Коя е най-подходящата възраст да имате дете? Бъдещите майки от С “9 месеца” на училище вече са раздвоени в мнението си. Ако преди няколко години повечето от тях смятаха, че на 25–28 години вече е време да станеш майка за първи път, днес отговорите сочат друго. Излизат на мода 32–34-годишните майки. Къде обаче остават татковците? Кога е най-добре да станеш баща и по какъв начин годините се отразяват върху възпитанието на бебето? Съвсем младите татковци ще отделят повече време на детето, ще си играят с него и забавленията ще са безброй. По-възрастните пък ще могат да му предадат опита си и няма да се откажат да сменят пелени за еднократна употреба дори и в 2 ч. посреднощ.

Бебе по случайност
Младите татковци, едва прехвърлили 20-годишна възраст, срещат сериозни затруднения при отглеждането на детето си. Те са в началото на съзнателния си живот и трябва да се преборят с купища трудности, за които най-често не са готови. “Синът ми Ясен се роди веднага след сватбата, а аз бях едва на 22 години. Имах толкова планове за живота си, а бебето обърка всичко, защото се появи, без да сме го планирали”, разказва Симеон.


В повечето случаи 20-годишните татковци са притиснати от обстоятелствата, защото бебето идва изненадващо. Те не са взели съзнателно решението да станат бащи, не предвиждат отговорностите и грижите, които ги очакват. Има и такива 20-годишни, които копнеят за дете. Причината често е, че се стремят да се докажат като истински мъже. Какво по-мъжествено от това да създават поколение. По-голямата част от тази група бащи мечтаят само за син, а появата на дъщеря може да се окаже истински провал. Те се стремят да покажат, че могат да се справят с грижата за семейството, да печелят достатъчно пари, за да издържат както любимата си, така и детето.

Няма измъкване
За Борис появата на бебето не било в резултат на скъсан презерватив, а добре планирана цел. Той също не искал да става баща, но преценил, че вече е време. “Съпругата ми беше полудяла да има бебе. Не исках да променям живота си, но бях на 35 години. Трябваше вече да имам дете”, обяснява той. Подобно било положението и при Йордан: “Приятелката ми не искаше да забременее, но аз настоявах. На 34 години смятах, че е време да създам семейство. Бебето щеше да е доказателство за нашата любов, която ни свързва през годините”.


След като преминат психологичната граница на 30-те, мъжете започват да се замислят за поколение. Дори и да смятат, че все още са прекалено млади, за да сменят пелени за еднократна употреба или пък вече са закъснели, и при тях се появява инстинктът за продължаване на рода. След 30 повечето потомци на Адам са склонни да станат бащи без никакви увещания.

Безсънни нощи
След раждането на детето няма значение дали мъжът е на 20, на 30 или на 40 години. Всеки татко трябва да опита от “сладостта” на безсънните нощи, когато бебето страда от колики или просто иска да си играе. Симеон работи на смени и 3 пъти през седмицата дава дежурства през нощта. След появата на детето той трудно се справя със ситуацията. “Направих всичко възможно да помогна на съпругата си. Предложих й да къпем бебето заедно, да му сменям пелените и да го храня, но ми е много трудно, когато сутрин се прибирам изтощен, а тя е изнервена.” 30-, дори 40-годишните татковци обаче не срещат подобни затруднения. По-възрастните партньори обикновено имат стабилна професия и изградени контакти. Те могат по-лесно да пренесат част от работата си у дома или да вземат по-дълъг отпуск след раждането на мъничето. “Ръководя собствен бизнес и мога да се справя с всяка ситуация и от кухнята, докато бъркам пюрето за дъщеря ми. Имам достатъчно опит, за да върша и работата си, и да помагам за бебето“, казва 42-годишният Кирил.

Предимства и недостатъци
Жената има 9 месеца да свикне с мисълта, че ще става майка. Как обаче партньорът й се адаптира към очакването? За по-младите татковци е по-трудно да приспособят живота си към промените. Повечето от 20-годишните имат много приятели, всяка вечер са по купони или просто “на бира”, танцуват и се забавляват до зори. Появата на бебето обръща живота им наопаки и трансформацията е много трудна. Те трябва да се откажат от всичко и да се научат да слагат детето да спи в 8 ч. вечерта, докато познатите им се забавляват.
Трийсетгодишните пък признават, че понякога ежедневието им е скучно. Работата и грижите за детето и любимата им отнемат цялото време. Те се стремят да помагат у дома, но и да правят кариера. За съжаление това е възрастта, в която мъжете най-често не издържат на напрежението и се налага да избират между офиса и ревящото отроче. Понякога усмивката на бебето не е достатъчна, за да ги задържи у дома и разнообразието им липсва.
Възрастните татковци срещат други затруднения. Възможно е те да не могат да откликват на желанията на партньорката си. Ако тя копнее за нощни забавления, купони и танци, а мъжът се прибира изтощен от работа, в семейството се пораждат конфликти. В такива случаи често таткото поема грижите за детето.

Когато си готов
Едва ли има идеална възраст мъжът да стане баща. По-младите татковци са оптимисти за това, което ги чака като родители. Те се заблуждават колко лесно ще се справят с предизвикателствата и отговорностите. По-възрастните пък не могат напълно да разбират непрекъснато променящото се младо поколение. Все пак бащинството не се определя от възрастта, а от готовността на мъжа да поеме тежкото бреме да стане родител – въпрос, на който всеки трябва да си отговори сам.

Соня Найденова
психолог