Думи като „хиперчувствителност”, „алергени”, „спастичен бронхит” присъстват все по-често в разговорите между младите майки. Признати за „бича на 21-ви век”, алергиите се превръщат във все по-масова заплаха за съвременните деца. Според статистиката всяко четвърто българче на възраст до 3 години има алергични симптоми, а между 150 000 и 200 000 деца в България страдат от заболявания на горните и долните дихателни пътища вследствие на алергии.


Все по-драстичното отдалечаване на градския начин на живот от естествените природни закони се оказва сериозна причина за алергичния бум сред най-малките. Използването на все нови и нови химични препарати за домакинството и продукти на фармацевтичната индустрия водят до възникването и на нови алергени. Организмът на съвременния човек е станал толкова уязвим, че

развива свръхчувствителност
и към съвсем обичайни неща, като котешката козина, домашния прах и т.н. 
В борбата си срещу алергиите традиционната медицина има свои известни похвати. В последните няколко години обаче средствата на хомеопатията стават все по-популярни в терапията на тези свръхреакции на имунната система. Според хомеопатите колкото по-агресивни са факторите на средата, толкова повече новите поколения трябва да са по-приспособими към неблагоприятните условия. „Човекът не полага усилия да опазва природата чиста и това определено се връща като бумеранг при него. С помощта на хомеопатията обаче работим върху засилването на устойчивостта на организма към потенциални алергени”, казва д-р Мария Урумова, лекар хомеопат и председател на сдружението „Приятели на хомеопатията”. 
Има ли превантивни мерки
с които всяка майка може да защити детето си от бъдещи алергии? Всичко започва още от майчината утроба, твърди д-р Урумова. Нейният съвет към бъдещите майки е да избягват консумацията на храни с много консерванти, замразени продукти и да не прекаляват с определена храна. Лекарката не препоръчва противоалергичните ваксини както за бременните жени, така и за децата. Причината е, че десензсибилазацията (намаляване на чувствителността) на организма към конкретен алерген е ефективна до определен период, след който е възможно да се прояви свръхреакция към друг алергизиращ агент. Обнадеждаващо звучат думите на д-р Урумова към майките, които генетично са предали на децата си конкретна алергия: „Наследственото предразположение при детето има много добри шансове да се повлияе от лечението с хомеопатия.” 

Как хомеопатичните препарати се борят срещу алергиите?
Привържениците на този вид алтернативно лечение изтъкват, че
то атакува причините за алергията
а не само симптомите й. Освен това в повечето случаи ефектът от хомеопатичните медикаменти е траен и дава голяма надежда на майките, че децата им окончателно ще се отърват от мъчителните алергични реакции. Най-бързо се повлияват тези, които преди това не са били подложени на продължително лечение с конвенционални лекарства. Хомеопатичният принцип „подобното се лекува с подобно” е приложим и при лечението на алергиите. Така например алергия с преобладаващи симптоми като сърбеж в носа и хрема често се лекува с препарата „Алиум цепа”, който е на основата на лука. На страдащите от сенна хрема обикновено се предписва медикамент на основата на полена.
Възможно ли е обаче хомеопатичното лекарство да отключи алергия, каквато е например известната алергия от антибиотици? Д-р Урумова категорично отхвърля подобна вероятност: „Алергията към антибиотици е често срещана, защото в организма на детето нахлува чужда субстанция, срещу която той може да реагира. В хомеопатичните препарати не остава дори молекула от лечебното вещество, а само предадената чрез т.нар. потенциране вибрационна честота на изначалната субстанция.” Затова „енергийните” лекарства, както ни уверяват хомеопатите, не могат да предизвикат странични ефекти. „Именно заради тяхната безвредност те могат да се вземат и от бременни, и от деца”, допълва д-р Урумова.
Важен аспект от хомеопатичната терапия срещу алергиите е и вниманието, което се отделя на
психоемоционалната страна
на проблема. Според хомеопатите стресът или подсъзнателните страхове могат да отключат някакъв вид алергия у детето. В практиката си д-р Урумова има редица случаи, при които причината за алергичния проблем не е физическа, а изцяло психична. Тя е наблюдавала дете на 5 години, което страда от тежка сенна хрема, без да има наследствена обремененост.  Причината за състоянието му, както установява д-р Урумова, се оказва ревността на детето към наскоро родилото се бебе в семейството и пренасочването на родителското внимание към него. Случва се непоносимостта към конкретен алерген да има изцяло психичен характер. Любопитен пример за това дава виден експерт в лечението на бронхиалната астма. Той описва свой пациент, страдащ от непоносимост към аромата на рози. Мъжът получавал астматичен пристъп само при вида на рози – било на екрана на компютъра, било на снимка. „Ето, че в този случай човекът изобщо не е бил в близост до обекта, провокиращ алергичната реакция”, отбелязва д-р Урумова.
Според лекарите хомеопати при деца, страдащи от тежка форма на астма,
особено важни са
атмосферата в семейството и
душевната устойчивост на майката
Паниката на родителите в момента на астматичния пристъп влияе зле на детето.
Когато астматичното заболяване е в тежка форма, д-р Урумова съветва: „При спешност конвенционалната медицина е незаменима. В тези случаи като лекари ние няма как да сме против употребата на кортикостероидни и антихистаминови лекарства. Според индивидуалното състояние на детето хомеопатът може да прецени, че за определен период е нужно хомеопатичните препарати да се прилагат успоредно с традиционните медикаменти. Въпросът е родителите да се обърнат колкото може по-рано към лекар хомеопат, за да не се стига до задълбочаване на симптомите.”
В сезона на комарите повечето млади майки се въоръжават с арсенал от мазила и спрейове, за да  предпазят детето си от ухапвания от насекоми. Колкото и безвредни да са подобни средства според уверенията на производителите, хомеопатите предупреждават, че те все пак са химични субстанции, срещу които все още неукрепналият организъм на детето може да реагира. Вместо например традиционното мазане с алергозан д-р Урумова препоръчва много по-естествени за кожата хомеопатични продукти, ефективни срещу отоци вследствие на ухапване или ужилване от насекомо.
Според наблюденията на хомеопатите съвременните майки реагират твърде бурно и с голяма тревожност, когато видят дори най-малък обрив по кожата на детето си. В тези случаи автоматично прилагат кортикостероидни мазила, които отстраняват проблема за кратко. „Такъв например е  атопичният дерматит, който се повлиява много трудно и ако не се открие същинската причина, болестта може да се задълбочи”, твърди д-р Урумова. Родителите често смятат, че когато кожата на бебето се изчисти, вече няма никакъв проблем. В повечето случаи обаче проблемът остава, защото кожният обрив често е сигнал за дисхармония в организма на детето.
Целта на хомеопатичната терапия е дълготрайно възстановяване на хармонията в подрастващия организъм, така че детето да може да живее без мъчителните симптоми и безбройните ограничения, характерни за алергичните страдания.   

Сандра Керелезова