Бебето плаче и вие не знаете каква е причината. Дали е гладно, жадно, или просто му се спи… Първите дни у дома са най-трудни. Често новоизлюпените майки се чудят как да се справят с мъничето и как да отговарят на нуждите му.


След раждането детето разчита за всичко на мама. То знае, че когато стомахчето му е празно, тя ще му поднесе гърдата си, за да го накърми, а когато пелените му са мокри, ще ги смени. Често родителите правят голяма грешка – те започват да учат новороденото си на търпение още от първия ден след изписването от родилния дом. Не си правете илюзии, че в началото бебето ще ви даде тази възможност. То няма да чака дори минута, ако не се отзовавате на плача му. След раждането


детето иска всичко – тук и сега!
Ако го оставяте да чака, единственото, което то ще осъзнае, е, че хората около него са недружелюбни и безразлични към неговите безпокойства, ще се почувства изоставено и пренебрегнато.
През първите седмици и дори месеци най-добре се старайте бързо да изпълнявате всички желания на мъничето. Не се страхувайте, че ще го направите малък глезльо. Търпението се формира постепенно по-късно. След раждането трябва да откликвате на всяка потребност на малкото, защото така ще помогнете то да си изгради доверие към вас. Важно е то да осъзнае, че може да разчита на мама и татко, да се чувства защитено и спокойно.

Постепенно детето ще започне да прави връзка между действията си и вашата реакция. То ще разбере, че когато плаче, вие реагирате веднага. Разбира се, не винаги родителите са в състояние на секундата да задоволят потребностите на малкото. Ако се налага да се забавите няколко минути, говорете на детето, обяснявайте му какво правите. Гласът ви ще го успокои. Запазвайте спокойствие колкото и силно да плаче бебето. Говорът ви е сигнал за детето, че не сте го забравили. То разбира, че скоро мама ще му помогне. Добре е да запомните, че през първите шест месеца
не бива да оставяте детето да чака повече от 10 минути
Ако не се отзовете по-дълго време, най-вероятно то ще забрави всичко, което е научило досега. Не забравяйте, че търпението се формира бавно и с постоянство. За детето не съществува понятието “време”. Затова след първата годинка опитайте да избягвате думи като „сега” и „скоро”. Мъничето няма да ви разбере. Ако искате да го приучите да спазва правила, навийте часовник с будилник или използвайте пясъчен часовник. Обяснете на детето, че когато чуе звънеца или пясъкът изтече, ще получи това, което иска. Важно е на всяка цена да изпълните онова, което сте обещали, за да не се почувства то излъгано.
Едва на 2 ½ год. постепенно детето започва да разбира значението на понятията „скоро” или „след малко”. 3-годишните пък вече осъзнават какво се е случило „вчера”, „днес” и „утре”.  Все пак обаче детето няма точна представа за времето. Това е и причината малката госпожица половин час да избира коя рокля да облече за детската ясла, докато мама бърза. На тази възраст много деца искат да са независими. Малчуганът често реагира невъздържано и плаче, когато родителите се опитват да му поставят правила и ограничения. Детето настоява да разполага с времето си и когато получи тази възможност, може да стане по-търпеливо. За да не изпадате в неприятни ситуации, предупреждавайте малкото с колко време разполага, преди да излезе с вас или да свърши друга, неприятна за него работа. Кажете му, че има 10 минути да избере как да се облече или да играе с любимите си играчки преди вечеря. Най-вероятно първите няколко пъти детето няма да осъзнае ограниченията, които му поставяте, но постепенно ще свикне с тях. Важно е да го оставяте само да се занимава. Много майки се оплакват, че малчуганът им не се отделя от тях, но истината е, че те са виновни за тази болезнена привързаност.
3-годишните имат нужда от самостоятелност
Затова оставете вашето мъниче да играе и да се забавлява без чужда помощ и намеса. Не се поддавайте на изкушението непрекъснато да се занимавате с него. По този начин то ще смята, че наоколо непрекъснато трябва да се случва нещо. Оставяйте го само да открива очарованието на света. Нека бъде изследовател. Бавно и с упорство го приучвайте към търпение. Така след време вашето постоянство ще се възнагради.