“През първите три месеца на бременността съпругата ми не промени теглото си. Аз обаче качих 6 килограма”, спомня си Димитър, баща на 9-месечния Евгени. Други “бременни” проектотатковци се оплакват от сутрешно гадене, болки в гърба и странни прищевки – неща, типични за партньорките им през 9-те месеца.

Физически симптоми
Проучвания сочат, че 60% от мъжете изпитват физически неразположения, докато половинките им са бременни. Тези неволи са резултат от желанието на бъдещите татковци да са съпричастни към 9-те месеца, които изцяло преобръщат живота им. Те се подготвят за новата си роля на родители.


Друг вид съпреживяване се наблюдава в обичаите на някои народи, които смятат, че мъжът има нужда от време, за “да се роди” бащата в него. Според традицията, когато Денят настъпи, таткото ляга в леглото в привидна готовност за раждане. Любопитното е, че понякога неговото възстановяване “след като бебето дойде”, трае по-дълго, отколкото следродилният период при майката.

По пътя на познанието
Въпреки че от таткото се очаква активно да участва при раждането, той обикновено не получава достатъчна помощ, за да се включи пълноценно. Какво да направи? Как е редно да се чувства през 9-те месеца? Поведението на неговия собствен баща в сходна ситуация едва ли е ясен ориентир. Обикновено добронамереният майтап от колеги и приятели увеличава напрежението на проектотаткото. Неудобството се засилва, когато той придружава любимата на медицинските прегледи или в типично женските кабинети. Той се чувства като в “небрано лозе” и се чуди: “Къде да застана?”, “Какво да гледам?”, “Какво да изпитвам към този непознат човек, който докосва и преглежда жена ми?”, “Мога ли да задавам въпроси, без да изглеждам невеж?”…

Емоционални симптоми
През бременността много мъже имат и емоционални проблеми – особено често стават жертва на потиснатостта и депресията. Вероятно тези състояния се дължат на опасението на партньора, че след появата на бебето ще загуби обичта и привързаността на любимата си.
Известно е, че често бъдещата майка е обхваната от “синдрома на гнездото” (трескавата подготовка на дома за пристигането на бебето), но и таткото лесно се поддава на нейната еуфория. Неговата най-голяма грижа е да осигури спокойствие в семейството. При някои мъже тази грижа се изразява в основен ремонт на дома, при други силите се насочват към увеличаване на финансовите средства.

Помогни си сам!
Чувствате се безпомощен и не знаете как да реагирате през бременността? Решението е просто. Споделяйте! Така ще изяснявате безпокойствата си и ще ги преодолявате. От разговорите има и друга полза – ако откровено споделяте притесненията си, положително в бъдеще по-лесно ще общувате с детето си.
За да преодолеете чувството за несигурност, опитайте:

 • Откровено разговаряйте с бъдещата майка и с приятели за това как се чувствате като проектотатко.
 • Винаги когато можете, придружавайте Вашата партньорка на медицинските прегледи.
 • Посещавайте заедно училището за бъдещи родители.
 • Споделяйте страховете си с нея. Така ще потиснете чувството на изолация, което може да навреди на вашите взаимоотношения.
 • Говорете на нероденото бебе. Ще се убедите колко е забавно, а и малкото създание ще стане по-реално за Вас.

  Сигнали за психично напрежение
  Ето някои сигнали, които показват, че имате нужда от помощ:

 • Не желаете да приемете бременността. Прекалено обезпокоен сте от промените, които Ви предстоят. Струва Ви се, че по-голямата част от тези промени са със знак “–“.
 • Имате страхове, че нещо няма да е наред с бременността или с бебето.
 • Не се осмелявате да обсъждате притесненията си с акушер-гинеколога или с личния лекар.
 • Тъгувате по миналото, младостта, свободата и ергенския живот.


Ако Ви спохождат подобни терзания, споделете ги с партньорката си, с приятел или се обърнете към психолог или психотерапевт.