Известно е, че празниците носят и стрес. Вече сте се примирили с пазаруването по дълги списъци, с висенето по опашки и самоотверженото майсторене на специалитети, които виждат бял свят само веднъж в годината. Сигурно обаче пропускате, че в тези дни има и ситуации, които ще подложат на изпитание Вашата тактичност. Ще успеете ли ловко да се измъкнете от тях?

“Не” на лакомника!
Ситуация: Чувствате се раздвоена, когато детето Ви настоява за още сладкиши. Не искате да му отказвате удоволствието, но и не желаете да прекалява със захарта.


Изход: Трудно е да се изтъкват разумни доводи пред дете, което стои пред чиния, отрупана с празнични изкушения. Затова започнете да подготвяте Вашето слънчице по-отрано. Обяснете му, че тъпченето със сладки неща е опасно. Преди сервирането на празничната трапеза напомнете, че са му позволени определен брой лакомства. За да го ограничите по-лесно, поднасяйте сладкишите на малки порции. Така детето няма да се изкушава.
Включвайте малкия човек в приготвянето на празничните сладки и бисквити. Това занимание ще обсеби вниманието му и ищахът за консумация ще намалее.

Някои родители смятат, че ограничаването на сладките неща по време на празниците е загубена битка. Ако не искате да сте строга, но се тревожите, че с настъпването на Новата година в устата на детето Ви ще се появи нов кариес, включете в менюто повече плодове и зеленчуци. Така поне ще се уверите, че наред с шепите бонбони мъничето приема и витамини.

Твърде много подаръци
Ситуация: Ако Вашето дете е първороден внук за бабите и дядовците, през коледните празници холът ви може да се превърне в щанд за детски играчки. Решавате, че догодина ще се обадите на роднините и ще им заявите, че не желаете да отрупват малкия галеник с подаръци. Как може да обясните какво имате предвид, без да сте рязка?
Изход: Детето е новият член на семейството и е естествено цялото внимание да е насочено към него. За да спестите част от разходите на роднините, предварително може да разпределите кой какъв подарък (на приблизително еднаква цена) да поднесе. Друг подход, който ще направи празниците финасово по-поносими, е да се елиминират подаръците за възрастните.
Споразумейте се да има подаръци само за децата.
Ако все пак Вашето слънчице получи купища играчки, може да наложите ограничения след празниците. Приберете част от подаръците и след време ги изваждайте един по един. Може да предоставите на детето пълен достъп до всички играчки, но след няколко дни приберете половината. През следващите месеци спазвайте принципа на ротацията – изваждайте нова играчка и прибирайте употребявана.

Забраненият подарък
Ситуация: Не разрешавате на
Вашето дете да притежава играчка-оръжие. На празника най-добрите ви приятели му подаряват пистолет – последен писък в производството на играчки. Всички гости наблюдават гузната радост на детето и Вашето ужасено изражение при разопаковането на подаръка.
Изход: Желанието да изкрещите „В никакъв случай!” вероятно е непреодолимо. Постарайте се обаче да запазите самообладание. Накарайте малкия човек да благодари за подаръка, а след няколко дни заедно с него посетете магазина за играчки и помолете да заменят пистолета за нещо по-миролюбиво. По пътя може да поговорите за принципните правила, а именно: временно подаръкът се приема, благодари се за него, но после той може да се размени за нещо по-подходящо. Така детето няма да се чувства неудобно, че е приело нещо забранено.

Сблъсък на традиции
Ситуация: Семейството на Вашия партньор празнува Коледа по един начин, Вашето – по друг. След раждането на детето тези малки различия могат да станат повод за конфликти. Вие настоявате традициите да се спазват така, както ги помните от детството си. Чудите се обаче как най-безболезнено да съчетаете различните представи за празника.
Изход: Ако държите само на обичаите от детските си спомени, Вашият партньор може да се почувства пренебрегнат и обиден. Затова създайте нови традиции, които запазват най-хубавото от ритуалите и на двете семейства. Така ще покажете на Вашето дете как семействата на мама и на татко отбелязват празниците. За малкото човече този подход е най-добрият, защото за него важи принципът “колкото повече, толкова по-весело”. Така пък ще заздравите и връзките между двата рода.