В София детските ясли и градини, в които работят мъже възпитатели, не запълват дори пръстите на едната ръка, извън столицата ситуацията не е по-различна. Те са изключение и се приемат по-скоро като атракция, отколкото като добра практика.
Мъжете възпитатели са бели врани не само у нас, но и в други европейски страни. Психолозите обаче, които се занимават с ранното детско развитие, са единодушни – както за момчетата, така и за момичетата, примерът на мъжката фигура в детската ясла или градина е нещо полезно и желателно. Ето защо през 2011 г. управниците на няколко европейски страни стартираха проект, стимулиращ навлизането на повече педагози от силния пол в детските градини. В Германия едва 2.4%  от педагогическия персонал в детските ясли и градини са мъже.


За сравнение в Дания са 14%, а в Норвегия –  9%. „Възпитанието е не само женска работа. За да дадем алтернатива на доминиращото женско присъствие в този сектор, ще направим професията възпитател атрактивна за повече мъже. Целта ни е да има поне по един-двама мъже във всяка детска градина”, казва Кристина Шрьодер, германският министър по семейните въпроси.
Юта Карл – директор на детска градина в Берлин, споделя впечатленията си за мъжката част от своя педагогически екип: „Получаваме автобиографии от пекари, строители, техници, но, разбира се, приемаме само квалифицирани педагози. Много сме доволни от служителите мъже. Те като че ли

по-добре приучват децата на самостоятелност
Може би причината е, че имат желязното търпение да изчакат тригодишното дете само да обуе обувките си, докато жените са по-припрени и по-бързо вземат инициативата в свои ръце”, разказва директорката. Малката Сузане, 4 год., расте без баща и ежедневното присъствие на „господин” в детската градина определено й влияе позитивно. „Бащата на Сузане ни изостави, когато тя бе много малка. В близкото си обкръжение дъщеря ми почти нямаше контакт с мъже и това й създаде някакъв страх, който я караше да се дистанцира, когато види мъж. Един възпитател в детската градина обаче успя да разтопи ледовете, което искрено ме радва”, казва Михаела Майер – майка на Сузане.
Скандинавско проучване показва, че
мъжете възпитатели са по-активни
в организирането на игри сред природата и на спортни занимания за децата. Според Юта Карл обаче като възпитатели жените все пък имат едно предимство – по-наблюдателни са и винаги забелязват кой стои настрани и не се включва в общите игри, кой се скатава, докато всички подреждат играчките, и т.н.
След като обаче работата в детска градина не предлага на мъжа нито задоволително заплащане, нито особени кариерни перспективи, идва ред на родителския скептицизъм, с който трябва да се борят педагози и психолози. Далеч от политическата коректност, много родители признават, че идеята мъж да се грижи за детето им отключва в тях страх да не би
то да стане жертва на педофилия
Немският експерт проф. Клаус Байер, изследващ сексуалните патологии, успокоява родителите, че потенциално опасната личност може да се забележи много преди да реализира намеренията си. Сред тревожните признаци са постоянният контакт с конкретно дете, ситуации с твърде много телесно сближаване или провокиране на разговори със сексуален подтекст. 
Други разпространени страхове на младите майки са, че мъжете са по-разсеяни, по-невнимателни и невзискателни. Немско проучване показва, че 30% от родителите приемат идеята за мъж възпитател като не особено сериозна и дори смешна. Аналогични са нагласите и при наемането на мъже за детегледачи. Проучване на сп. „9 месеца” показа, че макар и да е имало подходящи мъжки кандидатури в столични агенции за подбор на персонал, досега няма семейство, което да е проявило интерес към мъж кандидат за бавачка…

От чуждестранния печат
Сандра Димитрова


Според анонимна анкета на „9 месеца“ 21.2% от родителите признават, че биха имали резерви, ако в детската ясла или градина за детето им се грижи мъж възпитател. 67.3% нямат никакви притеснения от присъствието на мъж педагог в детската градина, а 11.5% не могат да преценят.