Невероятно, но факт – допреди 50 години само лекарите са били напълно осведомени как се развива бебето в утробата. Днес бъдещата майка посещава училище за родители, чете специализирана литература и е доста добре информирана. Едва ли същото важи и за вас – бъдещия татко...

 
9-месечна подготовка
Ако още от първите дни, след като видите двете чертички на теста за бременност, си внушите, че този резултат до голяма степен не ви засяга особено, никак не сте прав. Най-доброто, което може да правите оттук нататък, е да влезете в ролята на активен кандидат-татко. Тази роля ще усвоите по-лесно, ако изпълнявате някои съвети.


 Разговаряйте с любимата си за това какво чувства, има ли някакви оплаквания. Правете заедно планове как ще посрещнете бебето и как ще се грижите за него. Трезво анализирайте какви бонуси ще ви донесе малкото съкровище, но и от какво ще ви лиши. Не изпадайте в мечтания как всичко след появата му ще е обсипано с цветя и четирилистни детелини. Не се отделяйте от земята – приемете, че предстоящата промяна ще разбърка живота и на двама ви.
 Придружавайте бременната си половинка на женската консултация. Така уроците ви в новата област ще са по-достъпни и няма да са лишени от емоции. Положително сърцето ви ще се разтупва, когато чуете сърдечния ритъм на бебето и видите как то движи крачета и ръце в корема на мама.

 Поговорете с лекаря дали да присъствате на раждането и какво да бъде поведението ви в родилната зала.
 Не се ядосвайте, ако се намерят приятели, които гледат с насмешка на вашето съпричастие към любимата в този период. Стопирайте подигравките им с аргументите, че когато бъдещият татко е добре информиран, бременната жена обикновено има по-леко раждане, нуждае се от по-малко болкоуспокояващи, вероятността тя да кърми по-дълго е по-голяма, а и заплахата от появата на следродилна депресия е по-малка.
 Споделяйте вълнуващите ви въпроси с други хора. Положително ще срещнете съмишленици или най-малкото “герои”, минали по вашия път и вече взели диплома “добър баща”.
 Помислете отрано дали в първите месеца след раждането не е добре да потърсите помощ от роднини или приятели. Това е важно, защото само така ще можете да имате повече време да сте около бебето, без да са разкъсвате между многото домашни дейности и него. Не позволявайте обаче тези помощници да ви изместват и да ви отредят ролята на... 7-ия храст в парка.
 Говорете на нероденото бебе нежно. То по-ясно чува ниските тонове на вашия глас, отколкото тоновете на майчиния глас.
 Разделете се с цигарите (или поне пушете навън). Агитирайте и любимата си да отхвърли този порок. Доказано е, че тютюневият дим може да забави развитието на плода.
 Ще помогнете на партньорката си да се храни здравословно, ако й приготвяте подходяща храна. Така ще й доказвате не само че се грижите за здравето й, но и че сте готов да я отменяте от дейности, които сигурно ще й тежат.
 
Идва ли?
Скоро ли ще дойде бебето? Ще се роди ли на термин или ще закъснее? Ето ви жокер – бебето е на път, когато ритмичните контракции зачестят и постепенно се засилват, когато слузестата запушалка, която "запечатва" матката, падне или когато околоплодните води изтекат.
Ако околоплодният мехур се спука, не се втурвайте веднага към клиниката – може да минат часове, докато бебето се роди. Това, което можете да направите, е да се обадите на лекаря и да се посъветвате с него кога да тръгнете за родилното. Когато водите не са изтекли, изчакайте контракциите да станат през интервал от 10 минути, за да потърсите лекаря.
Ще посрещнете по-спокойно Големия ден, ако се подготвите за него отрано.
 Пропътувайте маршрута до болницата в различни часове на денонощието. Така ще знаете за колко време се стига.
 Не се разделяйте с мобилния си телефон (и се уверете, че батерията му е заредена). Любимата ви трябва да е спокойна, че може винаги да ви се обади и да ви призове.
 Почивайте винаги когато намерите свободни минути. Зареждайте се със сили, защото животът с бебе е доста изтощителен.
 
Започва Новият живот
Бебето вече е факт. Колкото и мъчително и дълго да е било раждането, най-вероятно споменът за това бързо ще изчезне. Около малкия “вързоп” има толкова много грижи. Пред вас са незабравими преживявания.
Когато тримата с бебето се приберете вкъщи, заемете водещата си роля. Още от началото вашата помощ е от голямо значение.
Важно е да вярвате в себе си и да се доверявате на инстинктите си. Ще се изненадвате, че знаете повече, отколкото предполагате.
Не се обезсърчавайте от някои грешки – заради тях не бива да си мислите, че сте лош баща. Установено е, че когато има “зелен светофар”, таткото овладява родителството толкова бързо, колкото и майката. Мъжете не са по-малко чувствителни към плача на бебето от жените и както майката, така и бащата само чрез допир със завързани очи може да разпознае своето бебе.
 
Павлина Живкова
психолог