Възможно ли е мъжът да изпадне в следродилна депресия? „Как трябва да обичам бебето? То е напълно непознато и няма нищо общо с мен. Причини толкова страдания на съпругата ми, която ражда 14 часа. Когато се прибрахме у дома пък, то постоянно плаче. Знам, че всички родители преминават през периода на адаптация, но явно за някои тези дни са много по-трудни”, споделя Дамян Янев, баща на дъщеря.

Не само за жени
Преди 50 години никой не е говорил за следродилната депресия. Днес бъдещите и настоящите майки имат късмет, че могат да научат почти всичко за това състояние. Повечето от тях са подготвени и познават симптомите. Има дори и лекции в курсовете за бременни, посветени само на тяхното емоционално състояние. Уви, лекари и близки се тревожат само за жената. Никой не обръща внимание на таткото. Оказва се обаче, че за бащата е много по-трудно да преодолее тези първи дни и седмици. Ситуацията се влошава още повече, ако се наложи той бързо да се върне на работа. Вече има доказателства, че и мъжете преминават през период на следродилна депресия. „Прекарах повече от две седмици в търсене на отговора – дали наистина искам това бебе?! Очаквах да съм изпълнен с радост и въодушевление, но вместо това се чувствах тъжен и объркан. Имаше моменти, в които открито мразех бебето”, признава Дамян.

Числата говорят
Проучвания показват, че около 10% от бащите страдат от постродилна депресия. Това състояние обикновено засяга по-възрастните мъже, станали татковци за първи път. Същото се случва и с мъжете, които преди бременността са имали по-обтегнати взаимоотношения с партньорката си. Те трябва да се справят както с новите си задължения около бебето, така и с различията с майката.

Намали риска
Ако не се справите със следродилната депресия, това може сериозно да навреди на връзката ви с детето. Проучвания на учени от Университета в Бристол (Великобритания) показват, че децата на депресирани бащи, като пораснат, имат сериозни поведенчески проблеми. Те са по-агресивни и избухливи. Ето защо, ако изпаднете в депресия, опитайте се да преодолеете проблема възможно най-бързо. За съжаление не винаги е толкова лесно. „Дълго време не забелязвах колко нещастен е приятелят ми. Беше му трудно да се справя с грижите около новороденото и с домакинството. Той обаче не споделяше нищо. Осъзнах, че нещо не е наред в деня, в който се разплака”, разказва Гергана Дамянова, майка на 3-месечен син. Понякога е почти невъзможно за мъжете да говорят за чувствата си. Още от малки мъжете са научени, че изразяването на емоции е признак на слабост. Едва ли има някой, който да приеме да го наречете мухльо заради сълзите.

Време за говорене
Ако подозирате, че таткото е в депресия, направете всичко възможно, за да го накарате да говори за проблема. Опитайте се да го убедите, че това няма да го направи по-малко мъжествен. Дори осъзнаването, че е потиснат, може да му помогне да преодолее състоянието си. След като разбере, че нещо не е наред, той ще се стреми да прогони притесненията си.
В много случаи „лечението” е мъжът да прекарва повече време с бебето. Колкото повече се грижи за него, толкова по-добра ще е връзката между тях. Разбира се, промяната няма да стане за една нощ. Важното е да запомните, че дори тези първи седмици да са кошмарни, те ще свършат и след това ще може наистина да се радвате на живота със семейството си.

Лора Николова
психолог

Страда ли от следродилна депресия?
Ако партньорът ви има някои от тези симптоми, поговорете с него:
 Притеснява се да гушка бебето и винаги намира извинения, за да не го прегърне дори когато то плаче.
 Не може да спи през нощта, дори бебето да не се събужда и да плаче.
 Притеснява се и се паникьосва, ако го оставите сам с детето.
 Няма апетит.