Ако „Не!“ не е първата дума на вашето дете, то вероятно влиза в първите пет. За много малки деца „не” бързо се превръща в любима дума, използвана в почти всяка ситуация – дори, когато реално нямат предвид негативен отговор.

И така, как родителите могат да се справят с „не“ и какво означава, когато детето казва „не“ на всичко?

Обикновено думата „не“ е демонстрация на сила и нарастващо самочувствие от страна на малкото дете. Когато то казва „не“, ви тества, за да разбере дали в действителност има силата да повлияе на ситуацията. С „не“ децата показват изключителен напредък в своето познавателно развитие. По този начин първо заявяват, че не само разбират, че имат свои собствени мисли, емоции и мнения, но и могат да изразят себе си по начин, който има силно влияние върху крайния резултат на ситуацията.


Въпреки че е досадно да слушате дребосъка да отказва всичко, утешавайте се с факта, че мозъкът му се развива, индивидуалността и увереността му нарастват. Освен това можете да се радвате, че едно малко дете, което спори, притежава независима мисъл и не се страхува да я изрази.

За щастие, има някои изпитани методи, които можете да използвате, за да се справите със заядливото дете:

  • Приемете емоцията.

Когато помолите вашето дете да направи нещо и получите отказ в отговор, преформулирайте искането и предложете избор. По този начин уважавате мнението на детето си и едновременно с това му давате чувство за контрол, като позволявате то да вземе решение, подходящо за възрастта. Например, „О, не искаш да носиш лилавата рокля? Разбирам. Тогава можеш да сложиш розова рокля или сини панталони? "

  • Ограничете собствената употребата на „не“.

Малките деца се учат от родителите си. Ако забележите, че вашият речник съдържа твърде много „не”-та, отделете известно време, за да обмислите това. Преоценете сценариите, в които първичната ви реакцията е „не“ и опитайте да превърнете някои от  тях в „да“. Най-добре е да изразявате нещата по положителен начин, като се фокусирате върху това, което детето ви може да направи вместо върху това, което не може. Вместо да кажете: „Не скачай върху дивана.", опитайте да го замените с „Моля, забавлявай се на пода или седни на дивана."

  • Не го приемайте лично.

Много родители са склонни да реагират остро на възраженията на детето си, като мислят, че правят нещо нередно и че детето не ги харесва. Не се поддавайте! По този начин често изпращате ясно послание, че детето има повече сила от вас. Това е много обезпокоително за едно малко дете и може да наруши баланса в семейството.