Гумени мечета, подарени от милата съседка, близалка – от най-добрата приятелка... Какво да правите, когато чужди хора постоянно подават сладки неща и бонбони на детето ви? Вижте как това става по света.

Франция
Преди да се даде бонбон на чуждо дете, установена е практика първо да се говори с родителите и да се поиска тяхното съгласие. Повечето от тях са наясно какво обича да яде детето им и кога. Не се гледа с добро око, ако се предлагат сладки неща на малчуган без разрешението на родителите му.Полша
Алергии, диабет – хората в тази страна са информирани, че сладките неща са удоволствие за кратко, в дългосрочен аспект обаче създават проблеми. Затова никой не предлага сладко на чужди деца, с изключение може би на някои възрастни хора.

Русия
Тук да се даде на чуждо дете сладко лакомство е напълно естествено и почти е проява на добро възпитание. На пейките в парковете седят възрастни хора. Когато покрай тях минават деца, те им подаряват бисквити и бонбони. Повечето деца обаче са научени първо да подадат на родителя си подареното и да искат разрешение дали да го изядат.


Испания
Макар родителите да не се радват, когато детето им получава подарен сладкиш от чужди хора, те не могат да реагират бързо. Какво всъщност могат да направят, ако някой добронамерено и с умиление вече държи под носа на малкото им съкровище близалка и любезно пита дали може да му я даде? Най-много проблеми обаче създават не чуждите хора, а... собствените баба и дядо. Те много често носят сладкиши на внучето въпреки забраната на родителите.

Холандия
Възрастните често се обиждат, ако родителите забраняват на детето си да приема сладки изкушения от тях. Те питат какво лошо има в това малчуганът да хапне малко шоколад. Или допълват като за собствено извинение, че в тяхното детство не е имало всичките тези алергии и рискове, които днес тормозят малките.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова