Следродилната депресия е състояние, което обикновено се свързва с майките, а подкрепата за тях в обществото, и сред специалистите, е лесно достъпна. Въпреки това, нови изследвания сочат, че 10% от татковците също минават през този труден период. По-вероятно е да се появи постродилна депресия при баща, който има история на депресивни състояния, или е подложен на силен стрес. 

Защо следродилната депресия при мъжа не се разпознава лесно?

След раждането на бебето, майките обикновено се срещат редовно с техния акушер-гинеколог и педиатърa. Тези възможности им позволяват да говорят за това как се чувстват. От друга страна, бащите често се връщат на работа веднага или скоро след раждането на детето и нямат възможност да говорят с медицински специалисти.Бащите често дори не могат да осъзнаят, че това което изпитват, всъщност е депресия. В общественото пространство подобни теми и истории са твърде редки. Типични депресивни симптоми са: депресивно настроение през по-голямата част от деня, намален интерес към всякакви дейности, включително секс, промени в теглото (качване или сваляне на килограми), промени в съня (събуждане през нощта, трудно заспиване или по-продължителен сън), възбуда, летаргия, умора, чувство на безполезност или вина, трудност при концентриране и мисли за смърт. Разбира се, бащата не трябва да изпитва всички тези симптоми накуп, за да бъде считан за депресиран. 

Какво да направим?

Точно както е при майките, татковците, които изпитват следродилна депресия, имат нужда от подкрепа. Неформалната – от приятели и семейство е важна, но ако бащата преживява сходни симптоми повече от две седмици, той трябва да потърси лекар, специализиран в емоционални разстройства, като психиатър, психолог или съветник по психично здраве.

Психотерапията е доказано ефективно лечение при депресия. Ако симптомите и настроението не се подобрят след лечението, психологът може да посъветва бащата да се консултира с психиатър за медицинска консултация. Много пациенти съобщават, че комбинацията от терапия и медикаменти, или „терапия чрез медикаменти“ е от полза за подобряване на тяхното настроение и връщане към нормалните им дейности. 

Семейната терапия е друга възможност за лечение на следродилна депресия. Семейните терапевти представят на двойките комуникационните стратегии, които могат да бъдат от полза за цялото семейство. Ако вие или вашият партньор имате симптоми на следродилна депресия, не отлагайте търсенето на помощ. Говорете с някой, на когото имате доверие, за да получите подкрепата, която заслужавате. Лечение е силно препоръчително преди раждането на бебето, ако има анамнеза за депресия или семейни проблеми, или ако таткото не се чувства готов за бащинството. Родители, грижете се първо за себе си, за да сте пълноценни после и в грижите за новороденото.

 

Превод: Кристина Крумова