“Уаааааа”... следват хълцане и сълзи. Статистиката сочи, че 90% от бебетата плачат при раждането си. Някои само хлипат, други извисяват глас и не млъкват часове наред. Именно това се случва и през първите дни след изписването от болницата у дома.
“Защо плаче бебето?” Това е въпросът, който тревожи много майки, щом се приберат вкъщи. Те са раздвоени между радостта от майчинството и страха дали ще се справят с многото грижи. А бебето не им помага много и често плаче без причина. Важно е да знаете, че с течение на времето все повече ще разбирате сигналите, които то ви изпраща, и бързо ще откликвате на неговите нужди.Не съм добре


Плачът е начин бебето да ви каже, че не се чувства добре. Запомнете – след раждането то ще плаче без сълзи. Ще бръчка носле, чело, ще се зачервява, ще размахва ръце и крака. Причините за неговото безпокойство могат да са няколко.
 То е гладно или жадно.
 Изпитва студ или му е много топло.
 Пелените за еднократна употреба са пълни.
 Страда от колики и го боли коремчето.
Ако не е време за кърмене, а пелените са сухи, значи причината за сълзите е друга. Често родителите обличат бебето с много дрехи от страх да не го простудят или го оставят босо, за да го закаляват. Внимавайте да не изпаднете в крайност и следете температурата на тялото на мъничето, защото все още то има несъвършена терморегулация. Също така, дори да го кърмите „на поискване”, предложете му вода, защото може да е жадно. Някои деца изпитват нужда да пият вода, други категорично отказват. Бебето само ще ви покаже дали му е необходима. Важно обаче е да не го лишавате от живителната течност.


Вируси на бойния фронт

Друга причина за сълзите са някои болестни състояния. Проверете устата, ушите, очите и кожата на бебето. Възможно е то да има афти или подсичане по кожните гънки, да го боли гърлото или да страда от възпаление на средното ухо, например. Премерете телесната му температура и проверете изпражненията. Ако плачът не стихва, заведете детето на педиатър.

Тревога за мама

Добре е да знаете, че понякога бебетата плачат, за да се разтоварват. Това е начин да се освободят от психичното напрежение, което са натрупали през деня. Те постоянно придобиват нови впечатления за света наоколо. Чрез плача изразходват натрупалата се енергия.
Друга причина за детските сълзи е, когато бебето усеща безпокойството на мама. Проучвания показват, че плачът на малкото в края на деня има пряка връзка с физическото и с емоционалното състояние на родителите. Ако в дома витаят напрежение и умора, детето улавя това с чувствителните си рецептори. То не може да изрази вербално чувствата си. Ревът е единственият начин да ви „каже”, че усеща напрежението. Обикновено в края на деня вкъщи се събират всички от семейството и един през друг се опитват да привлекат вниманието ви. Таткото се е прибрал уморен от работа, по-голямото дете търси нежност и подкрепа. Не се отчайвайте! Може да се справите с всички, ако запазите самообладание.
Имайте предвид, че най-труден е първият месец след раждането на бебето. И околните, а и вие се адаптирате в новата ситуация. Не се срамувайте да потърсите помощ. Стара африканска поговорка гласи, че за да се отгледа едно дете, е нужно участието на цяло село. На село майката винаги разполага с помощници, на които може да остави за малко ревящото бебе, за да възстанови силите си и тя да се успокои или да свърши нещо. В града е по-различно, но не ви пречи да се обградите с хора, които могат да помагат – близки, роднини, приятели, съседи, детегледачка.


Понякога бебето плаче и за да изпита силите ви. Това не е тест за родителство. Запомнете, че то има нужда от обич и нежност. През първите месеци дарявайте „малкия терорист” с много ласки и не го оставяйте да плаче дълго. Така ще се създаде трайна връзка между вас. Успокоявайте го, говорете му нежно, вземайте го на ръце, люлейте го, пейте му. Създайте си ритуали, с които малкото човече постепенно ще свикне. Ако то всяка вечер хленчи след баня, масажирайте го или му пейте песничка.
Някои стари баби казват, че е добре да оставяте малкото да плаче, защото така ще се развият и ще укрепнат белите му дробове. Според проф. Дитрих Райнхард от Университетската клиника по детски белодробни болести в Мюнхен това твърдение е абсолютно погрешно. Белите дробове на бебето не се нуждаят от укрепване. Те са напълно годни да функционират още след първата глътка въздух, когато белодробните алвеоли (крайните разклонения на бронхите) се разгръщат. Ето защо малкият човек не се нуждае от допълнителен стимул, т.е. да плаче. Дори напротив – това по-скоро може да навреди на гласните му връзки. С течение на времето продължителният рев може да доведе до образуване на възелчета по гласните връзки и детето да остане трайно с пресипнал глас.
Важно е да не се гневите на бебешкия плач и постоянно да си повтаряте, че той е естествено състояние в развитието на малкото човече. Скоро първите месеци ще са безвъзвратно отминали и ще се радвате на усмихнато и дружелюбно бебе.