Морбили, заушки и рубеола... вече като че ли не заслужават особено внимание, смятат педиатрите. Днешните деца имат по-сериозни проблеми.

Наднормено тегло
Твърдението, че все повече деца са със свръхтегло, е вярно, но само донякъде. По-скоро критериите за наднормено тегло се променят и внимателно се следи да не се допускат излишни килограми.


Дебелите деца по-често се разболяват от диабет и от високо кръвно налягане. Освен това ставите им се износват по-бързо. За съжаление много родители не забелязват, че детето им е с наднормено тегло. Те смятат, че то просто е... набито, здраво. Родителите на Меги са сред тях. Момиченцето е на 3 год., високо е 1 м и тежи 21 кг – шест килограма над средната норма. Наложило се педиатърът да пресметне калориите на храните и напитките, които Меги предпочита, и които изразходва в игри. Установило се, че детето приема много повече калории от нужните. То често пие швепс и похапва бисквити между основните хранения – истински калорийни бомби, които могат да се изразходват с много движения, а не с ровене в пясъка, каквото е обичайното занимание на момиченцето. Добрата новина е, че не се налага непременно дебелите деца да отслабват. С израстването, ако задържат теглото си, те автоматично изтъняват. Вместо да се подлагат на диети, те само трябва да се хранят балансирано и да се движат повече. В менюто на Меги например вече са включени минерална вода и резенчета ябълка, вместо обичайните швепс и сладкиши. Освен това момиченцето скача на въжето, което родителите са й подарили.

Особености в поведението
Към тези особености са нощното напикаване след петата година, агресивността и подчертаното неспокойствие. Много родители се оплакват от прекаленото неспокойствие на детето си. Майката на Андрей се безпокои защо от бебе той плаче много и непрекъснато се върти. С времето (днес той е 4-годишен) плачът намалява, но затова пък момчето трудно се задържа на едно място, непрекъснато тича насам-натам и пречи на останалите. Днес диагнозата свръхактивно дете с нарушено внимание се поставя по-често може би защото се обръща повече внимание на такива деца. Добре е да се напомни, че напрежението и шумовете от околната среда, включително и прекомерното гледане на телевизия, също водят до неспокойствие. Към това се прибавят и недостатъчните възможности децата да лудуват на воля в малките жилища и все по-намаляващите зелени площи. Родителите на Андрей вече полагат много грижи за правилния му дневен режим – да се спазва определеното време за ставане сутрин, за хранене и за сън, както и момчето достатъчно да играе навън, за да изразходва енергията си.

Алергии
Около 17% от децата страдат от алергия. Възможностите за предпазване са много ограничени, но при рисковите деца на алергични родители се налага да се вземат някои мерки. Д-р Ренц-Полстер, педиатър от Института по социална медицина и профилактика в Манхайм (Германия), дава полезни съвети.
През бременността. От 36-ата г.с. бъдещата майка да приема два пъти дневно по една капсула лактобацилус. Този вид млечнокисели бактерии стимулират детската имунна система.
Раждането. По възможност процесът да се осъществи по вагинален път. Бактериите, с които детето ще влезе в съприкосновение при пътуването към белия свят, са по-полезни за имунната му система от тези, които “ще наследи” при цезаровото сечение.
В бебешката възраст. Майката да кърми и да продължи да приема лактобацилус! Децата, хранени със заместител на майчината кърма, в продължение на шест месеца всеки ден да вземат по една капсула млечнокисели бактерии, разтворена в млякото.
След захранването. Детето, при което има риск от алергия, да не се захранва преди четвъртия месец. До 6-ия месец да се избягва кравето мляко, а през втората година то да се дава в малко количество в кашата или под формата на кисело мляко. Ако детето е алергично, всяко медикаментозно лечение да се прилага само след преглед при специалист.

Говорни дефекти
Ако детето изостава с говора, наложително е първо да се изследва слухът му. Най-честата причина за говорните дефекти обикновено са нарушенията в слуха.
Много родители пренебрегват факта, че за да се научи детето им да говори, е нужно преди всичко те да му говорят. Това може да става по време на храненето още в най-ранната възраст. Децата се радват, когато им говорят, пеят им песнички или им четат приказки. Така те ще могат най-късно до 4-годишната възраст да се научат да се изразяват разбираемо. Ако това не се удава на някое дете, то се нуждае от помощта на логопед.
Гледането на телевизия и слушането на касети не подпомагат развитието на говора, дори пречат на процеса. Защото детето не говори, докато гледа телевизия. То няма и партньор за диалог, който да отговаря на въпросите му и да ги коригира при нужда.

Двигателни нарушения
Все повече деца страдат от нарушения във фината или в грубата двигателна дейност – изпускат предмети, спъват се и се удрят, не могат да хващат топка по време на игра. Това се дължи на недостатъчните тренировки, при които малчуганите могат да упражняват както фините движения – ръчна работа и рисуване, така и грубите – игра с топка, скачане, катерене... Причината може да се дължи на неинформираността на родителите. Те не са наясно какво е нужно за правилното физическо развитие на детето. Когато попаднат в детската градина, обикновено такива деца усъвършенстват двигателните си умения чрез колективните игри.