Работа, проблеми, забързано ежедневие… Повечето млади майки мечтаят само за топла вана и спокоен сън в края на деня. Какво става обаче, когато тяхното 2–3-годишно хлапе нахлуе с викове и плач в спалнята посреднощ и иска да се скрие в семейната спалня. „Мамо, страх ме е!” или „Татко, може ли да спя при теб?”… Отваряте очи и виждате разплаканото си мъниче, което търси сигурност под завивките. Малкият палавник показва завидна смелост, когато се спуска по пързалката или се люлее на най-високия клон, но плаче от невидимите заплахи, които се крият зад пердето или под леглото. Детето развихря фантазията си, когато остане само в стаята, и за него дори и светлината от улицата придобива ужасяващи форми. Децата между 2 и 7 години се страхуват от фантастични чудовища, призраци и гномове, като честа причина за това е прекаленото гледане на телевизия. Как да се преборите с тези страхове? Важно е да не игнорирате сигналите, които малчуганът ви изпраща. Не му се подигравайте, а приемайте неговите притеснения сериозно. Разговаряйте с детето, изслушвайте го и го подкрепяйте. Възможно е то да не е в състояние да обясни от какво се притеснява. Все пак насърчавайте го да споделя с вас страховете си.Чистка на стаята
Да се справите с чудовищата, не е лесна задача. Много малчугани се страхуват от тъмното и през нощта дори и малкото плюшено кученце започва да придобива размерите на огромен санбернар. Родителите допускат грешка, като вземат детето в семейното легло, надявайки се, че така ще отстранят проблема. Не го правете! Заведете малчугана в стаята му и светнете лампата. Покажете му, че няма от какво да се страхува. Заедно проверете навсякъде – в гардероба и под леглото. Може да разгледате играчките и дори да поиграете малко с тях. Вземете фенерче или свещ и огледайте по-добре по-тъмните ъгли на стаята. Важно е да уверите мъничето, че всичко у дома е проверено и в неговата стая е безопасно. Нека то се увери, че няма странни и непознати сили, които го заплашват. Оставете детето в леглото, целунете го, но не затваряйте напълно вратата. Ако се бои от тъмното, през деня може да го тренирате срещу това под формата на игра. Крийте предмети в банята или в килера, а то нека да ги открива.


Супергерой
„Синът ни идваше всяка нощ да спи при нас в продължение на две седмици. Допусках грешки в работата си след няколкото много изтощителни нощи, в които не можех да мигна. Дори не исках да се погледна в огледалото – имах тъмни сенки под очите и приличах на зомби. Бях изнервена и сприхава”, разказва Милена Яголова, майка на 3-годишния Петър. Тя решила проблема, като купила на мъника костюм на супермен. „Казах му, че вечер може да облича панталоните на супергероя и нито едно чудовище няма да се приближи до него. Оказа се прекрасна идея. Още първата вечер той спеше с костюма и въпреки че мярката ми се стори малко драстична, това беше единственото решение.”

Чао, чао, изчадия!
Десислава Нанева намерила друг начин да се справи с проблема „Чудовища”. „3-годишната ми дъщеря спеше в семейното легло повече от месец. Със съпруга ми опитахме какво ли не, но нищо не помагаше. Всяка вечер Ася идваше разплакана и се гушкаше между нас. Твърдеше, че чудовищата ще я изядат. Всичко започна след като гледа страшно анимационно филмче по телевизията. Не можех да я убедя, че в него всичко е само измислица.” Една събота Десислава завела малката Ася в хипермаркет до щанда за бои. Помолила я да избере любимия си цвят. Момиченцето се спряло на светлосиньо. Отчаяната майка купила достатъчно боя и няколко четки. На другия ден цялото семейство боядисало детската стая. Десислава обяснявала на Ася, че това е вълшебна боя, която ще я предпази от идването на чудовищата. Ефектът бил поразителен. Вечерта момиченцето спало непробудно без плач и сълзи.


Донка Дамянова
психолог