Как да откажем детето от залъгалката?

Любовта на 6-месечното бебе към биберона залъгалка е нещо обичайно, отговарящо на развития му сукателен рефлекс. След осмия месец обаче постепенно този рефлекс се заменя с дъвкателния. Ако започнете да давате на детето си подходяща играчка или ринг за зъби, който да дъвче вместо класическата залъгалка, намалявате вероятността то да се пристрасти към нея. Вече между 2-рата и 3-ата година на детето ползването на залъгалкатасе превръща в напълно безполезен навик, криещриск от бъдещи нарушения в захапката. Какво се случва обаче, когато 2-годишният ви малчуганне иска и да чуе за раздяла с този верен утешител? Преди да пристъпите към стратегията за отказване, имайте предвид два неща. Първо,че вашето дете трябва доброволно да се откаже от залъгалката, в противен случай то ще я замести например с палчето си, а този навик е още по-труден за изкореняване. Второ – избягвайте да стартиратекампания „антизалъгалка”, когато детето ви е в периодна емоционален стрес или на промяна(наскоро му се е родило братче или сестриче, току-що е тръгнало на ясла и т.н.).  

Наблюдавайте внимателно детето. Разберете кога и в какви ситуации то се сеща за любимата залъгалка. Преценете дали то се нуждае от нея единствено по навик, който не винаги има успокояващ ефект. Обсъдете темата. Обяснете на детето защо е време да изостави залъгалката. Кажете му, че вече е голямо, че усмивката му е по-слънчева без нея, че така и зъбките му ще пораснат по-здрави и т.н. Обърнете му внимание, че не разбирате какво то иска да ви каже, когато залъгалката е в устата му.

Забравете принудата. Не правете така, че от днес до утре залъгалката да изчезне. Избягвайте наказанията и забравете номера с потапянето й в горчива или люта течност.  


Направете залъгалката неатрактивна. Опитайте следния трик: пробийте залъгалката с игла – когато въздухът излезе навън, смученетой вече не е толкова приятно. В никакъв случай не купувайте нова залъгалка на детето, ако старата е пред скъсване. Забравете и залъгалките за 18-месечни – те още повече стимулиратпристрастяването.

Пазарете се. По пътя към постепенното отказване от залъгалката добър ход е да се спазарите с детето, че то ще я ползва само в определено времеи място. Например отначалосамо вкъщи, после –само в детската стая, а преди пълното отказване – само в леглото преди сън. 

Стимулирайте неговата жертвоготовност. Провокирайте чувството на състрадание у детето, като го призовавате да подари залъгалката си на малко бебе, което „спешно се нуждае” от нея. След като се съгласи да даде любимата си собственост, подобаващо го похвалете за доброто дело. 

Силата на ритуалите. Понякога изненадващо бърз ефект има официалният „ритуал по сбогуване със залъгалката”. След съгласието на детето цялото семейство може да се събере в градината и да зарови стария биберон залъгалка. 

Малки радости в трудните дни. В първите няколко дни без залъгалката детето често ще се сеща за нея. В тези моменти се подгответе с дребни стимули, които да го накарат да забрави „старата си любов”. Например на малка черна дъска залепяйте по един златен стикер – звездичка, като награда, че то и този ден е издържало без прословутата залъгалка. 

Предложете му алтернатива. Непосредствено след отказа си от залъгалкатадететосе нуждае от друг утешител. Покажете му, че гушкането на любима плюшена играчка може да е много успокояващо. Пейте му преди сън, четете му приказки, милвайте го. Не допускайтето да се разстройва и да заспива с продължителенплач.

„ 9 месеца“