Основният въпрос пред възпитанието е от какво се нуждаят децата, за да се развиват оптимално. Ако се пренебрегнат второстепенните неща, остават


три доминиращи потребности
тясно свързани помежду си.
На първо място е нуждата от сигурност. На второ – от движение, лудуване, тичане, игра. На трето място – от умствено развитие, от удоволствие, породено от любопитството и от предизвикателствата. Важна и също неразривно свързана с това е радостта да се отговори на предизвикателствата, да се докажат постиженията и уменията. Ако тези основни човешки потребности не се задоволяват в нужната степен, рано или късно се стига до нарушения. Ако обаче на родителите се удаде да формират на тази основа взаимоотношенията си с детето, възпитанието има огромен шанс за успех.

Съвременната невробиология потвърждава посочените тези с твърдението, че човек е комплексно, динамично същество, което се нуждае най-много от условия да развива своите физически, умствени и психични възможности. Тялото, главата и психиката непрекъснато са във взаимодействие, като се стимулират.
Физическите упражнения изтласкват кислород до мозъка. Кислородът подобрява мисловните способности, а те помагат при решаването на проблемите. Решаването на проблемите прави хората щастливи, повишава чувството им за сигурност и самоувереността им. Така всичко е обвързано едно с друго, всяко нещо влияе на друго. Колкото и малък да е човек, той обича предизвикателствата, новото, приключението

А това че, от друга страна, се стреми към сигурност и защитеност, го прави човек в истинския смисъл.
Всички деца се нуждаят от любов и сигурност.
Какво означава това? Редовни порции гушкане? От тях наистина всяко дете има нужда, но това не е достатъчно, за да придобие чувство на защитеност. Много важно е детето да е уверено, че може да разчита на мама и татко. Когато те кажат нещо – както положително, така и отрицателно, то да е вярно. Когато обещаят нещо, да го изпълнят. Ако забранят нещо, да отстояват забраната... Тези правила също принадлежат към умението да се вдъхва сигурност.
Ако искате да подарите на детето си истинска защитеност, трябва да правите и още нещо –
да засилвате чувството му за сигурност
Всъщност това не е толкова трудно. Ще му помогнете лесно с малко усилия.
 Четете му приказки.
Вземайте го под чадъра си по време на дъжд.
 Не му се карайте, когато влиза и подскача в локвите. 
Погалете го в знак на прошка по главата.
 Разрешавайте му да “язди” татковите рамене.
 Преди заспиване му прошепвайте, че го обичате точно толкова, колкото новороденото му братче или сестриче, даже малко повече.
Осигурявайте му условия за движение, лудуване, игри и смях.
Доказано е, че човек е роден да се движи, а не да лежи на дивана. При физически усилия в мозъка постъпват повече кислород, ендорфини и други хормони на щастието.
Как да раздвижвате детето? Има най-малко 1000 начини за това. Почти всяко движение, което то избере, е правилно. Ако е възможно, запишете го на детска градина – там движението е на особена почит. То е най-доброто лекарство и най-големият умиротворител за семейството. Налудувалите се деца са миролюбиви. Тези, които не са успели да се налудуват, приличат на малки дяволчета – разрушават всичко, което им попадне.
Децата се чувстват защитени, когато им се дава и
достатъчна възможност да лудуват
Помнете, че те не са създадени за заседнал живот във високи сгради!
Всички малчугани искат да показват, че могат нещо, че творят нещо. Всички родители пък сигурно помнят момента, когато за първи път детето им е стояло изправено без чужда помощ и без да се държи, ги е гледало победоносно. За децата това събитие е от световно значение, а и родителите не може да не го оценят по достойнство.
Малките се радват, когато успеят да постигнат или да създадат нещо ново, независимо дали то е станало с помощта на ума, или на ръцете. Децата могат да бъдат невероятно упорити и издръжливи, когато искат да постигнат успех. Успехът прави детето щастливо (както е известно, това важи не само за детската възраст).
Давайте възможност на малчугана да показва уменията си, за да може да ги разгръща в пълна степен. Той сигурно ще се гордее от постигнатото. Изкуството ви на родители трябва да се състои в това да насочвате вниманието на детето към положителни неща, а не да го оставяте във властта на видеоигрите и на телевизионния екран.
Как да помагате на детето да успява?
  Осигурявайте му възможност да придобива собствен опит и се намесвайте само когато не може по никакъв начин да се справи само. Ако накрая то повярва, че само е стигнало до решаването на някой проблем, значи вашата помощ е била перфектна.
 Когато избирате играчки за съкровището си, първо помислете дали те ще донесат радост от постигнат успех, или са само шарени предмети, които ще засилят у малчугана чувството на разочарование и безсмисленост.
Използвайте склонността на детето си да ви подражава.
Ако проявявате търпение, всеки ден то ще постига нещо ново, ще е гордо и доволно и ще пораства с по “един сантиметър”. Подходът, който ви предлагам, наистина е изморителен, а вие със сигурност нямате много свободно време. Повярвайте ми, че усилията ви ще се възнаградят, а резултатът ще е вълнуващ – ще се радвате на миролюбиво, будно, уравновесено, любознателно, а това означава и оптимално насърчавано в развитието си дете.

Соня Найденова
психолог