Далеч във вековете са времената, когато мъжете са ловували, осигурявали са препитание на племето, а жените са се грижели за децата... заедно. Без значение е било кой чий баща е – децата са били на племето.


Не толкова далеч, но пак назад са времената, когато бащата е „изкарвал” парите, а грижите за къщата и децата са били роля и задължение на майката.

Вече почти отмират и времената, когато бащата и майката работят и се грижат за прехраната, но къщата и децата си остават „женска работа”.
От все повече мъже, които идват в кабинета ми, чувам желанието „Не искам да нараня детето си” и въпросите: „Как ще се отрази това на детето ми?”, „Какво да направя, за да получа родителските права?” и... „Как да съм по-добър баща?”

Голямата новина
Днес Тя е една и е бременна. Да! Точно от вас.
Може би сте гледали филми, в които новината се поднася по всякакви възможни начини, сигурно сте видели и различни реакции, но в този момент преживяването е толкова силно, че няма и да си спомните какво е било при другите.
Специално внимание искам да отделя на първата реакция. Най-вероятно за нея ще се разказва по фамилни събирания, тя ще е повод за възхищение или закачки към вас, един ден тя ще стигне и до детето, ще издържи на времето и... възможно е да чуя за нея в кабинета си. Не би било добре фразата да звучи така: „Пък баща ми, като чул, че мама е бременна, казал: „О-ооо, не-еее! И сега какво ще правим?!”
Тези, които разказват: „Баща ми понесъл майка ми на ръце, когато разбрал, че е бременна с мен”, ще имат една причина по-малко да стигат до кабинетите на психотерапевта.
Планирана или непланирана е бременността на приятелката/съпругата? Щом държите в ръце това списание и четете този текст, много вероятно е да знаете какво е отговорно родителство във всичките му фази – планиране, зачеване, раждане и отглеждане на дете...
Моля, приемете, че след новината за бременността вие вече имате дете. Неговият живот вече е започнал. Да, след девет месеца ще го видите, но не смятайте, че тогава ще е първият ви контакт с него. Детето ви чува, чувства и в зависимост от това какво настроение на майката стига до него, изпитва напрежение и тревожност или спокойствие и удоволствие. Именно тук е и вашата роля – как да съпреживявате с любимата си 9-те месеца.
Съвременният човек е свикнал с инструкции – какво да прави или да не прави в определени периоди, ситуации, дори как да общува с околните... Бащинството също не е пощадено. И макар според мен то да е шансът ви да чуете себе си, да реагирате спонтанно, да отключите и да проявите цялата любов, нежност и грижа, които носите, ще ви предложа някои идеи за този важен от живота на двама ви период.

Какво да правите
 Отделяйте време да посещавате с бъдещата майка женската консултация. Дори да сте единственият мъж там.
 Ходете на училище за родители заедно... дори да сте единственият мъж там.
 Намерете време да говорите, обсъждате, споделяте, изслушвате какво се е случило през деня, как се чувства тя – бременността е състояние, което никога няма да изпитате, но можете да опознаете...
 Завързвайте обувките на половинката си, масажирайте нежно уморените й крака, гърба й, бъдете грижовен и търпелив.
 Запознайте се с детето си – говорете му, галете го, макар и през корема, пейте му, пускайте му музика и я слушайте заедно. Не, няма да изглеждате смешен! Никога – сега или в бъдеще, няма да изглеждате смешен заради това, че обичате, отнасяте се мило и грижовно към детето си!
 Старайте се вашето спокойствие и спокойствието на бременната ви любима да са приоритет за вас. Отдавна учените са установили, че комфортът, ведрата обстановка и хубавите емоции на жената през бременността в бъдеще се отразяват благотворно на детето. Инвестирайте в това, наистина си струва.
 Разхождайте се заедно с половинката си, четете книги за бременността и раждането на децата, възползвайте се от възможността да обогатявате отношенията с любимата си, да я виждате в нова светлина. Бъдете заедно, това е вашето дете, а не само „нейният корем”.
 Намерете време да водите дневник за това какво се случва, как се вълнувате от факта, че чакате бебе. С времето ситуациите, случките и чувствата ви ще избледнеят. Представете си след години как с удоволствие гледате как порасналото ви дете чете този дневник, залива се от смях и научава колко важно е било за вас... още преди да се роди!

Какво да не правите
 Не слагайте етикети на любимата си „Ти си капризна”, „Ти, в това състояние...”, не допускайте изрази като „Веднъж да свърши...”. Тя е бременна, не болна!
 Не се вълнувайте от пола на бъдещото си дете. Обичайте го, какъвто и да е той. Винаги звучи тъжно фразата, произнасяна от някои от клиентите ми: „А нашите са искали да имат момче/момиче.” Можете ли да си представите бремето на човек, започнал живота си с неоправдаване на нечии очаквания, при това за нещо, което изобщо не е зависело от него и което не е било възможно да промени или избере самият той? Фразата звучи като „Нашите не са искали точно мене”. Така че – искайте точно това бебе!
 Не се страхувайте! Не се страхувайте от това какво ще стане. То ще стане и без вашия страх. Не се страхувайте дали ще се справите – страхът няма да ви помогне да се справите по-добре. Не се страхувайте да показвате чувствата, емоциите, сълзите си... ерата на железните мачо мъже е в историята.
 Не изпускайте шанса да се запознаете с детето си сега. Твърде късно ще е да започнете да общувате с него, когато то навърши 4–5 години и вече можете заедно да играете футбол или да се гордеете с „принцесата на татко”.
Да, това са само 9 месеца. Предстоят ви вълнуващи събития – раждането, отглеждането през първите месеци и грижите за някой, който изцяло ще зависи от вас двамата.
Наскоро в рамките на няколко дни имах възможността да чуя две полюсни изказвания на бащи малко след раждането на детето им. Единият баща: „Писна ми да се правя на родител и да си играя на семейство”, а другият с усмивка ми каза: „Довечера съм дежурен по бебе и трябва да се прибера малко да поспя.”
Отговорете си на въпроса: „Чий син искам да съм аз?”, и направете своя избор за това какъв баща да бъдете.

Елза Калоянова
психотерапевт