За първи път татко
Емоцията на бащинството е по-различна от емоцията на майчинството. Новоизлюпеният татко не влиза в ролята си веднага – трябва му повече време да свикне с новия „ранг”. Млади татковци, сигурно искате да участвате в грижите за бебето, но винаги когато се опитвате да вземете на ръце малкото човече, любимата ви става видимо нервна и неспокойна. Как и кога ще се превърнете в опитен баща, към когото се отнасят с доверие?
Малко са нещата, които могат да накарат мъжа да се почувства непълноценен. Едно от тях е незнанието, но в овладяването на “професията” татко то лесно може да се преодолее.Бъдете активен!
Най-честата ситуация, в която може да попаднете, е следната: бебето плаче, вие го вземате на ръце, но то не се успокоява. Не го предавайте веднага на мама. Участвайте активно в ежедневните грижи. И бъдете сигурен, че колкото повече време сте с бебето, толкова по-компетентен татко ще ставате. Стремете се по-често да казвате ”Мога да се справя!”. В края на краищата няма нищо лошо да питате и да търсите полезни съвети. Не се страхувайте да вземете сам решение и не се отчайвайте, ако направите някоя дребна грешка. Животът не е книга, която се наизустява. Той дава ежедневно уроци.

Разбирайте бебето!
Създавайте умения, като се учите да разбирате вашето бебе. Вярно е, че неговите изразни средства са ограничени, но ако отблизо го следите, скоро ще започнете да долавяте какво изразява с плача си. Сълзите му може да са индикация за различни състояния, като “Аз съм уморено”, “Нахрани ме!”, “Дупето ми е мокро”… Проявявайте внимание към бебешкия код – той ще ви показва как по-лесно да откликвате на нуждите на детето.


Говорете му!
Дори новороденото да е само на няколко дни, може активно да общувате с него. Сигурно ще ви се стори странно, но най-голям ефект в сближаването с детето имат говоренето и четенето. За бебето не е важно дали му обяснявате ежедневието си или мечтите си, дали му четете „Ана Каренина” или инструкциите за пералнята. То няма да резбере смисъла. За него е важно да слуша вашия глас, интонацията, различните звуци.

Забавлявайте се заедно!
Майката и бащата общуват по различен начин с детето. Това е богатството на пълноценното семейство. Таткото предпочита по-динамични занимания и влага повече физическо напрежение в игрите, а майката се впуска в по-социални сюжети. Не мислете, че момчешките игри, които предлагате на вече поотрасналата си дъщеря, са неуместни за нея – тя не винаги предпочита заниманията си с куклите Барби. Детето има нужда от разнообразие – в храненето, в ежедневието, в игрите и най-вече в общуването с близките. Осигурявайте му това разнообразие с фантазия и много любов!

Дора Ангелова
психолог