Поради страх детето да не стане дебело някои родители отиват в другата крайност – държат малчугана полугладен, предлагат му прекалено здравословни диети... Диетолози и педиатри от Великобритания смятат, че е дошло време да се внесе разум в някои мании.

Един типичен пример
Като всички и англичанката Клер С. иска най-доброто за дъщеря си Ема. Когато идва време да я захранва с твърди храни, тя решава отрано да я привикне към вкуса на здравословната храна. За целта смачква варени картофи, моркови, броколи и други зеленчуци. Момиченцето изяжда всичко и майката е доволна, че я храни добре.


На 8-месечна възраст обаче Ема започва да се буди нощем, а през деня е вяла. Клер я завежда на лекар, който намира, че детето е с тегло под нормата, че е недохранено. Това хвърля майката в паника. Оказва се, че храната, която тя дава на детето, не съответства на потребностите на растящия му организъм. Ема се нуждае от мазнини, протеини, въглехидрати – всичко онова, което майка й избягва, защото смята, че е „неправилна” храна за момиченцето.
Ема не е изключение. Проучвания, проведени в 117 ясли във Великобритания, установяват, че много деца са хранени недостатъчно, предлагат им се твърде много плодове, но недостатъчно хляб и пълномаслени млечни продукти, чрез които се набавя енергия. Напоследък сред родителите и детските заведения във Великобритания се разпространява мнението, че децата се хранят толкова „здравословно”, че... това се оказва вредно за здравето им. Тогава какво да правят свръхгрижовните майки?


Медиен натиск
Не е чудно, че родителите са толкова объркани по въпросите за храненето на детето. Достатъчно е да отворите вестник или да пуснете телевизора, за да ви бомбардират със страховити анализи за епидемията от затлъстяване и с обвинението, че вероятно отглеждате поколение от мързеливци и дебеланковци.
Според последни официални данни на Държавната програма за измерване на децата едно на четири момчета в Обединеното кралство и повече от едно на пет момичета са със свръхтегло или със затлъстяване още преди да тръгнат на училище. Около 716 000 деца между 2 и 10 год. са определени като затлъстели, други 692 000 са със свръхтегло.
В програмата е включено 5-годишно момиче, на което са извадени повечето зъби, защото всеки ден е консумирало половин бурканче сладък кетчуп. Включено е и петгодишно момче, което тежи колкото 17-годишен младеж. Според някои специалисти децата на днешните родители може би ще свършат живота си преди тях.

Противоречиви препоръки
Дали обаче препоръките за здравословно хранене не отиват твърде далеч? Изглежда, че иначе с добри намерения, родителите на малките деца създават свои собствени проблеми. Те избягват т.нар. „лоши” храни като пълномасленото мляко и червеното месо от страх, че могат да увредят здравето на детето си. А всъщност истината е точно обратното.
Двегодишно момче е отстранено от детска ясла, защото персоналът смята, че сандвичите със сирене, приготвени от майка му, нарушават въведените правила за здравословно хранене. А друго дете пък е отстранено от яслите, тъй като родителите отказвали да му дават т.нар. боклучави храни (fast food).
Повечето хора са убедени, че най-важното е децата да се предпазват от затлъстяване. Проблеми с храненето обаче могат да възникнат и когато подрастващите не консумират разнообразни храни, от които организмът им има нужда. Пред яслите стои дилемата дали да правят това, което смятат за правилно, или да правят това, което според родителите е правилно.
Храната, подходяща за мама и татко, не е подходяща за 3-годишното дете. Затова родителите трябва да бъдат обучени кое е най-доброто за децата им.

Правилният баланс

Според Агенцията за хранителни стандарти в менюто на малчуганите трябва да се включват 1/3 въглехидрати като хляб и картофи и 1/3 плодове и зеленчуци. 15% от останалата храна трябва да са мляко и млечни продукти, 12% – месо, риба или други немлечни протеини, и 8% – храни, богати на захар или мазнини.
Според специалистката по хранене и проблеми на затлъстяването Зои Харкомб родителите не бива прекалено да се безпокоят за „правилната” храна. Не е абсолютно нужно на детето да се дават пет порции плодове или зеленчуци на ден. Липсата на витамин С в продължение на дълъг период може да причини заболяване от рода на скорбута. Затова консумирането на плодове и зеленчуци на всеки 2–3 дни е достатъчно. Всички витамини, разтворими в мазнини (А, D, Е и К), и осемте витамина от група В са застъпени най-много в месото, млякото, рибата, млечните продукти и яйцата. Така че потребностите от тези витамини са задоволени, ако в менюто на детето всеки ден се включват месо, сирене, риба или варено яйце.
Според експерта по хранене Кати Курт повечето родители хранят добре децата си. Въпреки че домашно приготвяната храна до голяма степен се измества от полуготовите храни, все повече съвременни майки си разменят и готварски рецепти, обсъждат проблеми на храненето и търсят съвети за готвене и отбиване.
Обикновено родителите постъпват разумно – не забраняват напълно храни като сладоледа или чипса. Вместо това те се грижат да осигурят разнообразно и пълноценно хранене и най-важното – стараят се цялото семейство да се наслаждава заедно на времето за хранене. Когато децата виждат, че родителите им се хранят здравословно, най-вероятно и те ще усвоят този стил.

Как да го храните
Британската фондация по хранене дава някои съвети на младите майки.
 През първия период след отбиването давайте на детето зърнени храни (непшенични) като ориз, пюре от зеленчуци и плодове и пюре от картофи без захар.
 Не прибавяйте сол. Бъбреците на бебето не могат да се справят с излишния натрий.
 Разнообразявайте храненето. Предлагайте на детето различни по вкус храни, включително пюре от месо, което е важен източник на желязо.
 В менюто да има храни с различна консистенция – смляно, след това кълцано месо, когато бебето започне да дъвче.
 Не добавяйте захар с изключение на случаите, когато предлаганите плодове са кисели.
 Осигурете храни, които то може да яде с пръсти – банан, круша... Това ще му даде възможност да изпробва храната и да избере желаната.
 Не забравяйте течностите. Давайте на детето над 6 месеца чешмяна вода. За по-малкото кърмаче я преварявайте и охлаждайте. Подходящи са и разредените плодови сокове без захар, съдържащи витамин С, който помага на организма да извлича желязото от другите храни.
 Осигурявайте три основни хранения на ден на детето от 9 до 12 месеца, редуващи се с 2–3 закуски с хляб, сирене на кубчета или сирене за мазане.
 Не пренебрегвайте млякото до навършването на 1-годишна възраст. От 9- до 12-месечна възраст детето трябва да приема дневно около 500–600 мл кърма или заместител на кърма. След първата година може да му давате пълномаслено краве мляко.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова