Детето ви вече не е бебе. Смятате, че е дошло време да му подарите братче или сестриче. Дали поръчката ще се осъществи бързо? Оказва се, че много често следващото забременяване може да не е толкова лесно. Кои са причините за това?


Според проучване около 25% от двойките, които се подлагат на лечение за забременяване, вече имат дете. Често желанието за второ дете изправя родителите пред сериозни проблеми. Лошото е, че в повечето случаи те късно търсят специализирана медицинска помощ. Просто са били убедени, че щом без проблем е било заченато първото дете, няма да имат трудности и с поръчката за следващото.

Всъщност съществува т.нар. вторичен стерилитет – неспособност за забременяване на жената след раждането на едно или повече деца. Основна причина за този стерилитет най-вече е 
стареенето на яйцеклетките
с напредването на възрастта. Представителките на нежния пол се раждат с определен брой яйцеклетки, които с времето могат да претърпят хромозомни увреждания. Това намалява вероятността за оплождане. Ето защо фертилността на жените започва да спада след 30–35-годишна възраст. Докато на 27 години след 12 месеца секс без предпазване жената има 75% шанс да забременее, над 35-годишна възраст този шанс вече е около 40%.

Мъжете са облагодетелствани от природата. Производството на сперматозоиди не спира, фертилността на мъжете обикновено се запазва докъм 50–60-те им години. Любопитното е, че дори и на тази възраст намалението й е минимално.
С напредването на възрастта при жените може да има и
някои меди функцията на щитовидната жлеза да се понижи, което да наруши хормоналното равновесие и да причини безплодие. Зачеването може да се осуети и при наличие на ендометриоза. При това заболяване тъканта, която нормално покрива матката отвътре, се открива на необичайни места в корема, предизвиквайки сраствания по яйчниците и тръбите. С напредването на възрастта при жените по-често се появяват и миоми. Те също могат да попречат на вгнездването на зародиша в матката.
Фертилността на мъжете може да се понижи при инфекции на простатата, при заболявания, предавани по полов път, диабет или злоупотреба с алкохол.
При родители, които не могат да имат друго дете, много често се появяват и
различни психологични проблеми
Някои жени страдат, че не могат да родят братче или сестриче на детето си. Обикновено то неволно засилва стреса на родителите си, като непрекъснато натрапва желанието си за бебе. Опитите за ново забременяване с подлагане на безкрайни изследвания и процедури също могат да се превърнат в
тежко изпитание за семейството
Пред родителите има няколко пътя – да проведат лечение за безплодие, да се примирят с детето, което вече имат, или да си осиновят дете. Реализирането на всеки от тези три избора води до една и съща цел – да се намери път, който ще даде възможност на партньорите да продължат да живеят пълноценно независимо от броя на децата.

Д-р Богдана Василева
акушер-гинеколог

Как намалява фертилността с възрастта
(Данните са  само ориентировъчни. Всеки случай е индивидуален.)
              
Възраст
15–19
20–29
30–34
35–39
40 (и над)

Фертилност
върхова (максимална) фертилност
2 пъти по-ниска фертилност
3 пъти по-ниска фертилност
4–5 пъти по-ниска фертилност
20 пъти по-ниска фертилност