Сигурно по време на раждането много жени се питат защо мъжете им не са подложени на това мъчение. Не е честно само представителките на нежния пол да изпитват цялото това страдание, и то не 2, а обикновено поне 12 часа. Сигурно от чувство за вина или пък може би от малко солидарност мъжката половина от човечеството остава до съпругите си през първите няколко седмици след появата на бебето. Така или иначе татковците не помагат особено. Да сте виждали баща да къпе детето в началото? Това е работа на опитните баби, които с вещина поливат малката главичка. Сменянето на пелените за еднократна употреба е доста мръсно занимание и въпреки че потомците на Адам не се притесняват от калта и автомобилното масло, те за нищо на света

не искат да пипнат нааканите гащички.

Обикновено люлеенето и гукането са техен приоритет, но и това бързо им омръзва. Така има-няма само месец след като бебето се роди, мъжете се извиняват, че трябва да печелят пари и тръгват на работа. Рядко майките ще признаят, че след като любимият поеме служебните си задължения, у дома настават мир и спокойствие. Вярно, че на тях се пада трудната задача да се справят сами с отглеждането на бебето. Всеки ден кърмене, преобличане и нови и нови правила, на които учат малкото човече...


Таткото има приятното задължение, като се прибере у дома, да поиграе с наследника си. Това е една от причините много малчугани да са напълно обсебени от мъжа в къщата. Обикновено, когато навършат годинка и вече могат да показват предпочитанията си, те забравят мама и

протягат ръце само към татко.

“Синът ми постоянно плаче за баща си, иска да е с него, гушка го и му се усмихва. Мен дори не ме поглежда. Ревнувам от това внимание, защото аз по цял ден съм с него, а той така ме отблъсква. Болезнено е”, споделя 29-годишната Мариета Попова, майка на 1-годишния Николай. На тази възраст детето започва за проявява своя характер. То опознава света и властта си, която вече е придобило. Иска да се прояви като лидер и да наложи волята си. Забраните и правилата на мама никак не му харесват, докато игрите на татко са му любими. Това е причината много деца да предпочитат да общуват с баща си, а не да се гушкат в мама.

“Дъщеря ми, която скоро ще навърши 2 години, напълно ме игнорира, чувства се щастлива само когато татко й е у дома, смее се, доволна е и го търси. Нима аз съм излишна? Страхувам се, че дори като порасне, тя няма да има нужда от мен”, оплаква се Валя Дакова, майка на Стела.
Добре е да не приемате грубото отношение на детето прекалено лично. Осъзнайте, че в играта на родители

вие сте “лошият” герой

Не се притеснявайте. Благодарение на вашите съвети и напътствия детето ще получи много ценни умения и ще се справя с предизвикателствата на живота. Все пак не игнорирайте проблема. Ако домакинската работа ви пречи да се забавлявате достатъчно с детето, нека и таткото да се включва в почистването на дома и в миенето на чиниите. Така ще имате достатъчно време, за да играете на криеница или да излезете на разходка с малкото човече. По този начин то ще осъзнава, че мама също може да се смее, а не е само злата вещица, която го преследва с лъжицата със зеленото пюре. Не поставяйте чистенето и готвенето преди заниманията с детето си.

Понякога за жената е трудно да остави чистенето и да отдели малко внимание на детето, но кои са вашите приоритети?
Важно е и да се радвате на времето, през което малчуганът е с баща си. Все пак вие сте заедно по цял ден, а той го вижда само вечер.
Запомнете, че периодът, в който децата не се откъсват от бащите си, отминава. Обикновено, след като мъникът навърши 3 години, той вече забравя това свое увлечение. Ако все пак ви измъчва чувството на ревност, поговорете с партньора си. Той със сигурност се радва на обичта на детето. Нека добре да осъзнае вашите чувства и да не насърчава детето да ви пренебрегва.