Да станеш баща никак не е лесно, но дейната ви роля в зачатието стоварва на плещите ви тежка отговорност. Вече не може да се измъквате с момчетата да ритате в неделя или да се излежавате на канапето и да чакате салатата и ракията.

Като съвременен бъдещ татко се налага да сте по-ангажиран след появата на бебето, да подкрепяте любимата, да ходите с нея на прегледи и изследвания, на курсове за бъдещи родители и да сменяте пелени за еднократна употреба на кукла-бебе. Няма измъкване кандидат-татковци, вече живеете в XXI век, когато мъжете и жените са равни по отношение на отглеждането на детето.

Научете си урока
Някои мъже използват факта, че бременността е “женска работа” и категорично отказват да научат нещо повече за 9-те месеца. Все пак обаче готов ли сте да останете на заден план толкова дълго и да се лишите от присъствието на любимата си, а след това и на детето си? Решението е да поемете нещата в свои ръце.
Бъдещата майка постоянно усеща промените, които настъпват в организма й. Разпитвайте я за това какво се случва с нея. Говорете за нейните чувства и споделяйте вашите. Сега е времето двамата да се посветите на занимания, за които по-късно няма да имате време. С появата си мъничето “ще изпие” цялата ви енергия.

Не пропускайте посещенията в женската консултация. Вярно, че термини като плацента и амниоцентеза ще ви звучат почти като на китайски, но не се отчайвайте. По-късно може да ги потърсите в Интернет, а и така ще оправдаете няколкото часа пред компютъра, за да разгледате любимия си сайт за коли или да поиграете на екшън игра. Всъщност консултацията може да не се окаже толкова скучна. Ще чуете сърдечния ритъм на бебето и ще видите движенията му на монитора на видозона.
Случва се напористите баби да се опитат да ви избутат от сцената на действие. Ако не искате да завземат мястото ви до бъдещата майка, напомнете им, че когато мъжът присъства на раждането, обикновено то преминава по-бързо и безболезнено, а следродилната депресия е по-рядка.

Поговорете и с други новоизлюпени бащи. Попитайте ги кои са най-големите им притеснения и се опитайте да се подготвите за тях. Така няма да сте изненадан, когато сметката ви за водата след първия месец от раждането скочи двойно, защото жена ви вече използва пералнята два пъти дневно.
Добре е още преди бебето да се е появило, с любимата си да разпределите задълженията. Така ще знаете кой за какво отговаря – ако тя кърми бебето през деня, вие ще поемете нощната смяна, ако тя го преоблича вечер, вие ще го къпете... Същото важи и за близките и роднините. Потърсете помощ от тях, но в границите на разумното. Нека бабите и дядовците да не окупират дома ви с постоянните си съвети и остарелите си идеи. Поставете ограничения за тях. Вярно е, че те идват да помагат, но нека да знаят докъде могат да се месят.

За съжаление ще трябва да се откажете от някои любими неща. Пушенето и музикалната уредба са едно от тях. Димът от цигарите може да забави развитието на плода, а там, където сега е кабинетът ви и има разхвърляни купища дискове, ще трябва да стане детска стая с изрисувани с мечета стени.
Добре е и всяка вечер да говорите на бебето. То ще запомни тембъра на гласа ви и след като се роди, ще ви разпознае. Може да сте горд, защото мъничетата предпочитат да слушат бащиния глас пред майчиния.

Време е за бебето
Може и да ви се е струвало майтап, но рано или късно бебето ще ви изненада и ще тръгне да излиза. Когато някоя вечер любимата ви дойде с уплашен поглед и присвити от болка очи, трябва да знаете, че сега е моментът да се докажете като Мъж. Представете си, че сте Джеймс Бонд, Дейвид Бекъм или мъжкото подобие на Лара Крофт и призовете всичките си сили. Сега ви звучи смешно и детинско, но в сюблимния момент съвсем няма да е така – напълно възможно е да ви завладее паника. Контракциите ще зачестяват, слузестата запушалка, която "запечатва" матката, ще падне, а водите ще изтекат. Бъдете до любимата си през цялото време и помнете, че тя е най-важната. Помогнете й да се приготви за болницата. Не е нужно да хуквате към родилното, ако болките не са през интервал от 10 минути.
Преди това да се случи обаче, трябва да сте напълно подготвен. Добре е да пропътувате маршрута до болницата, за да знаете за колко време се стига дотам. Постоянно дръжте зареден и мобилния си телефон, за да сте на повикване, когато се наложи.

Вътре или навън
Оставили сте бъдещата майка пред родилното, ами сега накъде? Ако акушерката ви попита дали искате да присъствате на раждането, какъв ще е вашият отговор? В този важен момент бъдещата майка се нуждае от вашата подкрепа и окуражаване. Рядко татковците припадат в родилната зала. Шансът това да се случи е 1 на 1000. Така че и вие вероятно ще се справите. Все пак, ако мислите, че няма да се чувствате комфортно, не се насилвайте. Преди да вземете решение, запознайте се какво точно ще се случи по време на целия процес.
Ако сте решили да пристъпите прага на родилната зала, може да сте от полза на раждащата, като разговаряте с лекаря или акушерката. Не забравяйте, че понякога в хода на процеса нещата могат да се объркат и да се стигне до секцио. Не се притеснявайте, любимата ви е в сигурни ръце, така че оставете специалистите да свършат работата си.
Няма нищо срамно, ако ръцете ви треперят, когато акушерката ви подаде ножицата, за да срежете пъпната връв. Това е вълнуващ момент. Сълзите от щастие не са срамно нещо.
В случай че носите камера или фотоапарат, не забравяйте да помолите някой да снима и вас. По-късно ще се чудите къде сте били в този момент.

Време е за кърмене
Ако всичко дотук ви се е сторило тежко, истинската битка тепърва предстои. Да си баща означава денонощно да се грижиш за бебето. Според остарелите схващания татковците само играят с децата си, в XXI век обаче това значи дори и “да кърмиш” бебето, т.е. да го храниш със заместител на майчината кърма. Няма невъзможни неща. Не се отчайвайте. Очакват ви незабравими и силни преживявания. Може да сте сигурен, че помощта ви е от огромно значение за любимата ви. Дори и да се притеснявате, запомнете, че и жената до вас също не се е грижила за бебе преди. Вярвайте в себе си. Проучвания показват, че мъжете са също толкова чувствителни към плача на бебето, както и жените. Също като майката, и бащата може да разпознае чрез допир своето мъниче. Стига да искате, вие може да сте прекрасен татко!