Забелязвате ли колко бързо учи детето. То изследва заобикалящия го свят с интерес и го възприема без предубеждение. Сигурно ви се иска да се възползвате от способностите му да учи и да покажете на всички колко е гениално.

Ранно стимулиране

Педагозите съветват да градите стратегията си за развитие на детето около неговите интереси. Ако нещо привлече вниманието му, оставете го да го съзерцава и изследва. Постарайте се обаче да осигурите безопасна среда на детето. Скрийте острите предмети и всичко, което може да го нарани при експедициите му из дома. Когато започне да проявява интерес към шкафовете и да рови из тях, обяснявайте му предназначението на предметите, които намира. Запознавайте го с приборите за хранене, разказвайте му за цветовете, докато сгъвате любимите му чаршафи. Възползвайте се от вещите, които ви заобикалят – всяка от тях може да е учебно помагало. Ако ви се струва, че детето изостава в развитието си – забавят се прохождането и проговарянето, консултирайте се със специалист. Повод за притеснение има само ако педиатърът установи физиологичен проблем. Не забравяйте, че малчуганът има свой ритъм на развитие, който може да няма нищо общо с вашите представи. Оставяйте му време и свобода да се среща с предизвикателствата на света, който го заобикаля. Когато нещо задълго привлече вниманието му, не се опитвайте да му поднасяте нови стимули. Оставете детето само да поеме по нов път.

Околните

Мама. Бъдете до детето, когато има нужда от вас. Обикновено, когато е разочаровано или ядосано, не му трябват упреци, а вашето съчувствие. Малчуганът държи на вашите подкрепа и внимание. Когато му ги откажете, целият свят рухва. Откликвайте на любопитството му и го задоволявайте. Приемете, че детето ви е човек в умален размер, но със също толкова силни емоции и желания. Отнасяйте се дори към кърмачето като към възрастен човек. Обяснявайте постъпките си. Ако му кажете, че искате да изчистите лицето му, за да изглежда по-добре, ще спечелите неговото благоразположение. Налагайте волята си с такт, а не от позицията на висшестоящ.

Татко. Бащата е важна фигура в живота на малчугана. Той е интересен и различен приятел. Закриля детето и изгражда самочувствието му, показва му, че различията сближават. Стимулирайте таткото да участва в живота на детето, да играе с него и да му помага да опознава света.

Другите деца. Споровете между малчуганите по нищо не отстъпват на кавгите между възрастните. Може би при децата пререканията са малко по-шумни и има повече сълзи, но пък обидата минава по-бързо. Когато видите, че малкият човек се кара с друго дете, намесете се спокойно и се опитайте да решите спора. Трудно можете да стимулирате приятелското общуване, но усилията ви в никакъв случай няма да са излишни. Първата ви цел е да успокоите децата. Те ще се вслушат в разумните ви обяснения само ако са спокойни и раздразнението им е преминало. Когато това стане, покажете им, че могат да играят със спорната вещ, като се редуват.

Амбиция
Когато насърчавате развитието на детето си, важно е да сте умерена. Съобразявайте се с неговите желания и интереси, а не със своите. Обръщайте внимание кое го забавлява и привлича вниманието му и се съсредоточете върху него. Не е нужно да му изготвяте претоварен режим, включващ плуване, лазене, игри за развитие на сетивата, масаж и още кой знае какво. Прекалената ви амбиция скоро може да започне да му тежи. Най-добре е да се съобразявате със собствения му ритъм на развитие. Стимулирайте го, но когато не оправдае вашите очаквания, не се самообвинявайте.