Наследственост. Дали някой се чувства щастлив, или нещастен, не зависи от успехите или неуспехите, от печалбите или загубите, които претърпява. Това твърдят американски психотерапевти. Тяхната теза е, че всеки човек притежава индивидуално генетично обусловено ниво на щастие, едно основно настроение, което, независимо от обстоятелствата, известно време след еуфория или скръб придобива отново своята индивидуалност. Значи ли това, че лошото настроение определя цялостно личността като непълноценна? Не. Склонните към песимизъм често развиват способността да избягват събития или неща, които биха им повлияли отрицателно, и се стремят да откриват тонизиращи ги ситуации.


Генетично положително програмираните се справят по-лесно с живота. Дори и да са временно извадени от релсите, те се окопитват бързо.

Хормони
Много жени преливат от енергия и чувство на щастие веднага след раждането. Бягащите за здраве са на седмото небе независимо от физическата умора. Каква е причината за тези феномени? Това са хормоните, които регулират жизнените функции (сексуалността, растежа, темперамента…) и способността да се чувстваме щастливи. Условието е да има хормонално равновесие в организма. Тогава "виновните” за щастието вещества (ендорфини, серотонин, адреналин) помагат да понасяме болката, стреса, голямото напрежение. Не само силните преживявания влияят на нашето настроение. Усмивката на детето, небесната дъга, красивият залез също стимулират производството на хормоните на щастието.
Дори споменът за чудесни мигове може да отключи този механизъм.

Възпитание
Дали детето ще се оформи като песимист, или оптимист, зависи много от семейната атмосфера. Малкото човече по-лесно ще се научи да се справя с трудностите в живота, ако родителите му подхождат ведро към проблемите и откриват положителното и при неприятностите. Ако мама и татко вечно са мрачни и намусени, те предават песимистичното послание, че усилията не си струват, изход без друго няма. Не е полезно и да се преструвате, че нищо не се е случило, когато са ви налегнали грижи и проблеми. Това замъглява представата за реалността.


Ако родителите постоянно подценяват детето ("ти си глупаво", "остави ме да свърша това вместо теб"), неговото самочувствие се смачква. Само стабилното самочувствие позволява на човек да се радва на живота, да дава и да получава приятелство и любов.

Радост в сърцето
Никой не може непрекъснато да е радостен и уравновесен. Но който се оставя на мрачното си настроение и отгоре на това слуша минорна музика, още повече дълбае дупката, в която е попаднал. Опитвайте съзнателно да търсите отдушници, откривайте ситуации, които Ви развеселяват, срещайте се с хора, които имат чувство за хумор. Погледайте смешни филми, почетете анекдоти или нещо друго, което винаги е подобрявало настроението Ви. Проучване показва, че това, което четем, въздейства пряко върху положителната или отрицателната ни нагласа.

Спомени
Може би и Вие като много други майки изпитвате чувството, че всекидневният стрес потиска радостта от живота. Но това може да се промени. От време на време затваряйте очи и си припомняйте моменти, в които щастието е било на рамото Ви.
Колкото по-силен е споменът, толкова повече тялото и мозъкът реагират както някога и Вие ще се почувствате окрилена. Подобен резултат може да се получи и като разглеждате семейни снимки, прелиствате любимите си романи и разказвате с роднини весели случки от съвместното минало.

Смях
Родители, които често играят с децата си и се смеят от сърце с тях, им предават увереността, че взаимно си принадлежат. Да се смеете заедно, означава да споделяте чувствата си. Това ви свързва, създава доверие и близост – фундамента на щастието.
Ако Вие сте по-сдържана, не ограничавайте буйните веселби на децата и таткото, не завиждайте, а им се радвайте и ги поощрявайте. Частица от тяхната разтоварваща еуфория непременно ще стигне и до Вас.

Слънце и в душата
Който прекарва повече време на открито, обикновено е настроен по-ведро от водещите заседнал живот. Причината е, че под въздействието на слънчевите лъчи в мозъка се произвежда серотонин – вещество, което подобрява настроението. Сравнете сами: интензивността на светлината в ден със силно слънце е около 100 000 лукса, докато в стаята е само 100…

Наркотиците у нас
Едва през 1975 г. става известно, че в организма се произвеждат вещества, които действат подобно на морфина или опиума. Те се наричат ендорфини. Междувременно са открити около 100 различни вещества, които влияят на настроението. Учените предполагат, че в действителност те са много повече – вероятно над 1000.

Движението е щастие
Който редовно се движи, има повече ендорфини в кръвта и се чувства по-щастлив от прекарващия времето си в леност. Не е нужно да се изпълнява сложна програма за двигателна активност. Достатъчно е да поиграете с децата, да излезете на разходка, да потанцувате дори вкъщи – всичко това изненадващо подобрява настроението.

Сладко срещу тъгата
Когато сме особено унили, желанието да хапнем нещо сладко е непреодолимо. Захарта улеснява преминаването на аминокиселината триптофан от кръвта в мозъка, където тя се превръща в подобряващия настроението серотонин. Някои предпочитат шоколада, може би защото съдържа вещества с подобно действие. Силните подправки също ободряват.

Спомени от корема…
Нежните звуци и бързите ритми помагат за отпускането и подобряват настроението. Предполага се, че те активират спомените от вътреутробния живот, когато нероденото се е чувствало в безопасност. По това време то непрестанно е било обградено от ритмичен шум, причинен от ударите на майчиното сърце и пулсирането на кръвта й.