Никой родител не иска да възпита разглезено и егоистично дете. Всички желаят децата им да не са безчувствени към другите, да уважават по-възрастните и да помагат на тези, които се нуждаят. На фона на битките, които се разразяват между малките, когато се наложи да споделят играчките си, понякога възпитателните принципи могат да изглеждат безнадеждна амбиция. Убеждаването с много думи и назидания едва ли ще помогне. Най-добре е винаги когато има възможност, да показвате на детето си какво означава да съчувства на другите.


Започнете да го приучвате към състрадание още от бебешката възраст. Най-ефективният подход е

да го “къпете” с обич и внимание
Детето трябва да развие усещането, че се грижат за него, че го обичат, преди самото то да е в състояние да се грижи за другите и да ги дарява с внимание и обич.
Трудно е да се определи кога се развива способността за съпричастност, но дори 6-месечното бебе може да притежава усет за чувствата на тези, които са около него. Забележете сълзите в очите на бебето, когато гласът ви звучи гневно, и радостното изражение на лицето му, когато се усмихвате и сте щастлива.

Когато се учат да прохождат, децата започват да се ръководят от тези чувства. Не е рядко изключение 2-годишното дете да се опитва да нахрани мама или да утеши куклата си. Наистина то ви подражава, но оттук тръгват и първите стъпки към състраданието. Това чувство обаче
може да отлети много бързо
В един момент детето съчувства на по-малкото си братче, защото е паднало и коляното му е ожулено. В следващия момент обаче то избухва в плач, ако таткото предложи сладко лакомство на пострадалото братче.
За да насърчите съчувственото поведение на детето, хвалете го за всяка постъпка в тази посока. Има различни подходи, чрез които можете да възпитавате малчугана да е състрадателен и отзивчив към околните.
 Водете детето със себе си, когато посещавате възрастни и болни приятели. Карайте го да поздравява не само познатите, но и съседите, продавачите в магазина...
 Пред него благодарете за нещо, което не сте правили дотогава – например на пощаджията или на инкасатора.
 Стимулирайте го да помага. Нека то се включва според силите си в почистването на детската площадка в парка. 
 Когато купувате цветя за рожден ден на приятелка, предлагайте на детето ви да ги избере. То ще се радва, че ви помага и скоро ще се научи да помага и на другите.
 Ако негово приятелче е болно, предложете на детето си да му купите подарък. Заедно го изберете и занесете на болното.
 Когато баба търси очилата си, помолете детето да й помогне.
 Ако между двете ви деца има ревност, често ги карайте да си разменят играчките и любимата “собственост”. 
 
Диана Недева
психолог