и на нероденото дете.

„9 месеца”