Вариант на детска откровеност е разкриването на тайни, които засягат семейството. Често това може да доведе до неприятни последици.


Два примера. Стоян отива на море с баща си. Майката остава у дома с бебето. След завръщане от почивката момчето съвсем непринудено споделя с мама: “Ние ходехме все заедно с една кака на плажа и после – да се черпим.” Това бе първото разкритие на бащината изневяра.

Друг случай – семейство с добро финансово положение има много близка роднина с физически недъг. Запознават се с мъж, който ги уверява, че ще й помогне. Той обаче започва да изнудва семейството за голяма сума пари. Отказват му, защото подозират непочтените му намерения. Казват му: “Ние сме зле с парите и не можем да ти услужим с толкова много.” Съвсем ненадейно в разговора се намесва малката им дъщеря: “Тате, ти нали каза, че вече имаме спестени... лева?!” Родителите са стъписани...
В тези случаи малкото дете постъпва алогично. То намира за съвсем естествено да разгласи и коментира онова, което чува и вижда от своите близките си у дома.

Някои озлобени от развода си родители настойчиво искат да научат повече за живота на бившия си партньор от децата си. Това не винаги им се удава лесно, защото такива деца са раздвоени в чувствата си между мама и татко и се въздържат да говорят много. Случва се малкото дете в съда да използва фраза (чута или нарочно преиначена от майка си) като довод срещу баща си. Две-тригодишен човек едва ли не в ролята на свидетел! Разбира се – неуспешно!
Има и недобросъвестни, любопитни хора – съседи, познати, дори непознати, които имат еснафски манталитет. Те просто искат да знаят повече за живота на някое семейство, като разчитат на детската откровеност и доверчивост. Не е изключено малко дете да се използва и като информатор за определена користна цел. Знаем в какво време живеем...
Всяко семейство има свои отношения и преживявания. Не е нужно те да стават достояние на външни хора. Ако не искате да има нежелателни последици от разгласяването им, внимавайте какво коментирате пред детето си, как се иронизирате или укорявате един друг. Когато детето забележи как родителите понижават тон, затварят вратата при важен и секретен разговор, любопитството му силно се изостря. Много често децата изобретяват свой начин да се доберат до Тайната. Имайте го предвид!

Д-р Маргарита Поппандова
детски психоневролог