Какво трябва да знаете за смяната на пелените, подсичането и тънкостите при момиченцата и момченцата?

Да  станете майка и татко е радостно събитие, но изисква да усвоявате нови умения – например как да сменяте пелените и евентуално да се справяте с подсеченото дупе. Макар че последното умение едва ли е най-трудната част от родителските грижи, в него са скрити повече опасности, отколкото си представяте.


В началото смяната на пелените може да изглежда много объркваща. Какви пелени да изберете, след като на пазара има толкова много видове? Колко често да ги сменяте? Защо седалището се зачервява, въпреки че спазвате всички указания? Какво да правите в тази ситуация? Кой крем е най-подходящ при подсечено дупе?
Ще се опитам да ви изведа от лабиринта на подобни въпроси.

Подготовка
 Има няколко важни „помощници“, които много ще ви улеснят при смяната на пелената.

Плот за преповиване. Той е с надигнати страни, които пречат на бебето да се изплъзва и да падне. Повечето плотове могат да се ползват върху леглото, на масата, да се закрепват върху бебешкото креватче. Има и комбинирани шкафове с плот отгоре, които вършат двойна работа.
Хавлиена кърпа.  За по-голямо удобство при преповиването постилайте върху плота мека хавлиена кърпа. Така хладната повърхност няма да дразни бебето и при нужда можете да ползвате краищата на кърпата, ако например бебето ви се изпишка след сваляне на мръсната пелена, когато още не сте сложили новата).
Малка памучна кърпа.  Използвайте я за подложка при повиването.
Мокри кърпички. Те много улесняват почистването на дупето на бебето. Обикновено за една процедура са нужни една или две кърпички.
Крем. Снабдете се с успокояващ крем на цинкова основа или с крем срещу памперс дерматит.

Как да сменяте пелените
 Поставете бебето на плота за повиване или на друга безопасна повърхност. Не го оставяйте нито за секунда само! Ако сменяте пелената на леглото си, заградете бебето с възглавници или с навито одеяло. Ще повторя – най-важното е да не го оставяте без надзор!
 Разгънете пелената за еднократна употреба – лепенките трябва да са насочени към главата на бебето.
 Махнете изцапаната пелена. Ако не можете да стигнете до кофата за боклук, оставете я някъде извън обсега на ръцете (и краката) на бебето. Добре е близо до мястото за повиване да имате кош, в който да хвърляте еднократната пелена и други отпадъци при тоалета ― памук, лигнин, мокри кърпички...  След приключване на смяната на пелената ги изхвърляйте в кофата за боклук.
 Ако дупето е изцапано с изпражнения, първо го почистете с мокри кърпички, след което го измийте на течаща топла (37 ºС) вода. Подсушете го внимателно.
  Сложете бебето по гръб върху новата пелена. Горната й част да стига до пъпа му.
 Намажете дупето с бебешки крем на цинкова основа (бариерен крем).
 Ако бебето нервничи, гледайте го в очите и му говорете успокояващо. Можете да пеете  една и съща песен всеки път, когато сменяте пелените. Така то ще я запомни и ще знае какво следва.
 Залепете пелената добре, но не твърде стегнато. Задната и предната  й част трябва добре да се прихлупват на бедрата, за да не изтича урина. Ластиците около крачетата не бива да са много стегнати.

„Спешно отделение“
Защо се появяват тези ярки червени петна по дупето на бебето? Когато урината и изпражненията са до бебешката кожа, излишната влага и триенето могат да доведат до охлузване и обрив. Добрата новина е, че т.нар. подсичане обикновено лесно се предотвратява и лекува. Важно е да се спазват някои правила.
 Сменяйте пелената на бебето на всеки три часа.
 Внимателно почиствайте дупето, мийте  го при всяка смяна на пелената на течаща вода. Почистването само с мокри кърпички крие риск да останат следи от урина, а амонякът в нея дразни кожата. Подсушавайте много внимателно, без триене, а чрез потупване на кожата.
  Не стягайте твърде много пелената на бебето.
 Използвайте крем против подсичане (не бебешка пудра), за да защитите нежната бебешка кожа. Когато се намокри, пудрата може да стане на гъста паста, която да задържа влагата и да доведе до обрив, раздразване и разраняване на кожата.
 Използвайте защитни кремове, които предотвратяват и лекуват подсичането. В аптеките се предлагат различни видове. Някои съдържат витамини А и D, в други има специални масла, цинков оксид и пр.
 Ако обривът е упорит или се влоши, консултирайте се с вашия педиатър. Понякога подсичането може да премине в гъбична инфекция, която изисква медикаментозно лечение.

Бабини рецепти
Има различни народни лекове за подсечено дупе, но преди да ги приложите, съветвайте се с педиатър.
Отвара от смрадлика. Смрадликата (тетра) има противовъзпалително и антисептично действие. След почистването на дупето на бебето можете внимателно да обтриете подсеченото място с памучен тампон, напоен в отвара от смрадлика. Това ще облекчи обрива и ще стимулира заздравяването на кожата. Отварата може да комбинирате и с крем против подсичане.
Отвара от лайка. Лайката действа успокояващо и противовъзпалително. Ползвайте я също като смрадликата – внимателно обтривайте подсечените зони с тампон, напоен в отварата. Пак може да допълните и с намазване с крем.


Доц. д-р Боряна Слънчева
педиатър неонатолог
началник на Неонатологична клиника
СБАЛАГ „Майчин дом” – София