Кения, Зимбабве, Нигерия... няма нужда да се отправяте на екзотично сафари сред африканските джунгли, за да видите куп маймунки, малко лъвче или дори слонче. Не ви е нужен и билет за зоологическата градина. Трябва само да се въоръжите с много търпение и нерви и да слезете на детската площадка. Със сигурност повечето бременни читателки, докато галят корема си, си представят как тяхното малко ангелче ще реди кукли с другите деца или ще се състезава с колички. Това, разбира се, е истинска утопия. Правилата на “градинката пред блока” са много жестоки. Децата “крадат” играчките си, калят люлките, зариват се с пясък, щипят се, хапят и какво ли още не... Малките “ангелчета” са истински зверове. Въпросът е как да се справяте с най-често възникващите ситуации.

Ситуация. Няколко минути след като вашата 3-годишна дъщеря започва да се люлее, пред люлката се е образувала опашка. Ще я свалите ли от люлката, за да направите място на другите деца, или ще я оставите да се забавлява?


Решението. Не е наложително веднага да прекратите удоволствието на вашето мъниче, защото сте го довели на площадката да се забавлява. Все пак след няколко минути спрете люлката, за да може детето да разбере важността на това да отстъпва. Кажете му, че люлката е негова през следващите 5 мин или пък има още 20 залюлявания.
За съжаление не всички родители са толерантни. Ако видите, че детето ви чака прекалено дълго, а другото дете не иска да му отстъпи ред, може да използвате метода на Светла Михайлова, майка на 3-годишен син. Тя казва на висок глас: “Мишо, трябва да изчакаш, сигурна съм, че това детенце ще ти отстъпи люлката.” Ако този метод не помогне, направо се обърнете към майката на невъзпитаното дете и я попитайте: “Ще слезе ли скоро детето ви от люлката?”

Ситуация. По-голямо дете се приближава до вашия син и иска да вземе от неговия сандвич. Какво ще направите?
Решението.Никога, по какъвто и да е повод не предлагайте на чуждо дете храна, без преди това да сте поискали съгласието на родителите му. Преди да разделите сандвича, трябва да сте сигурна, че малчуганът няма хранителна алергия или пък не е на специална диета. Много родители подценяват тези фактори, но понякога дори един фъстък или парченце домат могат да застрашат живота на алергичното дете. Ако нямате достатъчно храна, най-добре е да дадете по малко на всички или да изчакате, докато по-голямата част от децата си тръгнат.

Ситуация. На площадката 2 ½-годишният ви син започва да играе с играчките на другите деца, без да ги пита. Какво ще направите?
Решението. Забавлението с чужди играчки е чудесен начин детето да се научи да споделя и повечето родители го знаят. Ако се притеснявате, може просто да се провикнете към майките и татковците, които седят наблизо: “Знае ли някой чий е този автобус? Може ли Даниел да го използва за малко?” Повечето от тях със сигурност ще разрешат. В случай че играчката не е подходяща за вашето дете, отвлечете вниманието му. Предложите му друга, по-интересна и цветна играчка или прибегнете до по-нестандартен трик – дайте му нещо за хапване.

Ситуация. Пълничко 5-годишно момче е окупирало пързалката и не дава на никого да се качва (включително и на вашата малка кукличка). Майка му не забелязва неговото грубо поведение и сладко си говори с приятелки. Какво ще направите?
Решението. Със спокоен, но висок глас кажете на момчето да пусне на пързалката по-малките деца. Запомнете, че от вас не се изисква да възпитавате чуждото дете, а просто да го накарате да ви сътрудничи.
Ако то го направи – чудесно, ако ли не, обърнете се към майка му. Най-важното е да не се ядосвате, в случай че тя започне да недоволства. Не е ваша вината, че тя и детето й са лошо възпитани. Просто й кажете: “Дъщеря ми иска да се спусне по пързалката, но синът ви й препречва пътя. Не бих искала той да се нарани, като стои там прекалено дълго, затова е добре да го помолите да слезе.”