В съвременното общество непрестанно се дискутират плюсовете и минусите на късното майчинство. Твърде рядко обаче се засяга въпросът за чисто физиологичните проблеми, които може да има мъжът, решил да стане баща след навършване на 40-те. Оказва се, че „биологичният часовник” на съвременния мъж също тиктака. Данните от световно проучване показват, че от тестостеронова недостатъчност страдат между 16 и 26% от мъжете над 40 години, а както е известно, това е хормонът, оказващ най-голямо влияние върху нормалното функциониране на мъжката репродуктивна система. Доц. д-р Здравко Каменов, председател на Българската асоциация по сексуална медицина, твърди, че ниските нива на тестостерона водят до


еректилна дисфункция
Симптоми на тестостеронов дефицит са още наднормено тегло, сърдечно-съдови смушения, мускулна слабост, остеопороза, диабет, депресивни състояния, лесна раздразнителност и т.н.

Един от най-големите специалисти по андрология в световен мащаб – немският професор д-р Еберхард Нийшлаг, заявява: „Проблемите с ниските нива на тестостерона не са присъщи единствено на мъжете в напреднала възраст, но и на доста по-млади хора.”  Според резултатите от проучване за България при 1% от 1250 момчета на възраст 16–19 години са регистрирани признаци на тестостеронов дефицит.
Освен генетични фактори вредно въздействие върху тестостероновото ниво при мъжа оказват неблагоприятните фактори на околната среда и нездравословният начин на живот. Доц. д-р Филип Куманов, автор на монографията „Климактериум у мъжа?”, подчертава зависимостта между понижените нива на тестостерона и наличието на т.нар. метаболитен синдром – бича на съвременното човечество. Дефицитът на този „мъжки” хормон много често се смята и за виновник за развитието на захарен диабет при мъжете.

Добрата новина е, че според уверенията на специалистите 
съвременната тестостеронозаместителна терапия дава оптимистични резултати.
Четири–пет инжекции синтетичен тестостерон в годината са достатъчни за дълъг период да се компенсира дефицитът на хормона. В България тази терапия, както и лечението с гелообразен препарат са въведени преди около 3 години.
Но дали използването на синтетичен тестостерон има негативни странични ефекти? Едни от най-добрите български специалисти в областта уверяват, че странични ефекти няма, както и че според най-новите проучвания заместителната терапия с тестостерон не повишава риска от рак на простатата.
Статистиката в западноевропейските страни сочи, че желаещите да станат татковци на по-късна възраст се увеличават. Ето че съвременните препарати за лечение на тестостероновия дефицит дават възможност на мъжете над 40-те не само да живеят по-пълноценно, но и да реализират на по-късна възраст мечтата си да станат родители по примера на легендарни личности като Пабло Пикасо, Чарли Чаплин, Лучано Павароти, Клинт Истууд и др.

Сандра Керелезова