Дъщеря ви плаче, тръшка се и не иска да се облече за детската градина. Кое е най-правилното решение в този момент, когато остават само 5 минути до часа за тръгване? Да й се скарате, да я натупате или да продължите да я увещавате? В момент, когато всичко изглежда безнадеждно и ситуацията е извън контрол, често родителите прибягват до емоционално изнудване. В подобна ситуация изпада и Ирена Янева, майка на 3-годишна дъщеричка. „Понякога дори не осъзнавам, че го правя. Животът ми е като безкрайна въртележка, от която не мога да сляза – работа, домакинство, грижи за детето… Когато дъщеря ми не иска да направи нещо или ме дразни, често използвам фразата „Моля те, направи го заради мен, за да ме зарадваш” или „Хайде, само за мама, достави ми удоволствие”. Изнудвам я, за да получа своето и вече съм станала много добра в това”, споделя Ирена. Колкото и да се старае да спре с този подход, тя признава, че понякога не може да се откаже от него. Младата майка осъзнава, че често пъти зад милите думи се крие пазарлък само и само за да постигне тя своето.Защо се случва така?
След раждането бебето е напълно зависимо от родителите си. Мама го храни, преоблича, татко го къпе и си играе с него. То копнее за вниманието на околните и с нетърпение чака да го прегърнат и помилват. Само след няколко месеца обаче малкото човече започва да опознава света, като пълзи или ходи, и родителите вече трябва да поставят забрани и ограничения. Идва времето на сблъсъка между естественото любопитство на мъничето и притеснението на мама и татко. Детето не може да осъзнае кое е правилно и кое не. Ето защо то трябва да се откаже от някои свои желания и цели. В този период емоционалното изнудване не е толкова лошо. Малкото знае, че не бива да пипа печката, защото мама се ядосва. Едва след като порасне достатъчно, то ще разбере, че тя е опасна за него.


Къде е границата?

Някои родители обаче преминават границата и продължават с емоционалното изнудване не само за да предпазят детето, но и за да постигнат своите „користни” цели. Коя майка не иска да се похвали пред приятелките си, че нейното умниче е проговорило още на 9 месеца и е проходило на 10 месеца? Често родителите насилват малчугана да изпълни техните желания, без той сам да иска това. Използвайки изрази като „Направи го за мама” или „Хайде, ще зарадваш татко”, те се надяват, че ще постигнат по-голям успех. В повечето случаи обаче детето не е готово за това, което родителите искат от него. Още от първите си месеци бебето знае съвсем точно от какво се нуждае. Не го насилвайте да яде, да ходи или да изпълнява други „номера”. Запомнете, че то не е в цирка, където трябва да се подчинява на вашите команди. Много малчугани страдат от факта, че не могат да отговорят на очакванията на родителите си.

Ами, ако не ме обича
Всяко дете има нужда от обичта на родителите си. Емоционалното изнудване поставя под съмнение любовта на мама и татко към детето. В молбата „Направи го, за да ми доставиш удоволствие” има скрита заплаха. Малкото не осъзнава, че каквото и да стане, ще го обичате. То се притеснява, че ако не изяде цялата купичка с плодове, мама ще се сърди и няма да го прегръща повече. Доказано е, че малчуганите, които често са подложени на емоционално изнудване, постоянно се борят за одобрението на родителите си. Те са несигурни и неудовлетворени, растат в страх и притеснения.


Има ли изход?
Какво стана с дъщерята на Ирена, която не искаше да се облече за детската градина? Вместо да прибегне до емоционално изнудване, младата майка може да предложи нещо друго. Преговорите са неразделна част от възпитателните методи. Резултатът от тях ще е позитивен само ако детето има избор. Ако малкото момиче отказва да облече роклята си, Ирена може да му предложи панталонки и блуза, вместо да го изнудва или заповядва. Така детето ще чувства, че само е взело решението и ще изпълни молбата на мама.

Изнудвай изнудвача

Ако продължително време изнудвате хлапето, то скоро ще осъзнае какво правите и ще започне да ви отвръща със същото. Не след дълго малчуганът ще изпълнява молбите ви само в замяна на малки услуги. Така пазарлъкът никак няма да върви. На родителите, изпаднали в подобна ситуация, им се налага да прибягват до директни заплахи и дори шамари.

Опасностите
Всеки родител смята, че прави най-доброто за детето си. Дали обаче това е така? Наблюдавайте детето, докато играе. Как се държи с куклите и с другите малчугани на неговата възраст? Ако забележите, че вашият мъник използва изнудване в игрите, значи сте прекалили с „направи това заради мама…”

Доказано е, че децата, които са подлагани на прекалено силно емоционално изнудване, прилагат тези трикове и като пораснат. Замислете се дали искате вашият син или дъщеря да се превърне във възрастен изнудвач. Едва ли. Може би е време да преустановите емоционалните шантажи и да намерите по-правилния начин за възпитание.

Юлия Живкова
психолог