Едва ли всеки е имал “късмета” да се сблъска с магаре на мост – упорито и твърдоглаво, което не иска да помръдне, непокорно и неслушащо заповедите на своя стопанин. Но сигурно почти няма човек, който да не е виждал седнало на земята малко дете, което горчиво плаче, рита с крака и повтаря: “Няма, няма, няма пъкккк...”, а майка му безуспешно се опитва да го придума да я послуша. Странно каква прилика... Повечето деца, особено в периода на първия “пубертет” – около 3-годишна възраст, се борят с всички граници, които се опитвате да им поставите. В този период възпитанието на малчугана изглежда за родителите абсолютно най-невъзможната мисия – дори конструирането на ядрен реактор им е като детска игра. Ключът към справяне с непокорното дете е огромното търпение за мама и татко и гъвкавост в различните ситуации. Ето няколко полезни съвета какво да правите, ако То опъва нервите до краен предел.

Хайде вкъщи
Златното правило – ако детето се държи лошо, приберете го вкъщи. В случай че малчуганът хвърля пясък в очите на децата, тъпче тревата, рита играчките на другите деца и не чува забележките, които му отправяте многократно, вдигнете го под мишница и го приберете въпреки протеста му. Кажете му високо и ясно, без да викате, че се държи много лошо и вие ще предприемете някакви действия: “Ти не престана да риташ камиончето на момчето, както ти казах, затова сега се прибираме вкъщи.” Очертайте ясно линията, която детето не трябва да пристъпва. Малчуганът няма да ви приема сериозно, ако само говорите, а не действате. Не го заплашвайте – щом кажете, че ще има санкции, изпълнявайте.


Най-вероятно детето ви ще плаче неудържимо, ако го вдигнете на ръце и го поведете вкъщи. Това обаче е по-добрият вариант, отколкото да го оставите да се държи лошо. Не се тревожете какво мислят околните, притеснявайте се за възпитанието на детето си. Дори тази тактика да не проработи първия път, след втория, третия то вече положително ще ви слуша. Най-важното в тази ситуация е да сте спокойна. Не викайте и не посягайте на детето.

Наказания и пак наказания
Възпитанието на детето не приключва само с прибирането му у дома. То трябва да разбере, че постъпката му е лоша и единственият начин това да стане е, като го накажете. Детето трябва да осъзнае, че всяко поведение, което излиза от рамките на допустимото, не се толерира. Лишете го от нещо, което обича и прави с удоволствие. Съобщете наказанието му веднага, след като сте се прибрали или белята е направена.

Обяснете последиците
Важно е детето да разбере защо го наказвате и да не остане с впечатление, че е жертва на вашите прищевки. Спокойно му обяснете, че постъпката му е лоша и сега трябва да понесе последствията си.

Малко съчувствие
Малките деца трудно разбират поведението на родителите и след наказанието често се чувстват наранени или объркани. Опитайте се да проявите съчувствие и внимание към непокорното си дете. “Дъщеря ми Ани легна на пода в супера, защото искаше да й купя ваденки, а аз отказах. На път за вкъщи осъзнах, че тя все още не е обядвала, а аз съм прекалено заета с грижите по 2-месечния й брат. Може би това бе основният проблем. Казах й, че сигурно е много гладна и най-добре е да хапнем сандвич, а после ще разгледаме книжките и тя веднага се успокои. Явно е имала нужда от вниманието на мама”, разказва 30-годишната Антоанета Валентинова.

1, 2, 3...
“Веднага ела при мен, броя до 5!” Този метод е много ефективен, защото дава на детето конкретен срок, в който трябва да изпълни вашето желание. Ако не искате да загубите битката, не бройте след 5. Станете и изпълнете това, което сте обещали. Не казвайте “три-и-и..., три и половина, четири-и-и...” Някои родители използват този метод, за да дадат повече време на детето си.

Забавлявайте се
Понякога не само строгостта и наказанията вършат работа. Ако детето категорично отказва да се вслуша в гласа ви, увлечете го в игра и така то ще изпълни желанието ви.

Направете сделка
Опитайте се да намерите някакво компромисно решение и направете сделка с детето. Отстъпете малко от изискванията си. Така то ще остане с усещането, че е спечелило битката. “Разреших на сина си да разглежда книжките с картинки, докато лампата в коридора свети. Така след 10 минути той заспиваше, без да плаче”, разказва 24-годишната Яна Йорданова.
Друг начин да се справите с детето е да го подкупите. Дайте му нещо, което то харесва, за да направи това, за което го молите. Използвайте този метод, обаче без да прекалявате.

Без изход
Понякога един метод за възпитание не действа. Тогава единственият изход е да оставите малчуганът сам да се справи със ситуацията. Убедете се, че вашето малко “чудовище” е в безопасност и просто стойте настрана от него. Ще видите, че скоро то само ще ви потърси за утеха.