Шведски изследователи от Института „Каролинска” съобщават, че митичният страх на някои мъже от обвързване и брак може да се дължи на генетичен „дефект”. Известно е, че вазопресинът е хормон, който благоприятства добрата концентрация и интелектуалната сила. Според учените обаче около 40% от мъжете унаследяват генетично нарушение на начина, по който мозъкът им възприема този хормон. Това влияе на отношенията им с партньора и усилва страха от обвързване и брак.


„За първи път откриваме, че дадена вариация на ген може да бъде свързана с начина, по който мъжете реагират в една връзка”, заявява Хасе Валум –  шеф на изследователския екип.

Учените изследвали ДНК на повече от 500 мъже, като всички те имали дълга връзка и деца. Едни от тях са живеели на семейни начала, а други – с брак. На жените и на мъжете от съответните двойки са им били зададени въпроси за връзката им. По отношение на стабилността на връзката мъжете – носители на въпросния ген, получили по-малко точки в сравнение с тези, които не притежават гена. Учените са на мнение, че тези мъже имат по-малък шанс да се обвържат в сериозна връзка, а ако вече са обвързани, по-голяма е вероятността да предизвикват семейни конфликти.
Независимо от хипотезата, която застъпват, шведските учени припомнят, че според епигенетиката (наука, изследваща промяната в гените чрез факторите на външната среда) тези мъже имат възможност да променят неблагоприятните гени, ако полагат усилия да направят връзката си щастлива.