Д-р Жеко Димитров практикува в групова практика за първична медицинска помощ в град Варна. Завършил е Медицински университет – Варна със специалност „Медицина“ и в момента специализира „Обща медицина“. 


Заедно с д-р Николай Кирилов – докторант към Института по медицинска микробиология и хигиена към Саарландския университет, са съавтори на научен труд, посветен на микробиома и конкретно на Akkermansia Muciniphila – бактерия, свързана с метаболизма на серотонина в червата.

Човешкото тяло е дом на огромно разнообразие от микроорганизми – бактерии, гъби, протозои и вируси. Този съвкупен микросвят, заедно с генетичната информация, която носи, се нарича микробиом. Най-голяма част от тези микроорганизми обитават стомашно-чревния тракт, основно дебелото черво.
Какво се случва с микробиома, когато сме подложени на стрес и неправилен начин на живот и как това се отразява особено при жените – ще научим от д-р Димитров.

Снимка: LactoFlor

Жените обикновено са по-сензитивни и емоционални. Как стресът влияе върху чревната флора и микробиома при тях?
Стресът – психически и физиологичен – активира различни хормонални механизми. При краткосрочен стрес се задейства симпатикуса с молекули като адреналин и норадреналин, а при продължителен стрес се намесва и хормоналната система с ключов играч – кортизолът. 
По отношение на микробиома вече, кортизолът има пагубен ефект, защото много от бактериите се повлияват зле от високите му нива в дългосрочен план. Това от своя страна води до дисбиоза в червата (състояние на нарушен баланс на чревната флора). 
Инсулинът и прогестеронът са естествени антагонисти на кортизола, т.е. молекулите, които му противодействат. 
Прогестеронът (хормон, чиято основна роля е да подпомага подготовката и поддържането на лигавицата на матката на жената за бременност и предпазването на плода след зачеване) обикновено е в най-високи нива след третия месец на бременността. Причината за това е, че се синтезира от плацентата в изобилие. Инсулинът е хормон, който се секретира от панкреаса след като сме изяли храна, богата на въглехидрати като ориз, картофи или нещо сладко.

Снимка: LactoFlor

Освен стреса, какво друго може да причини дисбаланс на чревната флора, въпреки добрата храна? 
Дори при здравословно хранене, микробиомът може да бъде нарушен. Причини за това са:
•    прием на антибиотици
•    бактериални, вирусни и паразитни инфекции
•    синдром на раздразненото черво
•    хроничен стрес
•    хранителна свръхчувствителност
•    генетична предразположеност
Жените със синдром на раздразненото черво, които идват в кабинета, често се оплакват от диария, подуване, болка, както и от дефицити на витамини и анемия. Понякога избягват приема на храна поради страх от неприятни реакции, което още повече влошава състоянието им.

Какво помага при синдром на раздразненото черво?
До 20% от българите страдат от синдрома на раздразненото черво. Пробиотиците могат да бъдат добри помощници при справяне със състоянието. Полезни бактерии от родовете Lactobacillus и Bifidobacterium подпомагат регулацията на изхожданията и възстановяването на чревния баланс. 
За късмет на страдащите от такъв тип проблеми съществува българска мултибактериална формула с включени 6 български щама - представители на общоприетите като полезни бифидобактерии и лактобацили плюс пребиотици, които да хранят полезните бактерии в червото. Те са подбрани сред множество изолати от традиционни млечни продукти (кисело мляко, кашкавал, млечна суроватка). Пациентите могат да я открият под името Лактофлор Опти 6. 
Други ефекти на тази формула са подпомагането на имунитета и здравословен баланс в стомашнo-чревната флора. Пробиотиците имат свойство да подобряват чревната флора и да ограничават колонизацията на патогенни бактерии. 

Ако жената редовно вечеря късно, яде набързо, на крак или под напрежение – как това влияе на микробиома и храносмилането?
Хранителният режим оказва огромно влияние върху микробиома. Организмът ни има естествен дневен (циркаден) ритъм, който кара хормоните на стреса да се покачват рано сутрин и след това постепенно, през целия ден, да спадат. Главният регулатор на този процес е слънчевата светлина. 
Нивата на кортизолът, адреналинът, тестостеронът, растежният хормон, щитовидните хормони, са най-високи рано сутрин. Те имат за цел да ни енергизират, да вдигнат кръвната захар, така че да успеем да се събудим и да станем от леглото. 
Когато цял ден гладуваме и ядем само вечер, не даваме на тялото необходимия инсулинов отговор през деня, който държи хормоните на стреса под контрол. Съответно сутрин няма как да сме с високи нива на хормони на стрес, когато преди два часа сме усвоили въглехидратите, които водят до секреция на инсулин и потискат стресовите хормони. 
Обърнатият ритъм, без хранене сутрин и светлите часове от деня в комбинация с обилно хранене вечерта, обърква циркадния ритъм и е добре да се избягва. 

Кои са най-честите физически симптоми, които могат да подскажат, че жената има стомашни или микробиомни нарушения, провокирани от неправилен начин на живот?
Най-честите физически симптоми при жени с нарушен микробиом са:
•    подуване
•    газове
•    диария или запек
•    болки в стомаха
•    усещане за тежест
•    хронична умора

Най-активно прилаганите пробиотици за чревно здраве и имунитет, принадлежат към бактериалните родове Lactobacillus и Bifidobacterium. Те са доминираща част от чревната микрофлора при здрави, млади хора и животни. 
Също така често срещан симптом е и болка в стомаха, за която може да допринесе и високият кортизол, който засилва секрецията на стомашна киселина и в краен стадий може дори да предизвика образуването на язва – т.нар „язва на стомаха от стрес". 
Освен хранителния и двигателния режим има и молекули, които заздравяват стомашната лигавица и потенциално биха могли да се използват като превенция преди да настъпят усложненията. Такава е молекулата цинк карнозин, която се съдържа в Хелико протект, а другата съставка L. reuteri подпомага естественото очистване на Helicobacter pylori – бактерия, която често е налична при болки в стомаха.

Кога говорим за сериозен проблем?
Най-главния фактор е времетраенето на симптомите. Обикновен стомашен дискомфорт, поради грешка в диетата или вирус, ще продължава не повече 2-3 дни. Когато обаче симптомите продължават с месеци - говорим вече за хроничен проблем, при който
вероятността от дисбиоза е значителна. Тогава вече имаме нарушение и в преработката и усвояването на храната и може да се стигне до различни дефицити на витамини и минерали, на което трябва да се обърне внимание и да се потърси помощ от специалист.

Как да се ориентираме в избора на пробиотици и правилно поведение, както и други превантивни средства?
Човешкото тяло е машина, изграждана в продължение на милиони години, микробиомът също. Съответно има много фини механизми, които контролират нуждите на организма в даден момент. Тоест когато ни се яде сладко - това е с причина, когато тялото ни търси
солено - това също е с причина. 
Въпросната бактерия, за която писахме с моя колега д-р Кирилов - Akkermansia Muciniphila, се храни главно с полифеноли, които присъстват в плодовете и чайовете. Ако ни липсва тази бактерия, ще ни се ядат плодове. По същия начин понякога ни се ядат млечни продукти, защото тялото ни желае да приеме бактерията, съдържаща се в тях. Това е мъдрост, събирана през вековете, в която трябва да се вслушваме, а не да наказваме тялото си за това, че е изразило своите нужди. 
Имаме български израз „Послушай сърцето си". А на английски той гласи “Trust your gut”. Това в директен превод е "Довери се на червата си", именно защото стомахът ни сигнализира за всяка една наша емоция, било то с това, че се свива когато сме под стрес или ни е страх, или когато сме влюбени и „усещаме пеперуди в стомаха". 
Пробиотиците са живи микроорганизми, и като такива имат роля в благостоянието на организма ни. Приети в подходящи количество и време, могат да окажат благоприятно въздействие върху здравето на този, който ги приема -  да предпазят стомашно-чревния тракт, да подпомогнат функционирането на черния дроб, чрез отбременяването на организма от токсини. 
Пример за това е как в химическите заводи като Агрополихим осигуряват на работниците кофички с кисело мляко всеки ден, тъй като лактобацилите имат отношение към отстраняването на кадмия, който е тежък метал, от организма и така ни предпазват от токсичност. Те са важни и за производството на витамини, минерали, мастни киселини и някои храносмилателни ензими. Когато пробиотичните бактерии не са достатъчно, имунната система е изложена на повече атаки от вредни микроорганизми, а тяхното приемане може да бъде една добра превенция.