Днес все повече деца стават егоисти. Те искат и още, и още, и още... и почти не забелязват онова, което имат. Със сигурност сте виждали как отчаян родител се бори с ревящо дете, което настоява за нова играчка и в никакъв случай не иска да отстъпи.


Вината за егоизма на съвременното дете е на родителите. Пръст в глезенето на малчуганите имат и яслата, телевизията, компютрите, дори дядовците и бабите, които затрупват малчуганите с подаръци. Проучване, проведено сред 4900 семейства в Ню Йорк, показва, че 67% от родителите чистосърдечно си признават, че питомците им са глезени. Как да научите детето да е благодарно и по-малко егоист.

Маниерите
“Обичам те!” – две малки думи, а вършат чудеса. Те могат да разтопят сърцето ви. Но в случая става въпрос за други две вълшебни думи: “Моля” и “Благодаря”. Въведете уроците по учтивост, когато детето навърши 18 месеца. Тогава то започва да осъзнава кое е стойностно и кое не. Обяснете му в кои случаи да използва тези думи и настоявайте да ги казва при всеки удобен повод. 2-годишното дете влиза в първия класически пубертет. То отхвърля всичко, на което се опитвате да го научите. Но 3-годишният малчуган вече може да усвои някои добри обноски. Той все още не е наясно със значението на онова, което казва. Но целта е отрано да знае кога и къде да използва учтивите думи. Малко по-късно ще разбере и значението им. “Винаги подканям Николай да казва вълшебните думички и сега, когато някой му подаде нещо, той отвръща “Благодаря”, споделя Валя, майка на 3-годишното момченце. Не толкова доволна е Теодора, чиято 2 ½-годишна дъщеричка категорично отказва да казва “Моля” и “Благодаря”. “Сякаш не вижда, че от сутрин до вечер се блъскам за нея”, оплаква се майката. На тази възраст повечето деца не осъзнават жертвата на родителите си. Едва когато станат на 10 години, те могат да оценят грижите на близките си за тях.
Възрастните са модел на подражание за малчуганите. Колко “големи” обаче използват в ежедневието вълшебните думи?! Най-често те казват “Искам” и “Дай ми”. Разбира се, не може да контролираме как говорят другите, но добре е да даваме пример вкъщи.

Да благодари за важните неща
“Когато помолих дъщеря си да благодари на Бог за това, което има, я чух, че тя благодари за играчките си. Много се разстроих”, разказва Стефка, майка на 3 ½-годишната Мария. Няма нищо лошо малчуганите да са благодарни за материалните блага, стига да не забравят и духовните. В списъка с важните неща на първо място децата поставят играчките и домашните любимци. Ако питате дребосъка “Какво те натъжава?”, той най-често ще ви разкаже някоя тъжна случка, свързана с домашното му животинче.
Научете детето да цени и да благодари за важните неща от живота – здравето, сигурността, комфорта. Нека малчуганът изказва своята благодарност (към Бог, своята щастлива звезда или просто към мама и татко) преди лягане.

Кой кого слуша
Родителите не бива да забравят, че повечето деца са вглъбени в себе си и изобщо не допускат, че мама и татко имат някакви желания или чувства. Бебето между 6- и 9-месечна възраст смята, че родителите му непрекъснато са на негово разположение, а то е в центъра на вселената. Добре е още преди малкото човече да навърши 1 година, да му покажете, че не сте до него, за да задоволявате всичките му капризи. Гледайте го в очите, когато му отказвате нещо.

И то да знае цената
Възрастните знаят, че всяка работа се заплаща. За детето парите сякаш идват от нищото и мама и татко просто ги вадят от джоба, за да задоволят всички негови капризи. Добре е от най-ранна възраст малчуганът да разбере, че в живота няма безплатен обяд. Затова помолете го да си оправя леглото една седмица, за да получи новите моливи, които иска. Не учете детето да взема направо пари от вас – “Ако си оправиш стаята, ще ти дам 2 лв.”. То трябва да цени работата. В случай че непослушникът счупи играчката си, добре е да се потруди, за да получи нова.

Колко сме щастливи
Дори детето да е съвсем малко, научете го да изпитва симпатия, съчувствие и признателност към другите. Това, разбира се, не означава да заведете 3-годишната си дъщеря в най-бедните квартали на града, за да й покажете как някои хора живеят в нищета. Опитайте се обаче да внушавате милосърдие на детето – да подаде ръка, ако някой падне на улицата, да извика Бърза помощ, да се включва в доброволни организации, когато порасне.