Поставянето на бебето по корем ще ви даде възможност да общувате и да играете с него по специален начин. Тази позиция намалява опасността главата да се деформира. Деформацията се получава, когато тилът или някоя от страните на главата се сплескат в резултат на дългото лежане по гръб. Поставянето по коремче помага на бебето да развива полезни умения и да изпробва нещо ново.

Малко история
През 1992 г. Американската академия по педиатрия въвежда програма за намаляване на риска от синдрома на внезапна смърт при новороденото. Тогава се изказват опасения, че спането на кърмачетата по гръб може да доведе до усложнения. Основните аргументи са, че детето по-често ще се задавя, ако спи по гръб, че повече бебета ще са със сплескани глави, че в определени периоди те ще пропуснат някои важни стъпки в развитието си, ако не прекарват повече време по корем.


След въвеждането на програмата случаите на задушаване и случаите на синдрома на внезапна смърт при новородените намаляват. Странно обаче е, че се срещат все по-често бебета със сплескани глави. Освен това при повече малки деца се забелязва някаква степен на забавяне в двигателното развитие. Например някои бебета пропускат усвояването на преобръщането, пълзенето, не правят опити да се изправят в очакваното време. Въпреки евентуалното забавяне, важно е да се знае, че повечето бебета постигат определените стадии до около 18-месечна възраст. Съветът обаче може да се обобщи така: “Спане по гръб, игра по корем.”

Всекидневни занимания
Кога е най-подходящото време за игрите по корем? Когато бебето се събуди и можете да го наблюдавате и да се занимавате с него. За заниманията са нужни една до десет минути няколко пъти дневно. Следете дали те доставят удоволствие на бебето. В никакъв случай не бива да го натоварват и изнервят. Продължителността на упражненията се увеличава с израстването на бебето.


Мъничето има удивителна способност да общува още от първия си ден и може да ви покаже кога е готово за игра. То е в състояние да се занимава кратко време без почивка. Гледа ви с широко отворени очи, усмихва се и гука, след което обръща главата си настрани. Умората си може да изрази чрез плач, отвръщане на погледа или с гримаси.

Технология
Кой е най-добрият начин да доставяте удоволствие на бебето с игрите по корем, като в същото време развивате неговите умения? По този въпрос няма научни разработки и много от това, което правите заедно, ще дойде по естествен път, Докато играете, водете кратки разговори и се радвайте един на друг. Поставете бебето по корем на твърда поставка. Можете да правите това след смяна на пелените или след хранене, когато то е бодро, а не сънливо. Говорете му. Идеалното разстояние между вас при общуването е 30–45 см, на нивото на очите му. Усмихвайте се на мъничето, когато гледа във вашата посока. Обръщайте се към него по име. Говорете му колко го обичате. След това нежно го погалвайте по главата, бузките, ръцете и гърба, като назовавате частта, която докосвате.
Друг вид занимание е игра, чрез която стимулирате бебето да гука или да издава звуци. Когато то издаде някакъв звук, вие го повтаряйте. Показвайте му пъстра играчка, която да следи с поглед. Движете играчката нагоре-надолу, напред-назад и в кръг, като припявате някоя популярна детска песничка.
Може да сложите музикална играчка пред бебето на разстояние 30–45 см и бавно да я местите от една страна на друга. Музиката от различни посоки ще го накара да вдига и да обръща главата си.

Някои го отхвърлят
Някои бебета не обичат да лежат по корем на плоска повърхност – те плачат и протестират. Ако вашето е от тях, седнете на пода с прегънати колене и сложете бебето в скута си на възглавница. Повикайте “асистент”, който да седне на пода срещу вас. Дайте му да държи пъстра играчка в ръце и да я движи насам-натам, за да привлича вниманието на бебето. По този начин ще го стимулирате да вдига и върти главата си. Заниманията укрепват мускулите на врата, раменете, гърба и ръцете на бебето, както и мускулите, участващи в седенето, пълзенето и повдигането на тялото за изправяне. Игрите ще са полезни до времето, когато то ще може вече да седи изправено без чужда помощ. Така че всеки ден ги упражнявайте. Детето ви трябва да усвои толкова много умения...